Temná polovina

• Česko Temná půle (více)
Trailer

VOD (1)

Odhalení druhého já rozpoutá opravdové peklo. Horor USA podle úspěšné novely Stephena Kinga. Jako chlapec trpěl Thad Beaumont nesnesitelnými bolestmi hlavy. Jednou po cestě ze školy dokonce ztratil vědomí. Při operaci objevili lékaři v jeho mozku pulsující strukturu, kterou pokládali za nádor. Bylo to ale Thadovo "dvojče", které nemělo možnost se dostatečně vyvinout v děloze. Tkáň byla z mozku odstraněna. O 23 let později je z Thada učitel a spisovatel a neznámý vyděrač mu vyhrožuje, že prozradí Thadův pseudonym, pod kterým vydává knihy plné násilí. Thad se proto rozhodne veřejně se k podvodu přiznat a společně se svou ženou Liz uspořádá obřad, při němž svůj pseudonym pohřbí. Pár dní poté se rozpoutá peklo: několik lidí, kteří věděli o Thadově spisovatelské druhé tváři, jsou brutálně zavražděni ... (HBO Europe)

(více)

Trailer

Mortemiss

Čekala jsem něco na styl Tajemného okna a ono se z toho vyklubalo úplně něco jiného, ale i přesto mě film příjemně překvapil. Nejvíce se mi líbila scéna na začátku, kdy chlapci operují mozek, ze kterého na nás zamrká jeho nepovedené dvojčátko, tuto scénku bych o něco protáhla a zašla do větších podrobností, pak by film získal o * navíc. ()

cariada

Tohle se moc nepovedlo, dvouhodinová stopáž snímku jenom uškodila. Děj se neskutečně pomalu vleče a nudí. Aspoň mě rozhodně. První polovina je hodně podobná pozdějšímu filmu Tajemné okno. Začne vraždit někdo podle postavy spisovatele. Tomu je to jasné, ale moc mu to nikdo nechce věřit , že by jeho postava ožila. Celé to není zlé, ale prostě to nefunguje, pan G. A. Rommero by se měl spíš držet "Zombi " ty umí bezchybně. ()

gudaulin

Knihu jsem nečetl, ale film je i na poměry adaptací Stephena Kinga dosti nezáživný, chybí mu atmosféra, tempo a napětí. Pro mě spíš slabší dvě hvězdičky, hodnocení tohohle kousku nejspíš zvedá přítomnost známého specialisty na horory - Romera - na režijním postu. Je to béčko jako vyšité, kvalita triků je nízká. Celkový dojem: 35 %. ()

aLPaC

Stephen King patří určitě mezi nejznámější a nejlepší spisovatele 20. století. Jeho knihy jsou asi nejčastěji zfilmovány. Bohužel se u nich ale dost často ukazuje, že i když kniha sama je skvělá, na plátno ji převede nějaký nýmand s blbými herci a pak to vypadá jako totální béčko. Ještě v kontrastu, když se knihy ujme někdo talentovaný (Kubrick, Darabont), je vidět ten rozdíl. Tato kniha má něco z "Osvícení", ale Romero zkrátka není Kubrick, ale dle mého naprosto přeceněný režisér jedné klasiky, takže tuto skvělou látku pěkně zprasil. Ujmout se toho třeba takový John Carpenter, možná by to vypadalo jinak. ()

Pumiiix

V tomto případě jsem rád, že jsem před filmem četl knižní předlohu od S.Kinga, která mi přišla jako celkově lepší než samotný film, Film nemá žádné velké odlety od předlohy, což si cením, Teda B., Goerge Starka i šerifa Alana P. jsem si představoval úplně jinak pří čtení knížky, ale s obsazení mi asi jako jediný trochu vadil právě šerif. George A.Romero je dobrý režisér, ale mohl film trochu oživit, za tu dobu co trvá, má pár hluchých míst. Filmová adaptace mé oblíbené knížky dopadla průměrně, ale i tak sem rád, že jsem tento snímek viděl. 6/10* ()

• Film byl natočen už v roce 1991, ale do kin uvolněn až 1993. (Chatterer)
  • Jméno padoucha ve filmu, George Stark, je poctou neslavnému sériovému vrahovi Charlesu Starkweatherovi. (Chatterer)
  • Přibližně 2000 pěnkav bylo uvolněno do sadů domu Beaumont pro finální scénu. (Chatterer)