Reklama

Reklama

Ďábel od vedle

(seriál)
  • USA The Devil Next Door
Trailer
USA, 2019, 3 h 52 min (Minutáž: 44–52 min)

Hrají:

John Demjanjuk (a.z.), Pat Buchanan (a.z.), Dean Reynolds (a.z.), Wernher von Braun (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Clevelandského dědečka postaví v Izraeli před soud s obviněním, že býval dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře a říkalo se mu Ivan Hrozný. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

realita je velmi často nad sebelepší detektivku,nebo thriller.O případu Demjanjuk sem nikdy předtím neslyšel a při sledování téhle minisérie se to ukázalo jako veliké plus.I když sem měl tendence si už v průběhu prvního dílu něco přečíst,neudělal sem to a byl tudíž až do konce napnutý jako kšandy.Plusem rozhodně je,že tvůrci se snažili tohle téma pojmout dost komplexně a je tu tak pohled nejen přeživších z války,ale i rodiny,obhájců,soudců,žalobce,aby nakonec přišla tečka zmiňující,že američanům se vlastně exnáckové celkem hodili,protože přece nácek není komunista.Demjanjuka samotného (ať už byl tím za co byl souzen nebo nebyl)pak série nijak nedémonizuje a nechává na divákovi aby si utvořil svůj názor...85% ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Kdykoli o sousedovi uslyšíte, že je to takový milý, tichý člověk, který si hledí svého...inu, je na čase změnit adresu. Mezitím, co si Amazon kutí své Hunters, dodal Netflix překvapivě zajímavé historické okénko o automechanikovi od vedle. Nacisty ve filmu nevyhledávám, ale zde jsem byl mile překvapen. Nejen relativně umírněnou stopáží. ()

Reklama

mclenin 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, pripomínajúci Making a murderer, hoci prípad nie je natoľko vrstevnatý ako u MaM, no obsahovo a odkazovo značne silný a sugestívny. Polemizuje s otázkou potenciálneho justičného omylu na pozadí udalostí vyhladzovacieho tábora počas 2. sv. vojny, pričom proces zobrazuje bez bližšieho hodnotenia a ponecháva na diváka, aby si spravil vlastný názor. Myšlienky a úvahy, ktoré vzbudzuje by však určite stály za dlhšiu diskusiu, a to nielen vo vzťahu k súdnemu systému a jeho fungovaniu, ale aj k otázke trestu smrti či samotnej hodnote spravodlivosti. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nejedná o nejlepší dokument Netflixu, jak to tady podle hodnocení a chvály vypadá, ale je to "fajn" pokoukání na kauzu z roku 1987, o které nejspíš nikdo v Československé republice pod komunistickým režimem nevěděl. Americký občan John Demjanjuk je obviněn z toho, že za 2. světové války byl přezdíván Ivan Hrozný a nelidsky mučil tisíce lidí, na které měl dohlížet u plynové komory v koncentračním táboře Treblinka. Je vydán do Izraele, kde je souzen tváří v tvář přeživším svědkům, ale existují i silné pochybnosti, že jde jen o záměnu identity. Dokument jen shrnuje to, co se dělo až do Johnovi smrti a nijak se dál nesnaží pídit po tom, kde tedy byla pravda, což je u Netflixovských dokumentů celkem škoda. ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Měl jsem za to, že každý bývalý nacista musí být rychle po dopadení co nejrychleji odsouzen a popraven a ono je to přesně naopak. Soudní proces jako výsměch pozůstalým? Tento dokument je zvláštní tím jak je neskutečný. Pořád nějak nemůžu uvěřit, že se všechno toto skutečně stalo. Nevím, jestli jen mě přišlo, že Demjanuk je zcela jasně masový vrah. Každopádně nejvýrazněji se na přitažlivosti dokumentu podepsal profil izraelského obhájce Demjanuka. Takového zmrda je potřeba opravdu pohledat a ten už podle ksichtu vypadal tak, že jeho jediným záměrem je každé ochcat a potom se na něho vysrat. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Polský premiér Mateusz Morawiecki upozornil společnost Netflix na chybné vyznačení polských hranic v dokumentu. Ve snímku byly totiž vyznačeny současné hranice Polska a tím mohly v divákovi budit dojem, že koncentrační tábory byly vybudovány tehdejší polskou vládou. Netflix na toto upozornění zareagoval a ředitel Reed Hastings 14. 11. 2019 prohlásil, že v příštích dnech budou texty, do některých map představených v seriálu, doplněny, aby bylo jasnější, že koncentrační tábory v Polsku postavil a provozoval německý nacistický režim, jehož vojáci vpadli do země a okupovali ji v letech 1939 až 1945. (kukkik)
  • John Demjanuk zemřel 17. března 2012 v pečovatelském ústavu v Rosenheimu ve věku 91 let. (Homerking)
  • Němečtí historici představili v lednu 2020 dosud neznámé fotografie z nacistického vyhlazovacího tábora Sobibor. Na dvou z 361 zveřejněných snímků je podle odborníků také někdejší dozorce John Demjanjuk. (klukluka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno