Kathryn BigelowKamera:
Adrian BiddleHudba:
David HirschfelderHrají:
Catherine McCormack, Sarah Polley, Sean Penn, Josh Lucas, Elizabeth Hurley, Ciarán Hinds, Ulrich Thomsen, Anders W. Berthelsen, Vinessa Shaw (více)Obsahy(1)
Fotografka Jean zkoumá děsivé, sekerou provedené vraždy dvou žen z roku 1873. Téměř zapomenuté zločiny mohou mít ale spojitost s nedávno spáchanou brutální vraždou. Jean navíc objeví skryté, očitými svědky napsané dokumenty, které detailně popisují obě vraždy... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))
Nejprve tři. S osdstupem času ale dávám čtyři a konstatuji, že Váha vody je originální thriller s mysteriózními prvky, ověnčený záhadou dávné vraždy, která nemá rozřešení. Zajimavé zpracování v podobě prolínaní minulosti s reálným příběhem. Charismatický Penn a L. Hurley, která je pro mne postavou č.1. Její osobní kouzlo a sex-appeal sedne filmu jak zadek na hrnec. Vygradovaný závěr a exteriéry ostrovu Shoals jsou tak už jen pomyslnou filmovou třešní. Škoda zabijácké stopáže a některých, naprosto odzívaných pasáží, kterých je až příliš mnoho. ()
Skvelo atmosferické - voda, vláčna dumavá hudba so saxofónmi, Sean Penn... tak trochu ako scottovka Biela smršť. Ale scenár je úplne inde: skrz rámcový vzťahový príbeh zo súčasnosti (dva páriky na jachte) rozpráva lineárne iný vzťahový príbeh o vraždách z podstatne dávnejších časov (rodinná tragédia v dome na malom ostrove). Paradoxne nás ale viacej zaujíma príbeh zo súčasnosti (výborne obsadené, iskrenie medzi postavami brilantné) ako odhalenie identity vraha z druhého príbehu (nezaujímavý, televízny štýl rozprávania). Vo finále sa príbehy pretnú, ale kolízia ich myšlienok trochu škrípe (taký ten pocit, že to, čo vidíte by asi malo byť veľmi duchaplné a hlboké, ale vám to také nepripadá, pretože to také proste nie je). Film je pomerne neznámy, mainstreamovo neatraktívny. Dva druhy prostredia, v ktorých sa odohráva, totiž znamenajú dve veľmi rozdieľne divácke cieľovky. P.S. Liz Hurley fu*king irresistible. ()
Though they sink through the sea, they shall rise again. Though lovers be lost, love shall not.. And death shall have no dominion.. Citování velšského básníka Dylana Thomase se tomu snaží vetknout nějakou hloubku, ale ona v okolí New Hampshire ani té výletní lodi prostě není. Zůstává jen historický krimi případ televizních parametrů, Bitter Moon light na jachtě a jejich vratké vzájemné propojení. P.S.: Informace z obsahu, že Penn byl za roli nominován na Oscara, je nesmysl. A i kdyby to byla pravda, musím říct, a to mám Seana v úctě, že předvedl jen standardní, ničím zajímavý výkon. To by ho ten rok mohl dostat i Sandler za Little Nicky.. ()
Tenhle film jsem kdysi viděl na vhs a tak jsem si ho chtěl připomenout ze dvou důvodů.Režisérka K.Bigelow a perfektní obsazení.Musim přiznat,že je to nuda.Skvěle zahrané,chytré ale na režisérku K.B. velká ,ale velká nuda.A tak už se těšim na Hurt Locker.Doufám že bude i u nás.Místo nějaký intelektuální sračky. ()
Původně jsem chtěl dát filmu jen tři hvězdičky, ale nakonec přidám jednu navíc, protože mi od včerejška nejde z hlavy. A také si nezaslouží zdejší nízké hodnocení. Kladu si otázku, zda mi zůstal v mysli kvůli samotnému příběhu, nebo kvůli těm dvěma kočkám Catherine McCormack a Elizabeth Hurley... Tehdy v tom roce 2000 by si snimi mikádo na jachtě chtěl určitě zahrát nejeden chlap. Dnes už jim zub času dal co proto, ale tehdy to byly neskutečné krásky. A to se týkalo i pevniny a hereček tam Sarah Polley a Vinessy Shaw. Zkrátka herecký výběr tu byl skvostný. Aby dámy nepřišly zkrátka, jednu z hlavních rolí si zahál Sean Penn, ale jeho herectví se mi tu moc nelíbilo. Měl jsem dojem jako by byl neustále mimo a moc tomu nepomohl ani český dabing. Bylo celkem zvláštní propojit oba příběhy dohromady a i když výsledek nebyl úplně stoprocentní, přesto se mi to líbilo. Já mám prostě slabost, pro taková místa. Místo boudy by tam ještě mohl stát nějaký maják... Samozřejmě si život tam idealizuji, což dobře vím a po první zimě, nebo dokonce bouři bych asi změnil názor. Každopádně na víkend by se mi tu zcela jistě líbilo, tím jsem si jist. Zatímco děj z roku 1870 je natočen parádně, rekonstrukce a zpomalené záběry mi ve filmu neseděly, Stejně tak některé až halucinace ze současnosti. I tak ale ve mně zůstal křik racků, hučení meluzíny a chuť zahrát si na PC zase Dear Esther. Dávám za 4 masáže bolavých zad. * * * * ()
- Děj filmu je založen na dvou skutečných vraždách v souostroví Schoals, které byly spáchány 6. března 1873. (CliffLee)