Reklama

Reklama

Ripley

(seriál)
  • USA Ripley
Trailer 1
USA, 2024, 7 h 30 min (Minutáž: 45–76 min)

Tvůrci:

Steven Zaillian

Režie:

Steven Zaillian

Předloha:

Patricia Highsmith (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Robert Elswit

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Andrew Scott, Dakota Fanning, Johnny Flynn, Maurizio Lombardi, Eliot Sumner, Margherita Buy, Kenneth Lonergan, Bokeem Woodbine, Vittorio Viviani (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mladý podvodník vyrazí do Itálie splnit zvláštní úkol a nahlédne přitom do světa mocných a bohatých. Život, o kterém snil, tak má na dosah. Stačí se k němu jenom prolhat. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (134)

zahadum 

všechny recenze uživatele

Ripley, preč je slnečné, farebné prostredie s Matt Damonom. Prichádza priam noir atmosféra, hra s tieňmi a svetlom je priam ..... JE geniálna ! Nápad storočia dať tomu takéto temné, neradostné a záhadne spracovanie. Časté zábery na predmety ktoré možno niečo v pár minutách prinesú alebo aj nie...roztodivné odkazy kamsi do neznáma...a schody...schody ? áno áno v tomto seriáli hrajú veľkú úlohu schody...a je to zase geniálne implementované do deja. Vitajte v novom podaní Ripleyho, spomalenom, temnom, plnom čiernej a bielej, hry s pohľadmi očí, starých čias kedy stačilo málo a ľudia vám verili všetko. Aj vaše slovo. Nádhera a priam balzam na dušu. Tá atmosféra je priam magická ! Zábery v noci sú niečo čo by mohlo visieť aj na stene.Spolu so Shogunom veľmi milé seriálové prekvapenie tohoto roku. 100 % ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo režiséra, kameramana i producenta. Filmová orgie, která s každým opakovaným shlédnutím bude způsobovat erekci. Každý frame si klidně můžete pověsit na zeď. To že je to herecky dokonalé je jedna věc, ale ono to herectví je absolutní špička snad i v té nejmenší roli, od pošty, recepčních v hotelech, banky, policistů i doktorů. Pro mě dokonalý zážitek, jaký už tu dlouho nebyl. ()

Reklama

bigjames 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem na nějakou další adaptaci poměrně dlouho a jsem spokojený. Steven Zaillian pojal látku po svém a dost odlišně než Anthony Minghella v mnou milované verzi příběhu z roku 1999. A na mě to zapůsobilo. Jiné než radostná, odvázaná atmosféra, ve které Jude Law tančí a zpívá, je v plné záři slunce a s ním všichni okolo něj, až najednou nastane brutální obrat. Ripley naopak od začátku servíruje lehce ponurou a vážnou atmosféru, plnou nedůvěry, která se zejména v osobě Marge formuje od prvotního setkání s Tomem. Černobílý obraz tomu všemu samozřejmě umně pomáhá. Kamera je jednou z největších předností tohoto díla, do velké míry tvoří vyprávění mezi řádky právě práce s kamerou - všechny ty záběry na temná umělecká díla, zkroucené obličejové grimasy italských soch, detaily popelníku, chodníku, výtahu, kočky...zapadá to do sebe parádně. Hudební doprovod jsem nevnímal nijak výrazně, byl přiměřený a hezky dokresloval atmosféru. Zaillian se soustředí prakticky výhradně na postavu Thomase, hodně času trávíme s ním a jeho motivy, myšlenkami a nakonec i činy. Dává to smysl, zvlášť když obsazení někoho tak charismatického jako je Andrew Scott, je další trefou do černého. Herecky skvělé. Co už mě trochu mrzelo bylo, že prostoru pro vedlejší postavy bylo opravdu málo. Marge ho trochu dostává v druhé polovině, ale to vlastně musí a na to, že Dakota Fanning předvádí také výborný výkon, je to škoda. A Freddie Miles je jasně nevyužitá příležitost. Minimálně mohli ukázat víc krátkých epizod, ještě více naznačujících opovržení, které k němu Tom musel chovat. V již zmíněném filmu tuto roli Philip Seymour Hoffman totálně zandal a ten potenciál byl i tady, Eliot Sumner jako důstojná náhrada, což se koneckonců ukázalo i ve scéně, kdy hledá Richarda v římském bytě. To bylo hodně intense. Občas mi přišlo, že tomu bohužel trochu dochází dech a všechna ta atmosféra a pomalé vyprávění mě mírně začíná uspávat a že úplně nestačí do toho jednou za čas hodit vidle nějakým dramatickým momentem. Adaptace velmi zdařilá, pro mě osobně 2. nejlepší z těch co jsem viděl, přestože se to dalo určitě vytáhnout ještě trochu výš. A účast Johna Malkoviche na závěr byla pěknou, ale hlavně chutnou třešinkou na tomhle dezertu. La Porta! ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Černobílé provedení (a pomalu co záběr, to wallpaper na pc), spousta italštiny, napětí a bravurní Andy Skot. Krasojízda, která bohužel kvůli prvním dvoum jmenovaným fíčurám nemá šanci oslovit širší publikum, což je rozhodně veeeeeeeeeeeeeelkááááááááááááááá škoda. Jedna z nejlepších minisérií, které můžeme na obrazovkách vidět. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Noirová, scénická, detektivka, která nezřídka přechází v černohumornou komedii a občas umně využívá nějaký motiv/záběr opakovaně v epizodě i napříč seriálem. Díky tomu a záludným myšlenkovým pochodům antihrdiny to má spád. Andrew Scott je prostě geniální záporák. Nicméně působí to lehce natahovaně, respektive na tolik vybudovanou zápletku tomu chybí výraznější katarze. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (5)

  • John Malkovich si zde zahrál malou roli padělatele dokladů Reevese Minota. Jedná se o odkaz na film Ripleyho hra (2002), kde Malkovich ztvárnil právě Toma Ripleyho. (Kubeska)
  • Podobne ako príbehový antihrdina Tom Ripley (Andrew Scott), aj známy taliansky maliar Michelangelo Merisi da Caravaggio bol na úteku za vraždu. V 350-ročnom flashbacku poslednej epizódy sa Caravaggio ukrýva pred Rytiermi sv. Jána, rovnako ako aj Tom pred políciou. "Prišlo mi to ako zaujímavá paralela," povedal režisér Steven Zaillian. (Ahsoka)
  • Čiernobiely odtieň seriálu režisér Steven Zaillian odôvodnil nasledovne: "V čase, kedy Patricia dielo napísala (r.1955), by bol film čiernobiely. Obálka knihy bola taktiež čiernobiela, takže čiernobiela bola aj moja predstava pri čítaní. Okrem toho je tento príbeh hriešny a temný, neviem si predstaviť, že by sa odohrával na nádhernej talianskej scéne s modrou oblohou." (Ahsoka)

Související novinky

Kultovní western dostane nové pončo

Kultovní western dostane nové pončo

10.07.2024

"Dobrých předělávek není nikdy dost.", řekli si nejspíš producenti ze stáje Euro Gang Entertainment, když se rozhodli odklepnout to, že ikonický western Pro hrst dolarů se dočká remakeu. Snímek z… (více)

Reklama

Reklama