Reklama

Reklama

Poražení

(seriál)
  • Německo Shadowplay (více)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

V Berlíně roku 1946 pátrá americký policajt po pohřešovaném bratrovi a pomáhá přitom mladé německé policistce v boji proti vlně násilí, která zaplavila celé město. (Netflix)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (9)

Poražení (2020) 

Na seriál z poválečného Berlína jsem se těšil, i když jsem cítil silné obavy. A tentokrát nešlo o obavy liché, což se záhy ukázalo. Tvůrci mě vzali do trosek hlavního města Třetí říše, v jehož třech čtvrtinách pracovali obránci demokracie na převýchově zlých nacistů na hodné Němce, zatímco v posledním kousku skládačky hrůzovládl sovětský Mordor. Já si tedy o sovětských hrdinech nedělám iluze; Sověti sice přispěli k porážce hitlerovského Německa mírou vrchovatou, jenomže budoucí mocný Wehrmacht a Luftwaffe měly původně výcviková střediska v Sovětském svazu, Poláci a Finové ví také své, a pokud žena či dívka potkala po osvobození sovětského vojáka, vracela se často domů plná nových zážitků. Jenže oba evropští strážci demokratických postupů umožnili panu H., aby postupně pošlapal celou Versailleskou smlouvu a jako bonus mu darovali i to, co jim nepatřilo. Američané nácky nesnášeli jen potud, pokud jim nepřinášeli prospěch, neváhali zavřít přes sto tisíc vlastních občanů do internačních táborů jen proto, že byli japonského původu, a Francouzi bez mrknutí oka nasazovali ty největší řezníky z SS v rámci Cizinecké legie do bojů proti Vietminhu v tehdejší Indočíně. No, a Netflix se zjevně nechtěl pouštět do větších akcí, takže jsem sledoval po většinu doby nezáživný děj roztříštěný do mnoha dějových linií, které měly společného jmenovatele v tom, že nikam nevedly. / Poučení: Jednostranný pohled na historii bývá zpravidla silně zavádějící. 3*-- ()

První trik (2020) (E01) 

Slabou třetí pěticípou jsem přihodil jen za kvalitně provedené sutiny Berlína, ale pokud jde o příběh, musím přiznat, že jsem ho zatím příliš nepobral. Úvodní epizoda totiž rozhýbala celou řadu dějových linií, takže zřejmě půjde o boj proti organizovanému zločinu v dezorganizovaném městě, zároveň se budou řešit střety mezi zaatlantickou a zauralskou kulturou, do toho se bude hledat ztracený bratr, bude vraždit zvrácený komiksový maniak a všechen ten chaos bude dozorovat Dexter Morgan. No, zatím slušný kejás. / Poučení: Kde končí legrace, přichází na řadu noha od kulečníku. 3*- ()

Edmundův bratr (2020) (E02) 

Nadšení z právě viděného se u mě ani na druhý pokus nedostavilo, přesto ale uznávám, že došlo k určitému posunu v kvalitě příběhu, takže tentokrát má mé trojhvězdí naprosto pevný základ. Jednotlivé dějové linie mi už začaly dávat smysl, sympatických postav ubylo (což neberu jako zápornou skutečnost), stále mě těší česká stopa a mnou oblíbená Tuppence Middleton hraje svou zpovykanou paničku parádně, takže jsem vlastně vcelku spokojeným (ač stále ne nadšeným) divákem. / Poučení: Nedá se nic dělat, účel prostě světí prostředky. 3*+ ()

Duhy (2020) (E03) 

No, třetí epizoda, třetí hodnocení a třetí trojhvězdí. Druhý díl byl přece jen lepší a tři kousky pro něj byly přece jen silnější, teď se ale tvůrci vrátili ke kvalitě, kterou trpěl už pilot, a to nebyla z mého úhlu pohledu dobrá cesta. Za mě to celé trochu usnulo a mám pocit, že si tvůrčí kolektiv jaksi neví rady s potenciálem, který příběh jednoznačně má. / Poučení: Na každou svini se žhaví plotna. 3*- ()

Reklama

Nakam (2020) (E04) 

Když já nevím... Po zhlédnutí čtvrté epizody se mě zmocnil pocit, že tím, co pro mě dělá seriál sledovatelným, jsou vlastně jen trosky poválečného Berlína. Myslím, že je dost nešťastné, když mi přijde mnohem zajímavější sledovat spleť prasklin ve zdech, než se soustředit na vcelku nudné dialogy, nebo se zajímat o příběhové linie s jejich extrémně pomalým vývojem. / Poučení: Jo, jo, nějaký ten tunel se vždycky najde. ()

Dosytosti (2020) (E05) 

To jsou mi věci. Zrovna, když jsem si myslel, že už je se seriálem amen, vybičovali se tvůrci k nové aktivitě a spáchali epizodu, na kterou se mi nedívalo vůbec špatně. V příběhu došlo konečně k nějakému vývoji, takže jsem nemusel jen dlouze zkoumat strukturu zdiva a vytvářet si vlastní odhady na poli statiky. / Poučení: To by jeden neřekl, co všechno se dá najít pod kobercem. ()

Požehnanej (2020) (E06) 

I šestá epizoda byla vcelku sledovatelná, takže si dovedu bez problémů představit, že bych za jiných podmínek mohl jednotlivým dílům přihodit nějakou tu hvězdičku navíc, to by na mě ale nesměl příběh působit jako jeden velký slepenec. Bylo by fajn, kdyby se tvůrci soustředili na maximálně tři dějové linie, takhle je jejich snaha zbytečně příliš rozptýlená a výsledek nenaplňuje má původní očekávání. / Poučení: Každý znalec Monty Pythonova létajícího cirkusu ví, že sovětská popravčí četa splní svůj úkol, i kdyby mělo dojít k útoku na bodák. ()

Mutti (2020) (E07) 

Myslím, že ze sebe v sedmé epizodě vydala německo- kanadská spolupráce to nejlepší, takže jsem se i já dopustil svého maxima a přihodil i čtvrtou pěticípou, která se mi v průběhu předchozího děje zdála být nedostižnou metou. Ke kvalitní atmosféře, kterou seriálu nemohu upřít, přibyla notná dávka akce (asi jsem měl spíše napsat notné dávky) a poprvé za celou dobu jsem pocítil i nějaké to napětí. / Poučení: Pozor, dveře bankovních trezorů bývají zpravidla hodně těžké. ()

Návrat (2020) (E08) 

No jo, to už je můj osud (nebo prokletí). Sotva si dovolím pochválit epizodu do té doby s bídou průměrného seriálu, hned následující díl mě musí vrátit do smutné reality. Finále mě nehezky vytočilo, protože tvůrci přejali v současnosti tolik oblíbený postup, alibisticky se vykašlali na uzavírání dějových linií, a pokud chce diváctvo vědět, jak bude příběh pokračovat, ať si počká na další sérii / série. Dnes mohu zodpovědně prohlásit, že už to vlastně ani vědět nechci, jelikož to zas taková jízda nebyla. Ale kdo ví, třeba se mi to časem rozleží v hlavě a dám si i pokračování. Nebo taky ne, vzhledem k tomu, že je seriál z roku 2020, asi se to časem rozleželo v hlavě spíš producentům :-) / Poučení: Jo, jo, kde by byl americký vesmírný program bez kovaného nacisty a prominentního člena SS Wernera von Brauna. Holt, účel světí prostředky. ()

Reklama

Reklama