Reklama

Reklama

Tenkrát v ráji

  • Slovensko Vtedy v raji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

zette 

všechny recenze uživatele

Oku lahodici prirodni scenerie, hezka kamera, ktera vsak postrada hlubsiho vyznamu. Z hercu nejvyraznejsi vykon podal Budar, snad i diky vdecne jednobarevne roli. Film se misty snazi byt natolik vazny, az zacina byt smesny. Scenar je neskutecna slatanina, vlastne netusim, co chteli tvurci timto filmem rict..? ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Mizerně odvyprávěný zajímavý příběh. Škoda. I na Hradílka jsem se těšil a v lepších tvůrčích rukách mohl být s klidem výraznou postavou. Jak zde píše každý druhý, film asi musel být hodně prostříhaný, protože opravdu někdy od poloviny moc smyslů nedává. Nejpádnější je to s ruským výsadkářem, který se objeví na zlomek vteřiny, aby poté měl velmi důležitou funkci a hned zase zmizel. Závěr je také odvyprávěn přes několik kolen. Fakt mizérie jejíž příčiny se asi nikdy nedozvíme, protože film upadne hned v zapomnění. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Takže poďme pekne po poriadku. Človek zo základnými vedomosťami z obdobia Protektorátu Čiech a Moravy sa musel chytať za hlavu. Aj keď každá z tých myšlienok by sa dala obhájiť, ale bolo by potrebné tie udalosti aspoň trocha objasniť (pohyb partizána, pobyt v protektorátu bez dokladov ale aj časté úteky žandárom). Film nemal za úlohu historický zdokumentovať udalosti odohrávané v protektoráte, jeho úlohou bolo priblížiť skutočnú udalosť, skutočného vlastenca. Josef Smitka (Josef Joska, Smítko) už v priebehu základnej vojenskej služby v roku 1938 sa pokúsil s lietadlom preletieť do zahraničia. Bol zadržaný a uväznený. Odviedli ho na nútené práce do Nemecka, odkiaľ po 1 týždni utiekol, v Prahe ho zadržali a znova im utiekol. Prežíval v jaskyni pod Janovou vyhliadkou v blízkosti hradu Valdštejn, po vyzradení a vydarenom úteku pokračoval v jaskyni na Slnečnej veži (Prachovské skaly). Keď dostal zápal stredného ucha vyhľadal pomoc u nich doma a tu ho protektorátni žandári zadržali. Previezli do Terezina, kde ho spoločne s ďalšími horolezcami zastrelili 27. marca 1945. Ďalším filmom dokumentom bol Tenkrát v ráji aneb damals im paradies z roku 2011. Film mal obrovský potenciál a nemôžem sa ubrániť určitej naivity, Josef Smitka nebol vôbec vykreslený ako vlastenec ani ako hrdina, skôr by som ho definoval ako odporcu všetkého povinného, čo on rieši únikom z reality a sústavným útekom. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jakou roli měl ve štábu Lordan Zafranović? Byl to plnohodnotný návrat? Tenkrát v ráji je název naprosto se nehodí k tomu, co ve filmu uvidíte. Tady kulhá úplně všechno, nejenom Šmíd s Budařem. Portrét týpka, kterýmu se nechtělo makat, a tak dostal do šlamastyky všechny kolem sebe. Adept na filmové Maliny 2016 hned v několika kategoriích. Akční scény jsou strašně amatérské, záběry z drona se stále opakují a technicky film nijak neobohacují (když budu chtít vidět Český ráj nebo Adršpach, pustím si dokument). Už u Habermannova mlýna jsem měl problém se scénářem, tady se pod něj Urban už podepsal. Slabá motivace postav kontra přehnaná majora gestapa. Vica svoje půvaby neukáže, a za jedinou sexy scénu lze považovat Vávrovo loudění na skále. Zbytečné postavy Jürgen Heinrich a Simona Stašová (navíc je mezi nimi jen deset let, což se filmařům taky moc nepovedlo). Vávra má super vymakaný předloktí. Hudba příjemná, ale taková neoriginální. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Takový "normální" příběh z protektorátu. Osudy jednotlivých lidí, jako příklady toho, co se dělo, jsou dobře vymyšleny. Navíc Hradílek, působí jako herec poměrně dost bezprostředně a přirozeně, na rozdíl od Vicy Kerekes, která má na dost zvláštní herecký styl, se kterým jsem se ještě pořádně nesrovnal. A jsem rád, že jsem po delší době viděl ve filmu i Pavla Rímského. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Vlasta Štáflová ve skutečnosti zahynula 14.2.1945 spolu se svým manželem při spojeneckém náletu na Prahu. (krubi)
  • Automobil rodiny Friedelových nemá v žádném ze záběrů přední tabulku s poznávací značkou, což by v době Protektorátu bezpochyby nebylo tolerováno. (Martin_L)
  • Natáčelo se také ve východních Čechách v okolí Teplic nad Metují, v Adršpachu u jezírka, na cestě na Skály (Bischofstein) a na Liberecké radnici. Pár záběrů filmu vzniklo v Zubrnicích u Ústí nad Labem a v ústecké čtvrti Předlice. (rehami)

Reklama

Reklama