Noc hrůzy

Trailer

Víte, co bylo skutečným impulsem k tomu, aby Mary Shelleyová stvořila nesmrtelnou literární postavu uměle oživeného monstra Frankensteina? Britský režisér Ken Russell se v roce 1986 rozhodl ve svém snímku hledat pravdu během jedné deštivé noci roku na počátku léta roku 1816 na břehu Ženevského jezera. Právě zde se totiž rozkládalo sídlo lorda George Gordona Byrona, do kterého onoho dne, 16. června, přicestovala návštěva v podobě dalšího známého britského romantického autora Percyho Bysshe Shelleyho, jeho budoucí paní Mary a její nevlastní sestry Claire. A všichni přítomní, ještě ve společnosti Byronovo osobního lékaře doktora Polidoriho, se odhodlali prožít dohromady nevšední zážitek - večer plný hrůzy vystavěný na požívání laudána a dalších drog, vyprávění děsivých příběhů a vyvolávání duchů, kteří se pak pod vlivem narkotik začali zhmotňovat do až příliš životné podoby. Pozoruhodný, až surrealistický psychologický horor je ověnčen kromě unikátně působivé atmosféry i vynikajícími hereckými výkony, a to především uhrančivého Gabriela Byrnea a Natashy Richardsonové. (oficiální text distributora)

(více)

Trailer

Jino

Co to bylo??? Ken Russell mě absolutně překvapil.. takový film jsem teda nečekal. Viděl jsem tady vcelku nadprůměrné hodnocení a tak jsem si řekl, že si udělám dobrý večer a podívám se na tento kousek. Bohužel se mi dostala jen nějaká slátanina se záchvěvy atmosféry, o kterou se Russell asi snaží v průběhu celého filmu. Ano přiznávám - na konci to mělo docela působivý efekt, ale trapné kecy a jakési pokusy o erotiku v celém filmu tento snímek u mě naprosto pohřbily. Jen je mi záhadou to vysoké hodnocení. ()

helraiser

Hodně povedený horor, který dokáže vyvolat mrazení v zádech i bez hektolitrů krve a stašidelných masek. Film tak jiný, originální a opravdu zajímavý, ale většina diváků ho stejně vůbec nepochopí, natož ocení. Mě se to ovšem líbilo hodně a to především díky skvělým hereckým výkonům a slušné atmosféře. ()

Han22

A na tento film jsem byl docela zvědavý. Než jsem si přečetl jméno režiséra - Ken Russell, tvůrce mastershitu Mutace, jemuž jsem napálil bez milosti odpad. A tohle není o moc lepší - jen to má slušné herce a chvílemi hezkou gotickou výpravu. Jinak je to neskutečná blbost, kde režisér napřed nudí k smrti a pak sází jen stupidní psychedelickou scénu za druhou bez jakéhokoliv smyslu. O čem to bylo netuším, jen tuším že Byron, Shelley a Mary Shellyová se obrací asi v hrobě. ()

Seabeast

Když se jednoho večera v sídle G. G. Byrona sejde P. B. Shelley s dámským osazenstvem a Byronovým lékařem Polidorim, najedou do sebe drogové bomby a v tomto opojení se pustí do vyvolávání duchů, je jasné, že jim všem hrábne a jejich děsivé představy se začnou zhmotňovat. Nastává Noc hrůzy! V podání Kena Russella se jedná o dekadentně surrealistické pojetí a nemohl jsem se ubránit dojmu, že sedím v divadle a pozoruji hrané představení na dřevěných prknech. Ano, doslova teatrální zážitek s fantasmagorickou příchutí. Celému filmu vévodí charismatický Gabriel Byrne a od momentu, kdy se rozjede šílený večírek, má vše poněkud snový nádech a nedrží se mantinelů klasicky pojatého příběhu. Možná by Noci hrůzy prospělo ještě více mystických prvků s hororem drásající jako noční můra, ale i tak se jedná o příjemné překvapení. ()

blackJag

Dekadencí dotčený večer literárních autorů Byrona a Shelleyho aneb fabulace na téma co asi podnítilo Shelleyho pozdější ženu Mary (která je toho zmateného večera také přítomna) k sepsání klasického hororového díla FRANKENSTEIN. A kdyby vám to jako nemělo dojít, nebojte, on vám to na konci strohý komentář polopatě přežvýká. To aby náhodou nedošlo k mejlce a špatný výklad netížil vaši mysl. Ostatně z obrazů tohoto filmu by to dokázal jediný - otvírající se oči na místě bradavek. 50% ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)