Reklama

Reklama

Rok 1942, bitka pri Rževe, známa ako vojnový mlynček na mäso. Po bojoch pri dedine Ovsjannikovo zostala nažive iba tretina roty sovietskych vojakov. Všetci sa snažia vydržať do príchodu posíl. Ale z ústredia  prichádza rozkaz, aby dedinu udržali za každú cenu. Takže nemôžu ustúpiť... Všetci pochopia, že je to rozsudok smrti, pretože z beznádejného boja nemôžu nevyviaznuť živí. Do dediny zomierajúcej pod nepriateľskou paľbou nečakane prichádza mladý poručík zo špeciálnej jednotky, ktorého úlohou je hľadať a odhaľovať zradcov medzi svojimi. Poručík je presvedčený, že to je jediný spôsob, ako dosiahnuť víťazstvo. Udalosti naberajú nepredvídateľný smer... (TV JOJ)

(více)

Recenze (97)

Trustme 

všechny recenze uživatele

Další ruský válečný film, jenž ruská filmová studia tvoří jako na tankovém běžícím páse. Je to taková jejich domácí specialita, kterou adaptují žánr akčního filmu do varianty historického válečného dějepisného filmu z různých bitev. Většinou se jedná klasicky o bránění nějakého bodu zájmu a to do posledního muže či ženy. Sověti s hrdým odhodláním brání Matičku Rus a jsou ochotni pro ní i umřít, díky vymytí mozků politruky. Tento film to i velmi reálně prezentuje jak byli sovětští vojáci i mimo bitvu neustále na prahu rychlého odsouzení trestem smrti za porušování nesmyslných zákonů. Ržev je poměrně precizní, reálně ztvárněný film, který má špičkové bojové scény s hutnou dávkou syrovosti a je ukázkou neustálého technického zlepšování ruského válečného filmu, nechybí nějaký ten patos a sympatické hrdinství, nahlédnutí do (ne)funkčnosti Rudé armády a častý obdiv Sovětů k výzbroji a strategii wehrmachtu. Dialogy rvou uši (ruská bodrost a nátura, umocněná šnapsem), postavy tradičně připravené k umírání, takže není čas se divácky poznat nebo dokonce kamarádit (Rusové neumí hrdiny-sympaťáky) a v tom je to možná právě opravdovější válečné peklo. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Ale tak je tam posun v tak citlivém tématu pro Rusko jako je Velká vlastenecká válka. Komplexnější, samozřejmě v rámci mírného pokroku malinko kritičtější, ale samozřejmě je to vyhlazeno tak, aby to vyhovovalo dnešnímu politickému pohledu. Rusko je v tomhle spefické, proces pochopení protikladných, nejednoznačných dějin je těžké a bude trvat ještě dekády. Řemeslo jinak úplně v pohodě. 74%. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Fajn výprava, fajn ruská zima, fajn ruský príbeh o hrdinoch, ale nemôžem povedať, že by to ma to nejako strhlo.  Postavy tiež majú celkom čo ponúknuť, ale že by vám ich bolo v závere ľúto sa moc nedá povedať, tak isto ani akčná stránka nestrhne a veľa sa tu toho ani neudeje. Každopádne jeden s tých lepších filmoch od Rusákov v tomto žánri. 70% - 3* ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Toto není jen další film o statečném boji sovětských vojáků ve druhé světové válce. Tentokrát je to trochu střelba do vlastních řad. Film je o jednom beznadějném boji o prázdnou ruskou vesnici a o destruktivním vlivu politruků na morálku mužstva. Poručíci NKVD tipovali, chytali a popravovali dezertéry i vojáky, kteří chtěli ustoupit z beznadějného boje. Působili ve vojsku škodu často větší než německý nepřítel. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že pri natáčaní vojnových filmov, najmä filmov o druhej svetovej vojne, je ruský filmový priemysel úplne najlepší. Režisér Igor Kopylov vytvoril dobrý film o jednej z mnohých kľúčových bitiek, ktoré pomohli formovať konečné víťazstvo Ruska nad Nemcami vedúce k bitke pri Stalingrade. Samotný film je len malým pohľadom na množstvo stratených životov, ktoré sa snažia ubrániť a zabezpečiť túto malú dedinu. Film sa nevyhýba brutálnej a sadistickej povahe Nemcov, aby si zabezpečil víťazstvo (masakrovanie civilistov) a následné systematické ničenie nepriateľských síl. Režisér skvelo zachytáva bojisko a dáva najavo, že niektoré z najväčších prekážok, ktorým ruská armáda čelila vo vojne, boli od sovietskeho vedenia! Byrokracia a hlúposť Sovietov stála život mnohých statočných mužov. Aj to je dôvod, prečo toľko Rusov zomrelo počas druhej svetovej vojny. Pokiaľ ide o štruktúru príbehu, film sa väčšinou sústreďuje iba na mužov umiestnených v dedinke Ovsyannikovo, pričom niekoľko útržkov snímku sa odklonia k veliacemu dôstojníkovi, ktorý sa snaží ospravedlniť svoju logiku neposlať posily a ani nepomáhať svojim vojakom. Film pôsobí o to viac autenticky. Režisér Kopylov zachycuje bojisko veľmi realisticky, napríklad niektorí vojaci trpia šokom z granátov, záchvatmi paniky či delirium z výbuchov presne ako by ste za takýchto podmienok očakávali. Film je pútavý a napínavý. Doporučujem!!! 7,5/10 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Film byl natočen výhradně ze soukromých prostředků. (Tonula)
  • Autoři plánovali natočit film v okolí Rževa, ale protože v této oblasti nebyl dostatek ubytovacích kapacit, natáčelo se nakonec na vojenském cvičišti Rževskij polygon (severovýchodně od Petrohradu), kde byly na polích sestaveny domy převezené z opuštěných vesnic tverské oblasti, aby byly scény autentické. (Tonula)
  • Film byl natočen podle povídky Vjačeslava Kodrijatěva „Vykoupeni krví“, která byla poprvé publikována v roce 1991 v časopise Znamja. (Tonula)

Reklama

Reklama