Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román Nathanaela Westa o hollywoodské dekadenci na konci 30. let je brilantním filmovým dílem. Film je hluboce pronikavým a silným vizuálním dílem s téměř nadčasovou vizí. Režisér John Schlesinger (Půlnoční kovboj, Maratónec) bravurně vytvořil sondu do světa platinových blondýnek, kohoutích zápasů, opojení, a ve finále i zničených snů. Po celou dobu film s divákem lavíruje na hranici sexuálního a fyzického nebezpečí, které nakonec propuká v šokujícím vyvrcholení. Film byl nominován na dva Oscary - Burgess Meredith jako Nejlepší herec ve vedlejší roli a Conrad Hall za Nejlepší kameru (1975). (Magic Box)

(více)

Recenze (113)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Exkvizitor má pravdu. Ten film neví jaké je jeho téma. "Antimorálka" Hollywoodu a jeho vliv na chování lidí snažících se do něj proniknout? Vztah mezi hollywoodskýmy outsidery? I kdyby to bylo obojí, pořád přebývají zybytečné epizodní děje, na které je brán zbytečně matoucí důraz. I přesto ale nemůžu díky hereckým výkonům ( dokonce i okatá Karen Black tu má šmrnc ) a režijní zručnosti jít pod 4*. Ovšem doporučuji spíše Sunset Boulevard. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Den kobylek je velice působivé drama o bezohlednosti a odvrácené straně syrového hollywoodského světa, v němž uspěje sotva jeden z tisíce. Pro mě osobně má "pouze" dvě slabiny - příliš dlouhou stopáž a silně depresivní pocit, který z něho pokaždé mám. SPOILER: Meze únosnosti končí detailním, brutálním kohoutím zápasem a nastěhováním si omezeného pořadatele kohoutích zápasů do vily poloretardovaného, ale velice hodného boháče a zároveň stupňující se bezohledné chování boháč. milenky, která ho se svými přáteli zneužívá. Pak už jsem vždy musela přeskakovat, v celém kuse jsem film nikdy nedala. Ušlapání a lynčování davem jedné z kladných postav a navíc příšerné chování toho malého spratka-hollywoodského herce (nebo jen komparzisty?), který zvítězil v mé soukromé anketě neodpornější, nejnevychovanější dětská filmová postava všech dob, je třešinkou na nestravitelném dortu. Kvality zmiňovaného filmu jsou přesto nepřehlédnutelné a nemohu je pro to tvůrcům "upřít." ()

Reklama

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem moc otrlá a pár filmů z prostředí holywoodu jsem viděla, takže tento film, který ve své době způsobil celkem poprask, pro mě byl nuda u ukousání. Jenom zvědavost mi bránila to vzdát, ale ke konci už jsem přeskakovala, až konečně onen kýžený závěr, o jehož zběsilosti jsem slýchala už jako dítě. Aha, tak "jenom" davová psychoza z rozjitřených smyslů, dlouhodobě týraných životem na pokraji bídy a snů. Ne, ani ten závěr už nedokázal vyrobit zimomravky - když člověk sleduje chování davu napříč dějinami, je to jen a jenom smutná podívaná, žádná tragická extáze se nekoná. Film je starý, takže je pomalý, složený z rozličných často ani ne moc nápaditých scének a po mnoha z nich jsem si říkala, pročpak asi vůbec v tom filmu jsou. Chápu, že před lety byl Den kobylek trhák, ale dnes je dnes a dnes je to NUDA. ()

IBBY 

všechny recenze uživatele

...to nejtěžší nakonec...pokud by to nejtěžší bylo přiznat pravdu ve chvílích kdy se vám nechce tak ta chvíle je tady...miluju tu knížku tak jak mám milovat ten film, nebude dobrej, nebude DOST dobrej, budu zklamaná, budu URČITĚ zklamaná...atd. atd....ale všechno je jinak!!! Den kobylek je přesně případ srdeční záležitosti která se vám napořád usadí v duši (nebo bůhvíkde) a o které nebudete ochotni diskutovat ze strachu že by vás kritika druhých mohla přesvědčit...jsou v něm dialogy které si pamatuju aniž bych film viděla víc jak dvakrát...scény u kterých přesně vím jak mi v tu chvíli bylo (např. šlechtění K.B před zrcadlem zatímco její otec umírá) a strhující závěr po kterém se mi chtělo jít okamžitě na vzduch i přes moje zásady o tom kdy se má odcházet z kina (samozřejmě po titulcích)...top 10 je zkrátka otázkou pocitů a toho co určité filmy udělaly s mojí duší... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Tento film mě absolutně nelákal, ale tchán o něm neustále mluvil, jak je skvělý, jak je tam skvělý (a mladý) Donald Sutherland, takže jsem neodolal, a jakmile ho dávali, zkusil jsem to. Ale abych řekl, tak kromě mladého Donalda Sutherlanda absolutně netuším, o čem to vlastně bylo, jenom dvě a půl hodiny trvající nuda občas prořízlá výkřikem (v českém dabingu) Aťky Janouškové, který mě probral z polospánku. Nejdřív jsem si říkal, že si to někdy zopáknu, ale nevím jestli bych to ještě jednou zvládl .. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (9)

  • Malcolm McDowell byl osloven, zda si nechce zahrát hlavní roli. (Kulmon)
  • Jméno Homer Simpson neinspirovalo vytvoření postavy v seriálu Simpsonovi. Je to pouhá shoda. (Kulmon)
  • Ačkoliv je Donald Sutherland uveden jako hlavní postava, ve filmu se objeví až po 42 minutách. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama