Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (375)

HAL 

všechny recenze uživatele

Docela fajn atmosféra New Yorku jako pekla na zemi ve kterém existují v podstatě jen zloději, vrazi, špioni, a přeživší holokaustu, a Roye Scheidera uvidím rád v čemkoli, ale ten příběh je zmatený a za vlasy přitažený nonsens. Zvlášť to finále je bolestivě debilní. Kvalitnějších sedmdesátkových thrillerů by se našly desítky. 5/10 ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje řadu výborných, až nezapomenutelných scén (kromě obligátních dentistických alotrií také úvodní hádku v autech či souboj R. Scheidera s Číňanem), ale jako celek na mne působil jaksi nesouvisle, nespojitě. Motiv bývalého nacisty vždy mrazí (viz Nadaný žák), Laurence Olivier navíc hraje výborně. Hereckým výkonům ovšem zcela jasně dominuje Dustin Hofman. Jeho "babe" Levy je nejistý intelektuál, plný traumat z minulosti, která se snaží ventilovat každodenním běžeckým tréninkem. V průběhu celého filmu se prezentuje jako oběť a na konci se jí opravdu stane... ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $28,204,261Tržby Celosvetovo $28,400,000║ Prvá polovica filmu ma troška zdĺhavejší rozbeh ale v tej druhej to už sype, Dustin Hoffman opäť herecky si počína skvele, dej je na svoju komornosť v konečnom výsledku dobre zauzlený z niekoľkými silnými momentkami, vydarená dráma. /80%/ ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Přestanu číst komentáře u neviděných filmů! Na Cinemaxu včera běžel Maratonec. Říkám si, docela známej film s Hoffmanem, co na něj asi říkaj na CSFD? Hmm, 86% to je slušný! Přečetl jsem si pár komentářů, které kromě různých chvalozpěvů všechny do jednoho vyzvedávají zubařskou scénu! To asi bude brutál! Tak sedím, koukám, docela zajímavej film, ten začátek se dvěma dědkama v autech byl špičkovej, už se těšim na tu zubařskou scénu! Hele, už je to tady….co? To je jako všechno? Trošku mi z toho zatrnulo, nechtěl bych být na Hoffmanově místě, ale že by to byl takový vrchol aby se o tom museli všichni komentující zmiňovat? Nakonec docela slušný film! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

0:00:00 - 00:30:15 - v klidu, v klidu, musím se trochu rozehřát, žádný spěch .... 00:30:15 - 01:30:15 -- tempo, kurva, tempo, jedeme, jedeme... 01:30:15 - 2:00:00 --- a teď všechno co ve mně je !! makeéééj ! jooo, já to dokázal ! ... nejlepší světový cílový čas na světě ! .. Maratónec skutečně svým pojetím připomíná maratónský běh, po rozehřívacím začátku nasadí skvělé tempo, které si udržuje až do samotného závěru a těch pár logických lapsů či zvláštních kliček scénáře se v tom úplně ztratí ( asi to byly občerstvovací stanice:) - pro mne tedy nakonec bezchybná klasika. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Jeden den natáčení navštívil Laurence Olivier Dustina Hoffmana u něho doma a přinesl mu kompletní sbírku Williama Shakespeara jako dárek. Na přání Dustina mu také musel odrecitovat několik pasáží ze Shakespearových her. (Javert)
  • Legendární mučící scéna musela být zkrácena poté, co se na předpremiéře udělalo publiku špatně. (Javert)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama