Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (375)

HAL 

všechny recenze uživatele

Docela fajn atmosféra New Yorku jako pekla na zemi ve kterém existují v podstatě jen zloději, vrazi, špioni, a přeživší holokaustu, a Roye Scheidera uvidím rád v čemkoli, ale ten příběh je zmatený a za vlasy přitažený nonsens. Zvlášť to finále je bolestivě debilní. Kvalitnějších sedmdesátkových thrillerů by se našly desítky. 5/10 ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Vlastně výborně natočený film, který už v dnešní době nevypadá tak vyjímečně. Přesto mě udržel až do konce. Líbil se mi okamžik, kdy L. Olivier kráčí mezi Židy a snaží se ovládnout (ta psychika). Dobrý komentář Radek99. ■ Proběhl jsem všechny komentáře a díky Robbimu jsem si uvědomil, že i pro mě byla zajímavá scéna, ve které "ze tmy vyskočí fotbalový míč". ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Maratónec dává sousloví politický thriller ten správný obsah. Většina podobně laděných snímků jsou spíše akční záležitosti a o nějakém napětí nemůže být moc řeč. Ale v tomto případě John Schlesinger skvěle převedl na filmové plátno paranoiu a hrůzu, vycházející z bezmoci a nevědomosti. Od scény kdy se Babeovi vloupají do bytu až do závěru napětí nepolevuje. Kromě skvělé režie pomáhá tísnivou atmosféru dotvářet i vynikající zlověstná hudba. Role nácka Szella je pro herce výzva, kterou Laurence Olivier s přehledem zvládnul a jestli je film kvůli něčemu nezapomenutelný, je to kvůli jeho scénám. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Řekl bych že se spíš jedná o průměrný nebo lehce nadprůměrný syrově zpracovaný thriller ze sedmdesátých let kterých bylo mraky, avšak s celkem šokujícími efekty a s celkem brutálními detaily. Stačil jen náznak, nebo zasyčení zubařské vrtačky a nejeden filmový fanda, tak jako já byl v neklidu. Jinak až na pár nesmrtelných dilalogu a scén jako "Jez"? nebo "Je to bezpečné?" Scén jako ta v koupelně, již zmíněné vrtání a trhání zubů a ke konci samotné odhalení nacistického katana obyčejnými lidmi na ulici, by tento film byl takřka poloviční a nic moc zajímavého by nám nenabídl. Ale uznávám že už to zpracování zde, bylo celkem kvalitní rovněž jako kamera. Více než samotný Babe (Dustin Hofman), jakožto mladý student historie, nadšený maratónským během, stále vyjukaný a vyděšený nebo jeho bratr Doc (Roy Scheider), se mě právě líbil ten démonický koncentrační doktor-smrt Szell v podání Laurence Olivera. Myslím si že celkem, zaslouženě a oprávněně, si vysloužil nominaci na Oscara. Také vás po tomto filmu, začali tak bolet zoubky-:))? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

"Je to bezpečné" pozrieť si po tridsiatich rokoch film, ktorého literárna predloha vás pred rovnakou dobou zaujala? Nie je to bezpečné. Film na to doplatil jednou hviezdičkou z predchádzajúceho hodnotenia a ja som si uvedomil, že asociácia Maratónec-zubár je vďaka nemu síce večná, ale jedna scéna film netvorí (okrem toho pri jej opise v knihe som mal oveľa intenzívnejší zážitok, ako pri jej stvárnení vo filme). A okrem slávnej scény je tu už iba slušná réžia a kamera, výborný Laurence Olivier, štandardne dobrý Dustin Hoffman a potom dlho dlho nič. Celkovo to síce hodí mierne nadpriemerný zážitok, ale oproti knihe a spomienkam ide predsa len o sklamanie. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Na roli Szella byl zvažován Jean-Pierre Aumont či George Cukor. (Kulmon)
  • Jeden den natáčení navštívil Laurence Olivier Dustina Hoffmana u něho doma a přinesl mu kompletní sbírku Williama Shakespeara jako dárek. Na přání Dustina mu také musel odrecitovat několik pasáží ze Shakespearových her. (Javert)
  • Elsa Opel předstírá švýcarský původ. Její představitelka Marthe Keller je Švýcarka, která se narodila v Basileji. (noelcoward73)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama