Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (375)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nepríjemný, temný, napínavý...no menej dynamický a v pár miestach logiku postrádajúci triler. Kultový status je u mňa diskutabilný, ale o klasiku sa jedná bezpochyby...len škoda že záver nebol viac dotiahnutý, dôraznejší! To pozitívne jednoznačne prevažuje a ja mám na staré dobré old-school krimi/trilery skrátka slabosť:) Marathon Man stojí za pozretie, "je to bezpečné":))) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Filmový maraton proti tyranii. Temná stránka moderní společnosti (strach na ulicích, paranoia), doprovázená možnostmi tyranie(jedinec, skupina i následně veřejné lynčování viníka) a s jedinou možností, útěkem od všeho špatného (motiv běžce). Ať už jede nacista s židem jednou ulicí nebo se dva běžci předhánějí, jsou to lidské vlastnosti, které vše způsobují. Dvě hodiny naplněné precizním napětím a atmosférou, v které se divák nenudí a s chutí sleduje osudy postav. Krom je Maratónec také jedna z nejzajímavějším procházek slavnými i temnými zákoutími New Yorku. Osobně jsem určitě nečekal, že se dvě hodiny nebudu moct odlepit od televize a budu fandit Dustinovi tak okázale. Možná je to tématem (pro nacisty mám slabost), možná je to vynikajícím obsazením nebo výborně natočeným celkem, v kterém mi překáželi snad jen občas ostré střihy/přechody. Jinak velmi působivé. PS: Ano, je to bezpečné. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

0:00:00 - 00:30:15 - v klidu, v klidu, musím se trochu rozehřát, žádný spěch .... 00:30:15 - 01:30:15 -- tempo, kurva, tempo, jedeme, jedeme... 01:30:15 - 2:00:00 --- a teď všechno co ve mně je !! makeéééj ! jooo, já to dokázal ! ... nejlepší světový cílový čas na světě ! .. Maratónec skutečně svým pojetím připomíná maratónský běh, po rozehřívacím začátku nasadí skvělé tempo, které si udržuje až do samotného závěru a těch pár logických lapsů či zvláštních kliček scénáře se v tom úplně ztratí ( asi to byly občerstvovací stanice:) - pro mne tedy nakonec bezchybná klasika. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobrej, hodne drsnej a hodne pomalej thriller. Schlesinger nikam nepospicha, postupne predstavuje jednotlivy postavy a pomalicku odhaluje o co ve filmu pujde, takze prvni pulku neni vubec jasny, o co ze to tu jde. Nehraje moc hudba, vsechno pomalu plyne a pritom si to stale dokaze udrzet napeti, ktery perfektne graduje. Navic se tu sesla fakt lahudkova sestava, mladej Hoffman tradicne paradni a hodne me potesil zaporak Olivier, toho sem zas v tolika filmech nevidel a je tady fakt skvelej. Mozna bych sel i do ty paty hvezdicky, ale misty je to tempo ve spojeni s zbytecnou delkou filmu fakt uz moc pomaly a film ma tak par hluchejch mist. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller s přesvědčivým výkonem Dustina Hoffmana a démonickým Laurencem Olivierem. Film má vynikající atmosféru a to, že Hoffman zde není žádný Rambo ale normální člověk, který se zaplete do něčeho velkého dělá z filmu o to napínavější podívanou, protože mu neustále držíte palce. A pokud máte strach ze zubařů tak tento film vám ho ještě prohloubí. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Hlavní roli měl hrát původně Al Pacino. (Kulmon)
  • Na roli Szella byl zvažován Jean-Pierre Aumont či George Cukor. (Kulmon)
  • Postava Dr. Szella je založena na skutečné postavě Josefa Mengeleho, hlavního doktora v Auschwitz, který se v době natáčení filmu ještě skrýval v Jižní Americe. (Javert)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama