Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (375)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Maratónec je určitě povedený atmosférický thriller, nad nímž jsem strávil příjemné dvě hodinky, nicméně mám pocit, že scénář danou látku nevyždímal úplně do poslední kapky. Pár scén je vynikajících, ale postrádám dojem z komplexního nenapadnutelného filmu. Efektní určitě, ale imho ne úplně logicky neprůstřelné. 8/10 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ak sa ma raz niekto v živote spýta: "Je to bezpečné?", tak mu jednu vyjebem. Od detstva je môj vzťah so zubárom na bode mrazu. Ja tam nechcem ísť, on ma tam nechce, no proste "vzťahová idylka". Prečo sa tento snímok volá "Maratónec" divákovi v jednej chvíli veľmi rýchlo docvakne, pričom človeku je toho, čo sa ho snaží dolapiť priam ľúto. Pri týchto starších snímkoch mám vždy najviac obavy z "nereálnosti" deja, respektíve správania postáv. Tento film je však ďaleko viac o príbehu, ktorý treba veľmi pozorne sledovať, lebo akonáhle stratíte niť, tá ihla v kope sena je definitívne stratená. Odbočiek je tu totiž miestami trochu viac ako "z kruháča", a preto treba pozorne sledovať "značky". ()

Reklama

arie 

všechny recenze uživatele

I navzdory faktu, že mi v Maratóncovi výraznejšie prekážali dve dlhšie scény (úvodná automobilová roztržka medzi starčekmi a scéna zo židovskej štvrte v závere, kedy Olivierovu postavu v krátkom časovom rozpätí spoznávajú dvaja pamätníci hrôz z koncentračných táborov), môžem film smelo označiť za regulérnu žánrovú klasiku, ktorá ani po rokoch nestratila nič zo svojej pôsobivosti, na rozdiel od staršieho príspevku režiséra Schlesingera Midnight Cowboy, a i dnes si udržuje status snímky s maximálnym stupňom napätia a štandardne skvelými výkonmi hviezdnych aktérov, mužské oko poteší sympatická, predsa len, Švajčiarka Marthe Keller. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

0:00:00 - 00:30:15 - v klidu, v klidu, musím se trochu rozehřát, žádný spěch .... 00:30:15 - 01:30:15 -- tempo, kurva, tempo, jedeme, jedeme... 01:30:15 - 2:00:00 --- a teď všechno co ve mně je !! makeéééj ! jooo, já to dokázal ! ... nejlepší světový cílový čas na světě ! .. Maratónec skutečně svým pojetím připomíná maratónský běh, po rozehřívacím začátku nasadí skvělé tempo, které si udržuje až do samotného závěru a těch pár logických lapsů či zvláštních kliček scénáře se v tom úplně ztratí ( asi to byly občerstvovací stanice:) - pro mne tedy nakonec bezchybná klasika. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Znáte ten pocit, když vás na ženský něco strašně přitahuje a vy nevíte co to je? tak tenhle pocit mi nezpůsobila ženská ale postaral se o to tento film. Tempo se rozjíždí velmi zvolna a pak následuje jedna brilantní scéna za druhou. Tajemná atmosféra, herecké výkony známého tria, originální zápletka činí Maratónce velmi zdařilým filmem tohoto žánru. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Laurence Olivier se v průběhu zubařské scény tolik bál, aby případně Dustina Hoffmana nezranil, že se ho neustále ptal, jestli je v pořádku. (Javert)
  • Laurence Olivier hrál roli doktora Szella založené na postavě doktora Mengeleho. O dva roky později hrál ve filmu Hoši z Brazílie, který se zabývá doktorem Mengelem. (Kulmon)
  • Přestože hrál Dustin Hoffman doktoranda, bylo mu v době natáčení 38 let. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama