Andrew CohnScénář:
Andrew CohnKamera:
W. Mott Hupfel IIIHudba:
Mark OrtonHrají:
Richard Jenkins, Shane Paul McGhie, Ed O'Neill, Allison Tolman, Da'Vine Joy Randolph, Birgundi Baker, Deron J. Powell, Christine Vrem-Ydstie (více)VOD (2)
Dlouholetý zaměstnanec rychlého občerstvení Stanley zaučuje v práci svého mladšího kolegu Jevona. Když Stanley oznámí, že v restauraci končí, jeho poslední směna se začne odvíjet způsobem, který nikdo nemohl předvídat... Stanley (Richard Jenkins), zaměstnanec rychlého občerstvení, plánuje po 38 letech práce v restauraci Oscar's Chicken and Fish dát výpověď. Zvrat nastane o jeho posledním víkendu, kdy zaučuje svého nástupce Jevona (Shane Paul McGhie), talentovaného spisovatele s provokativními nápady, které ho neustále dostávají do problémů. Oba muže, kteří mají jen velmi málo společného, svedou dohromady okolnosti. Stanley nedokončil střední školu a u výdejního okénka restaurace sledoval, jak mu život proplouvá mezi prsty. Mladík Jevon, příliš chytrý na to, aby smažil placky v rychlém občerstvení, považuje jejich práci za vykořisťování. Během dlouhé noční směny v kuchyni mezi nimi vzniká zvláštní pouto. (HBO Europe)
Nevyužitý potenciál „klasickej situácii“ – starší muž, ktorý má len niekoľko dní do dôchodku, má na starosti zaškoliť svojho nástupcu (práca vo „fast foode“, mladého a problematického chalana. Chémia medzi hlavnými postavami funguje len miestami. Charaktery postáv sú príliš dvojdimenzionálny. Richard Jenkins je dobrý, ale miestami nie je dostatočne dôrazný. Ed O´Neail vo vedľajšej roli vyfarbuje film so svojimi vydarenými hláškami. Osobné hodnotenie: 65% (**) ()
Posledná šichta. Ktorý zamestnanec sa neteší na tieto slová? Žiaľ pri dnešnom nastavení systému a pôrodnosti si aktuálna stredná generácia tieto zázračné slovíčka povie až po sedemdesiatke. Ak to teda stihne. Čakanie na dôchodok však je určite zábavnejšie ako tento film o nespokojnom černochovi vo fast-foode. Príbeh, ktorý opäť mení stereotypný pohľad na farby. Odteraz bude čierna vždy len dobrá a biela vždy len zlá. Iný zmysel asi film nemal, pretože bol akosi bez deja, čisto postavený na konverzáciách bez zmyslu či cieľa. ()
Mě se to po filmové i scenáristické stránce líbilo. Netlačí se tolik na pilu, občas byly i vtipné momenty a celý děj tak nějak příjemně plyne. A ty černošský záležitosti, co se týče diskriminace a nevím čeho ještě, jak si tu velká část uživatelů stěžuje, mě osobně v tom filmovém pojetí a průběhu nikterak neiritovali. ()
Niekedy divák musí čakať až na koniec, aby zistil či ten film má alebo nemá zmysel. A odpoveď u tohto filmu je, že nemá zmysel. Jednoducho tomu chýba pointa, čo tým chcel autor povedať. Nie, nepožadujem náročnú psychologicko-sociologickú drámu s epickým záverom, no 90 minút kecania o ničom fakt nie je snáď ani pre toho najnenáročnejšieho diváka. Sledujeme len epizódku dvoch nešťastníkov, pričom u mladého aspoň svitá kvapka nádeje, no pri starom to je depka až na obesenie. ()
"The Last Shift" jako vyobrazení dnešní paradoxní situace v Americe kolem stále se omílající rasové otázky funguje skvěle. Tvůrcům se povedlo simulovat na naprosto typických situacích a sledu událostí dennodenní problémy tamější společnosti, jež ona sama neúspěšně dělá, že je již v dnešní době neřeší. To filmu nelze brát. Škoda ale toho pomalého tempa na začátku i absence skoro jakéhokoli humoru a tak promrhaného potenciálu který námět nabízí přímo s nataženými dlaněmi. Jinak herecky a režíjně odvedená skvělá práce. Zajímavý konec. ()
- V jednej scéne Stanley (Richard Jenkins) povie vetu: "Hasta la vista, baby." Tým (ako to aj on sám vysvetlí) priamo odkazuje na film Terminátor 2: Den zúčtování. (BOURQUE)