Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Vítr si nechal tichej smích, barevní ptáci ve větvích, co to má společnýho s láskou…“ Kdo by si nevzpomněl na nádherný titulní song – Verunčinu píseň lásky – z kouzelné pohádky Jak si zasloužit princeznu, kterou natočil podle předlohy „Šternberk“ Boženy Němcové režisér J. Schmidt... Teď už si ale pojďme vyprávět o třech synech rybářových, zrozených z obřích vajec. Ten nejmladší, Miroslav (P. Řezníček), má i nejlaskavější a nejsoucitnější srdce. To on si vybere toho nejubožejšího koníčka, on zachrání život sokolu, rybě, a nakonec i samotnému králi (J. Dulava, kterého uvidíme ve filmu v dvojroli také jako černokněžníka). A je to právě Miroslav, kdo má přivést králi ztracenou nevěstu – princeznu Verunku (L. Jelínková). Bude ale potřebovat mnoho sil a hodně lásky, než si své štěstí zaslouží… (Česká televize)

(více)

Recenze (142)

quixote 

všechny recenze uživatele

Ano, ta hudba je povedená, ale čeština písničky je žánrově trochu mimo. I režie se s žánrem minula, což je škoda, protože jisté předpoklady, že by mohla vzniknout dobrá pohádka, tu byly. Dodnes nechápu, proč čaroděje i krále hraje týž herec. Protože herci hrají jeden hůř než druhý, nejvíc hodnotím výběr exteriérů (Ploskovice a – aspoň na chvíli Le Mont Saint-Michel). Vždycky mi vadily kostýmy, jsou hodně nezvyklé co do střihů i materiálů. Pohádka se v TV objevuje dost sporadicky, což nazančuje cosi o její oblibě... Zdejší hodnocení kolem 50% považuji za nadnesené. ()

Vilg 

všechny recenze uživatele

Pohádka, ve které nikdo nehraje. Nejpříšernější ze všech těch ksichtů je text vykastrovaně recitující Dulava, jehož dvojroli čaroděje zachraňuje jenom to, že ho mluví Jiří Štepnička. Bratři jak se patří jsou k nevydržení všichni, nejvíc ovšem pořvávající Langmajer - ale ruku na srdce, v opravdu dobré roli jsem ho asi neviděl nikdy. A k tomu hlavní hrdina s hárem a chlupatou hrudí Sagvana Tofiho, ovšem už ne s jeho charismatem. Nedávám odpad jenom proto, že se tvůrci alespoň neuchýlili k sebeparodii a vypatlanosti současné pohádkové produkce a základní schéma je, ačkoliv ho zpracování rozstřílelo, ještě stravitelné. ()

Reklama

MáŠa 

všechny recenze uživatele

hodně špatná pohádka, co se týká zpracování. Potřebné pohádkové propriety tam sice jsou, ale sepsané a zrežírované je to takovým způsobem, že to často nedává smysl. Jak někdo něco věděl? Jaké jsou něčí motivace? Kdo je dobrák a kdo záporák? Proč má Dulava dvě role, něco mi uniklo? Do toho kupa nevýrazných a špatných hereckých výkonů. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Nedoceněná pohádka :-) Dulava má hrát krátkozrace opatrnického krále a hraje ho sakra dobře a Blanka Bohdanová v roli přehnaně opatrnicko-protektivní chůvy skvěle sekunduje. A že Jiří Langmajer, je-li mu dána role záporáka, dobře zahraje záporáka, to se taky dalo čekat - ovšem že bude mít do páru stejně slizkého Karla Dobrého, to je další bonus. Zkrátka, v této pohádce je hlavní záporák nikoli akční hrdina, ale jen pronajímatel záporáků druhých čili vezdejších - a všichni dotyční to zvládli. Je to sice poněkud neobvyklá stavba, ale funkční a míra nepochopení mě poněkud překvapuje :-) ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Pohádka na motivy klasické předlohy Boženy Němcové " Šternberk " mě oslnila pouze tím, že se natáčela v nádherných exteriérech v Ploskovicích, u Koněprus, na Křivoklátu a také ve Francii poblíž kláštera Mont Saint Michel. Jinak pusto a prázdno.. herecké výkony byly navíc místy zoufalé. Škoda, že se nepodařilo dotáhnout, jinak celkem pečlivý scénář ke zdárnému konci. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Je nesmysl, aby sladkovodní ryba z české řeky pomohla Miroslavovi (Pavel Řezníček) vyzvednout střevíc z mořského dna. (jlumos)
  • Pavel Řezníček se v úvodu pohádky představí jako Jaroslav. Během filmu se ovšem jméno jeho postavy změní na Miroslav. (Nine)

Reklama

Reklama