Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1987 natočil režisér Barbet Schroeder hořké komediální drama, jež vychází z novely legendárního Charlese Bukowskiho. Mickey Rourke zde hraje opileckého básníka Henryho Chinaskiho, který se setká s alkoholičkou Wendy (v podání Faye Dunawayové). Jejich společným životním cílem se stane upít se k smrti… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

kinej 

všechny recenze uživatele

Bukowskiho dost žeru. Četl jsem od něj vše co u nás vyšlo. Tenhle film se nese přesně v duchu jeho geniálních knížek. Mickey Rourke si Bukowsiho/Chinaskiho mimiku, pohyby, gestikulaci pečlivě nastudoval a místy jakoby se na nás opravdu šklebil Buk osobně. Jen je na něj Mickey Rourke moc hezký. Ve filmu je vše, co je typické pro Henryho život, zejména chlast, ale také ženy, bitky, bída a poslouchání vážné hudby. Bohužel, žádný film, byť natočený sebelíp se nikdy nemůže vyrovnat ani přilížit úžasnému spisovatelskému stylu Bukowského. Kdo má rád Buka musí vidět, kdo ho nezná, může vypustit. PS: Neví někdo proč se ta banda šumařů jmenuje Chinaski? Dělají ostudu jeho jménu. Jestli Buk slyší v hrobě třeba Kláru, tak se musí znechucením obracet. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

A tak tohle můůůůůžu! Krásně jsem si spravil chuť, po nemastném neslaném Faktótum. Barfly sice taky nenabízí téměř žádný příběh, ale má duši, má jiskru, má silné poselství. Rourke sice podává Henryho o dost jinak (je o dost citlivější, otevřenější a přátelštější), než jsem si ho představoval, ale na druhou stranu mu vdechuje tak nezapomenutelnou podobu, že si v poslední době nevzpomínám na žádnou postavu, která by mě takhle vzala. Fascinující herecký výkon. Vůbec nejsilnějším motivem jsou rvačky mezi Henrym a Eddiem, které jsou nesmyslné jen zdánlivě a které pěkně rámují celého stominutového nakouknutí do Chinaskiho světa. Syrově filozofický, cynický a nepřikrášlený film. Přesto, osobně bych možná prosil ještě trochu přitvrdit a přikořenit. 80% ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době příjemné překvapení z amerického filmu. Role pro Mickey(ho) Rourka jako ušitá na tělo. Nevím do jaké míry je to autobiografické, ale trošku mi nebyla jasná jeho chůze "jakoby s ustřelenými koulemi "(a přitom mu očividně dost dobře fungovaly). Dobré téma na zamyšlení i o té naší honbě za "zlatou klecí". ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Jakozto milovnik Charlese Bukowskwho jsem si toto dilko, ikdyz se spozdenim, nemohl nechat utect. Co rict o filmu a o deji_? Asi toto, sledujeme ustredni postavu Henryho Chinaskiho, ktery se potaci mezi pitim, bary, zenami co jdou za panaka a chvilkami strizlivosti, kterych diky bohu v tomto filmu mooc neni. Proste Bukowskeho klasika ktera zasvecene nezklame a ty ostatni snad navnadi na to se poradne ''spít''. Po shlednuti jsem se nemohl zbavit pocitu ze bych se mel jit ''vylejt jak brus''. :-) takze az se vratim z baru a pokud budu schopen trebas i zvednu na 5*.... ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Mickey Rourke jako literárně talentovaný násoska Henry Chinaski (aneb velice věrný obraz samotného Charlese Bukowského) tady sehrál velice přesvědčivý a uvěřitelný part. Podle některých jiných komentářů ho prostě "musíte mít rádi", ovšem mě tenhle životní způsob a tahle postava rozhodně sympatická nepřišla, což ovlivnilo můj dojem ze sledování tohoto dílka. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (23)

  • Tetovanie na pravom predlaktí, ktoré nosí vo filme Mickey Rourke, je replika tetovania Bukowského na tom istom mieste. (toi-toi)
  • Když Henry (Mickey Rourke) s Wandou (Faye Dunaway) tráví čas v pokoji a Henry jí pochvaluje pěkné nohy, má je odhalené. Při střihu a pohledu z jiné kamery v též scéně je již ale má zahalené v županu. (Marator)
  • Bukowski po premiére filmu Mickeymu Rourkovi (Henry Chinaski) povedal, že jeho herecký výkon bol fantastický a bol s ním veľmi spokojný. (JančiBači)

Reklama

Reklama