Dan O'BannonScénář:
Dan O'BannonKamera:
Jules BrennerHudba:
Matt CliffordHrají:
Clu Gulager, James Karen, Thom Mathews, Don Calfa, Linnea Quigley, Mark Venturini, Brian Peck, Miguel A. Núńez Jr., Beverly Randolph, Jewel Shepard (více)Obsahy(4)
Dan OBannon - spoluautor filmu Vetřelec, Total Recall a Životní síla ve svém režijním debutu ještě stupňuje míru hrůzy a přináší "stylově natočený... morbidní film" (Roger Ebert, Chicago Sun-Times)! Clu Gulager (Tapeheads), James Karen (Mulholland Drive), Don Calfa (Necronomicon) a Thom Mathews (Peacemaker) se představují v hlavních rolích filmu, který je plný strašidelných scén, úchvatných vizuálních efektů a stále narůstajícího napětí! Zaměstnanci skladu s lékařským materiálem nešťastnou náhodou oživili mrtvolu. Jejich pokusy ji znovu "zabít" končí neúspěchem. Mrtvola žije i po rozřezání na kousky a její chuť na "živé mozky" jenom roste. Nakonec se jim podaří hýbající se části těla spálit, ale popel se rozptýlí po blízkém hřbitově a z hrobů jako na povel vylézají další masožraví zombie! (Bontonfilm)
K osmdesátým létům patřili zombíci, ale z dnešního pohledu už se kouzlo pomalu a nenávratně vytrácí a raději bych hnilobné kreatury nechal tam. Nejvíc film ztrácí v rozkolu, který nikdy příliš akceptovat nebudu a sice, že film osciluje mezi hororem, komedií a parodií. Film totiž tím pádem nebyl ani napínavý, ani příliš vtipný. Měl však spád. Ve filmu se nic moc složitě neřešilo, zombíků bylo tak akorát, masky ucházející a nepříliš známí herci také nepůsobili otravným dojmem. Kdyby se však ta ošemetná komediálně parodická rovina odbourala, tak by možná vznikl film, který by patřil k těm nejlepším. Velmi často totiž dokazoval, že o nápady nebyla nouze. Film svým mimořádně jednoduchým pojetím ve spojení s bezbřehou naivitou plní kritéria osmdesátkového horůrku dokonale. Jenže tohle hororové období mám dávno za sebou a už mě tolik nenadchne jako dřív. Kdo neviděl, nemusel by být zklamán. 60% ()
Slabota. Není to ani zdaleka tak vtipné a originální jako Braindead a dost mi vadila absence výraznějších gore efektů. Brutální a vtipné momenty by se daly spočítat na prstech jedné ruky nešikovného řemeslníka. Za pár hlášek ,,cejtím tvůj mozek" aspon dvě hvězdy. Možná je škoda, že jsem viděl údajně prostříhanou verzi z MGM. ()
Mozek mozek mozek, paráda nemrtví co mluví jezdí autama atd ja se bavil, 1 a 2 díl výborný, sranda povedené zombie prostě povedená hororová komedie jediné co mě dost vadilo byli uřvani muži v 1 a 2 dílu hrozné to jediné mě fakt štvalo a někdy zvláštní hudba od 3 pokračování to dal klesalo a ztrácelo svoje kouzlo. ()
Márnice versus hřbitov - rozsekne to policie nebo armáda? Stále zábavná zombie komedie o mrtvolách, co běhají rychleji než živí (ne, tohle prostě nikdy nepoberu a doufám, že až to jednou přijde, tak se budou šourat). Masky sice, kromě bareláka, průměrné, ale vše vynahrazuje vtip a rychlá akce v závěru. Vůbec samotný závěr má hvězdu navrch. Hezké bylo odpíchnutí od klasiky G.A.Romera, veselé pak obživnutí celého skladu - nejen půlky psa, ale třeba i motýlů přišpendlených v krabici. A pak samozřejmě hřbitov, nahatá prsatka a zvedající se hlína na hrobech. Skvělá hudba - 45 Grave, The Flesheaters, TallBoys, THE CRAMPS a Dead Beat Dance od DAMNED! ()
Moment, kdy partička náctiletých americkejch chcípáků s magičem v ruce vběhnou na hřbitov, byl pro mě impulzem k tomu, že si je oživlé mrtvoly vysloveně musí podat. Srali mě a srali mě fakt dost. A nezachránili to ani kozy ven v podobě nějaký punkerky, která tam na hrobě vytvářela démonův tanec. Paralelně dva debilní výzkumníci vyšlou do vzduchu nějakou jedovatou sračku a rozjede se to pravý tóčo. Těm pro změnu zachraňuje prdel nějaká černá verze Ramba a celý je to fakt hrozně vtipný až je to blbý. ()
- Ernie Kaltenbrunner (Don Calfa) se jmenuje skoro stejně jako vedoucí Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, který měl na starosti tzv. konečné řešení židovské otázky. Balzamovač Ernie je pravděpodobně bývalý člen Wehrmachtu nebo neonacista. Indicie: ve sluchátkách zní píseň nazvaná „Heiß über Afrikas Boden“ od Afrikakorps, na nástěnce visí obrázek Evy Braunové a nosí poloautomatickou pistoli Walther P-38 v ráži 9x19 mm. (Zdroj: imfdb.org) (POciSEM)
- Snímek měl původně režírovat Tobe Hooper a možnost podílet se na výrobě filmu byla nabídnuta Georgi Romerovi. (Tygrys)
- Děj začíná v pátek 3. července 1984, ale toho dne bylo úterý. (Tygrys)