Reklama

Reklama

Bandité pro Baladu

  • Slovensko Banditi pre Baladu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmový muzikál o cestě a touze herců brněnského Divadla Husa na provázku uvést svou slavnou verzi legendy o Nikolovi Šuhajovi na Zakarpatské Ukrajině, v prostředí odkud Nikola pocházel, a konfrontovat ji s pohledem našich současníků... Obdiv k osudu zakarpatských Ukrajinců je hlavním motivem nového filmu Vladimíra Morávka s názvem Bandité pro baladu. Legendu o Nikolovi Šuhajovi zpracoval režisér jako road-movie z ukrajinské Koločavy. Film z obrazů skládá lyrickou grotesku o jedné epochální cestě, která může být cílem. Ale taky nemusí. Hlavním výrazovým nástrojem se tu stává střih, stavící vedle sebe, často do produktivního konfliktu, různé záběry, výpovědi i významy. Ve filmu hrají herci brněnského Divadla Husa na provázku, kde byla několik let na repertoáru dnes kultovní Balada pro Banditu autorů Miloše Štědroně a Milana Uhde, vedle nich se objevují Martin Huba nebo legendy dřívějšího „Provázku“ Bolek Polívka či Miroslav Donutil. Samozřejmě zazní písně z Balady pro Banditu Miloše Štědroně, někdy v podání Jihočeské filharmonie, jindy slovenské kapely ZVA. „Celá Jihočeská filharmonie se s námi vydala točit na Koločavu, byl to zážitek pro ně i pro nás, muži a ženy v oblecích s hudebními nástroji se brodili koryty řeky nebo se snažili překonat nekonečné kopce Zakarpatí,“ dodává Minařík. Morávek zapojil místní obyvatele, trochu v duchu formanovských filmů šedesátých let 20. století. Ve filmu je velmi těžké rozpoznat, co je realita a co inscenovaná realita. Proto tam nakonec asi nejvíc excelují Martin Huba a Pavla Tomicová, lidé, kteří dokážou hrát tak, že to žijí," říká režisér Vladimír Morávek. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

petrsv odpad!

všechny recenze uživatele

Tisíc záběrů, které na sebe nějak nenavazují, si má asi divák poskládat sám a domyslet si, co tím chtěli autoři říct. Napadá mě jediná myšlenka - pro koho takové dílo vlastně je...? ()

Prubner odpad!

všechny recenze uživatele

Horší než jsem čekal. Pro mě chaos beze smyslu, nesmyslné záběry řazené bez jakékoli logiky, filmová anarchie. Jestli v tom byl nějaký tvůrčí záměr, já ho neodhalil. Zbytečný film, stupidita, ztráta času. Potěší maximálně melodie z Balady pro banditu a pár statujících hereckých legend. ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tak tento film ma na vzdialené míle minul a absolútne ma nebavil. Pre milovníkov alternatívnych snímkov možno fajn, ale poslať toto do kina by malo byť klasifikované ako úmyselný trestný čin hanobenia kultúry. No proste zmes nezmyselných poviedok, z ktorých ani jedna nedávala zmysel a ako celok to nefungovalo ani náhodou. Proste artová katastrofa. 20 % ()

DorianGreene 

všechny recenze uživatele

Škoda. Potenciál to mělo. Atmosféra Koločavy, silné téma, herci z Divadla Husa Na Provázku, Jihočeská filharmonie. Režisér Vladimír Morávek měl určitě spousty záběrů, ze kterých mohl vzniknout zajímavý film na motivy Balady pro banditu. Bohužel je z toho jen střihová slátanina, která by neobstála ani v éře nové vlny v polovině 60. let 20. století natož pak v roce 2022. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama