Tvůrci:
Leslie BohemScénář:
Leslie BohemHudba:
Laura KarpmanHrají:
Dakota Fanning, Matt Frewer, Emily Bergl, Heather Donahue, Joel Gretsch, Adam Kaufman, John Hawkes, Ryan Hurst, Camille Sullivan, Eric Close, James McDaniel (více)Epizody(10)
Za oblohou (E01)
Boží rovnice (E07)
Rozbité nádobí (E08)
John (E09)
Uneseni (E10)
Sú tajomstvá, ktoré si každý nechávame pre seba. Sú však tajomstvá, ktoré před nami niekto tají. Séria z produkcie Stevena Spielberga, ktorá získala najprestížnejšiu televíznu cenu EMMY. Rozpráva generačný príbeh troch rodín, ktoré zohrali kľúčovú úlohu v histórii únosov mimozemšťanov. Zasadené do kontextu konkrétnych historických udalostí nanovo prepisuje pozemské udalosti a dodáva im mysterióznu príchuť. Šialene silný príbeh o stretnutiach ľudstva s mimozemskými civilizáciami, kde napätie celkom ovládne obývačky a kde budete počuť svoj vlastný dych. (oficiální text distributora)
Vydarená televízna miniséria s pomerne vyrovnanými dielmi a stupňom zábavnosti. Keby som ale predsa len musel povedať, ktorá pasáž sa mi páčila viac, povedal by som prvá polka príbehu. A práve príbeh zohráva významú úlohu, začíname v 40. rokoch a končíme až po roku 2000 a počas tohto obdobia sledujeme osudy rôznych postáv a generácií, čím nadobúdajú UNESENÍ epický rozmer. Jediné, čo by som tejto minisérií vytkol, sú slabšie vizuálne efekty, či pomalšie tempo rozprávania, ale vzhľadom na to, že sa jedná o televízny projekt, nie sú moje pripomienky príliš opodstatnené. ()
První díl dobrý, druhý díl dobrý, třetí díl ucházející, čtvrtý díl a všechny další byly jenom slabým odvarem téhož - stále stejně nudní herci, stále stejně průhledné charaktery, stále stejně nestravitelná dávka patosu a hollywoodské vykonstruovanosti. Po Bratrstvu neohrožených bych od Spielberga čekal něco serióznějšího. ()
1. Diel: čakal som trochu viac, ale aj tak to stálo za to. Dej sa môže zdať zo začiatku trochu chaotický, ale keď si navyknete a spoznáte postavy, ku koncu to už ide. Po skončení sa mi nechcelo veriť, že to malo 85 minút, rýchlo to ubehlo.Samotný herci sú v pohode, len mi chýba trochu lepšia hudba. Efekty sú ne celkom dobrej úrovni, no mimozemšťania vyzerajú akosi umelo, až smiešne. 4* ... 2. Diel: To ma poser. Všetky postavy zostarli o 10 rokov a k tomu boli zobrazené tri rodiny, pričom ani v jednej nebol prítomný otec. Jedným slovom, prvú polhodinu absolútny chaos v postavách. Ale ináč je to dobré, začínajú sa niektoré veci vyjasňovať, na druhú stranu sa vynárajú nové otázky a postavy sa nám pekne vykresľujú. A na moju neradosť ďalšie postavy pribúdajú... (Všeobecne nemá rád filmy (knihy) kde je veľa postáv. Proste nemám pamäť na mená a tváre. Lepšie by bolo, keby mal každý namiesto mena 20 miestne číslo ^^) 4* ()
Vyšší hodnocení za zpracování kontroverzního tématu únosů lidí mimozemšťany, kde americká administrativa a armáda jsou bezcitní superbastardi a mimozemšťani ambivalentní cynici, kteří to myslí dobře. Zajímavý nápad zachytit více než 60 let historie UFO se lehce odráží v nepřehlednosti filmu a někdy až příliš rychlému střídání generací ( titulky typu "O patnact let později" nejsou vyjímkou, ale spíš pravidelností). První polovina seriálu je příjemně svižná a dostatečně sci-fi akční, ale druhá je již značně ukecanější. Celkově chválím Spielberga, za tuto povedenou sci-fi televizní sérii, stejně jako za Bratrstvo neohrožených. ()
To, že na tomhle seriálu nese podíl Spielberg, nikdo nezapře - občas jsem měl pocit, jako bych koukal na prodlouženou a vylepšenou verzi Blízkých setkání třetího druhu. Během 10 epizod sledujeme dění napříč bezmála 60 lety a vychází se z již tak profláknutého incidentu v Roswellu. Seriál sice nepřichází s žádným šokujícím rozuzlením, ani s vlastní, ojedinělou, teorií o návštěvách mimozemské rasy na naší planetě - naopak, rozpracovává vesměs známé, ale divákovi je to podáno strašně vkusně a decentně. A pokud si v hlavě sjedu celý ten příběh znovu, musim smeknout, jak do sebe všechno zapadlo, jak se vzájemně během toho půlstoletí propojily postavy, které jsme měli tu šanci vídat, a jaký záměr scénárista přiklepl (nebo se ho tedy spíše držel) "bytostem z jiné galaxie". Nejlepší bylo finále, to nezklamalo a bylo v něm všechno - vyvrcholení, napětí, podmanivá hudba, ale hlavně? Emoce. Přiznám se, že už je tomu nějakej pátek, co jsem něco u obrazovky tak obrečel. Taky bych tu rád zmínil zápisky z deníku Allie, které nás doprovází ve vyprávění - byla to osvěta. Mnohokrát jsem se nad těmi monology pozastavil a musel uznat, že tomu tak na tomhle světě a v životě lidí (leckdy bohužel) je. A poznámka na závěr: nečekal bych, že zrovna v takovém seriálu dostane hlavní štěk uřvaná a usoplená Heather ze Záhady Blair Witch, ale hrála tu bezvadně - dokonale jsem jí tu mrchu, kterou měla na plátně ztvárnit, věřil. ()
- Scéna s bombardováním za druhé světové války byla vytvořena použitím techniky „Lightwave 3D“. Obrázek Německa je ve skutečnosti špionážním snímkem pořízeným za druhé světové války. (HappySmile)
- Příběhy o únosech a zpozorování UFO se zakládají na opravdových příbězích lidí, kteří věří na mimozemšťany. (HappySmile)
- Minisérie Uneseni se kromě diváckého zájmu těšila i přízni odborníků. Získala cenu Emmy v kategorii nejlepší minisérie a byla nominována na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší minisérie či TV film. Americká Akademie sci-fi, fantasy a hororů jí udělila svoji výroční cenu Saturn za nejlepší televizní program a v dalších pěti kategoriích ji nominovala. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (sator)