Reklama

Reklama

Epizody(6)

Láska a nenávist k sobě mohou mít nečekaně blízko... Anglie, počátek 19. století. Ctihodný venkovský gentleman pan Bennet žije s rodinou v malebném Hertfordshiru a společně s prostomyslnou a přímočarou paní Bennetovou vychovává pět dcer. V rodině chybí mužský dědic, a proto by paní Bennetová ráda viděla své dcery co nejdříve pod čepcem. Když se na nedaleké panské sídlo Netherfield přistěhuje bohatý, mladý a svobodný pan Bingley, činorodá paní Bennetová neváhá a kuje železo, dokud je žhavé. A skutečně, zdá se, že nejstarší z dcer, půvabná Jane, mladíka zaujala a že zásnuby na sebe nedají dlouho čekat. Pana Bingleyho doprovází jeho přítel, bohatý a rovněž svobodný pan Darcy, který je ovšem považován za pyšného a nepříjemného člověka. Mezi druhorozenou dcerou Bennetových – bystrou a temperamentní Elizabeth – a panem Darcym vzniká zvláštní a rozporuplný vztah... Patrně nejznámější román anglické spisovatelky Jane Austenové (1775–1817) "Pýcha a předsudek" (1813) byl na filmové plátno poprvé převeden Robertem Z. Leonardem v roce 1940 s Laurencem Olivierem a Greer Garsonovou v hlavních rolích. Dočkal se i několika televizních zpracování a inspiroval nejen proslavený Deník Bridget Jonesové (2001), ale zejména romantický muzikál Moje velká indická svatba (2004). V roce 1995 se látky chopila britská veřejnoprávní BBC, v jejíž produkci podle scénáře Andrewa Daviese natočil režisér Simon Langton šestidílnou adaptaci v hlavních rolích s Colinem Firthem a Jennifer Ehleovou, která za své ztvárnění Elizabeth Bennetové získala prestižní cenu BAFTA. Tvůrci k románové předloze přistupovali s pokorou a úctou a vznikla tak velmi pietní adaptace, kterou lze již dnes směle označit slovem klasická. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Velká paráda! Doslova perfektní zpracování klasického románu Jane Austenové, o kterém jsem si četla, že je vydařené, přesto mě během shlédnutí okouzlilo. Dosud jsem nechápala, proč si Miloš Forman vybral pro roli Valmonta Colina Firtha, zdál se mi mdlý, bez jiskry, bez sexappealu, dneska už tuším. V seriálové Pýše a předsudku byl totiž naprosto famózní, čili to v něm asi pan režisér viděl. Škoda, že si to už ve Valmontovi takto dokonale "nesedlo", každopádně tato Pýcha a předsudek je klenotem ve svém žánru, sfoukla jsem na jeden zátah. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Fascinace Wrightovou filmovou prvotinou mě od opětovného přelouskání třísetstránkové předlohy přivedla až sem, ke klasice všech austenovských adaptací a modle vyznavaček kultu pana Darcyho. Srovnávat obě verze je podle mě naprosto mimo mísu, protože každá má svůj vlastní způsob interpretace knihy a tu dovedla k dokonalosti. BBC si zvolila cestu věrného ztvárnění, ne ale na úkor osobitosti. Jennifer Ehle jako Lizzie nemá chybu, Colin Firth u mě sice nevyvolal tytéž extatické stavy jako Matthew MacFadyen, ale to je z filmového hlediska zanedbatelný handicap a jinak zvládá všechny darcyovské atributy na jedničku. Dokonce i Bennetovic rodinka je přesně taková jaká má být, a tak mám pouze jednu poznámku: Co proboha všichni máte na té scéně u jezera? Jedna vykasaná košile a britské ostrovy se můžou zbláznit… ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Dnes se každý ohání všemožnou genderovou korektností, a kdo ví čím vším, ale přitom by stačilo dělat tak pěkné adaptace od Jane Austenové, jako je například tato, a všichni by mohli být spokojeni :) Vždyť přesně takovýto příběh jednoho ženského rodu (jak typické téma pro JA) je tím, co by dokázalo uspokojit nenávistné komentáře emancipovaných žen. Pýcha a předsudek v sobě pěkně kombinuje romantický příběh z červené knihovny, spolu s dobovým dramatem. Pokud jste fandové děl, jako jsou Rozum a cit nebo Malé ženy, tak vás ani tato série nesmí minout. A pokud je někdo, kdo se narodil pro roli suchara v 18. století, tak je to jednoznačně Colin Firth. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Drama série z dílny BBC je v mnoha ohledech věrnější duchu předlohy i době, do níž je zasazena, než novější americká adaptace. Filmu Joa Wrighta se nemůže rovnat ve smyslu budování dramatického oblouku a především režijním vedením. Je tu poměrně dost hluchých míst, kde se děj zastaví, aby se divák mohl dosytosti vynadívat na dobové kolektivní tance nebo kostýmy. Největší kámen úrazu představuje rutinní, mechanická střihová skladba (záběr - protizáběr, zejména frontální polo/detail), což vynikne zvláště v dialozích (a dialogových scén je samozřejmě většina). Naopak největší pozitivum představuje zachování mistrných austenovských dialogů, které brilatně pracují s podtextovou ironií nebo naopak obsahovou vyprázdněností květnatých frází, což činí ze sledování mimořádně soustředěnou podívanou. ()

Unnamed 

všechny recenze uživatele

“Do you talk, as a rule, while dancing?” - “No... No, I prefer to be unsociable and taciturn... Makes it all so much more enjoyable, don't you think?” Trvalo mi to, ale konečně jsem se dostal i k této verzi. Colin Firth jako správný suchar, Jennifer Ehle naopak velmi sympatická. Většina postav byla vážně skvěle zahraných (vypisovat je nebudu, byl bych tu do zítřka), několik málo rolí ale poněkud zvláštně obsazených (třeba Jane mi vůbec neseděla). Co mi brání v dání maximálního hodnocení je fakt, že zde byla očividná snaha dát na obrazovku vše z knihy, což někdy dosti zpomalovalo tempo a některé scény byly vážně zbytečné. Věrnost vs stravitelnost, u mě tak stále vítězí filmová verze z roku 2005. 4* ()

Galerie (53)

Zajímavosti (24)

  • Crispin Bonham-Carter (pan Bingley) se původně ucházel o roli George Wickhama. (Morien)
  • Po odvysielaní bolo všetkých 12 000 vydaní VHS rozpredaných za neuveriteľné dve hodiny. (Hedka)
  • Panství Pemberley ve skutečnosti neexistuje. Exteriéry se natáčely v Lyme Park a interiéry v Sudbury Hall. (Morien)

Reklama

Reklama