Reklama

Reklama

Epizody(6)

Láska a nenávist k sobě mohou mít nečekaně blízko... Anglie, počátek 19. století. Ctihodný venkovský gentleman pan Bennet žije s rodinou v malebném Hertfordshiru a společně s prostomyslnou a přímočarou paní Bennetovou vychovává pět dcer. V rodině chybí mužský dědic, a proto by paní Bennetová ráda viděla své dcery co nejdříve pod čepcem. Když se na nedaleké panské sídlo Netherfield přistěhuje bohatý, mladý a svobodný pan Bingley, činorodá paní Bennetová neváhá a kuje železo, dokud je žhavé. A skutečně, zdá se, že nejstarší z dcer, půvabná Jane, mladíka zaujala a že zásnuby na sebe nedají dlouho čekat. Pana Bingleyho doprovází jeho přítel, bohatý a rovněž svobodný pan Darcy, který je ovšem považován za pyšného a nepříjemného člověka. Mezi druhorozenou dcerou Bennetových – bystrou a temperamentní Elizabeth – a panem Darcym vzniká zvláštní a rozporuplný vztah... Patrně nejznámější román anglické spisovatelky Jane Austenové (1775–1817) "Pýcha a předsudek" (1813) byl na filmové plátno poprvé převeden Robertem Z. Leonardem v roce 1940 s Laurencem Olivierem a Greer Garsonovou v hlavních rolích. Dočkal se i několika televizních zpracování a inspiroval nejen proslavený Deník Bridget Jonesové (2001), ale zejména romantický muzikál Moje velká indická svatba (2004). V roce 1995 se látky chopila britská veřejnoprávní BBC, v jejíž produkci podle scénáře Andrewa Daviese natočil režisér Simon Langton šestidílnou adaptaci v hlavních rolích s Colinem Firthem a Jennifer Ehleovou, která za své ztvárnění Elizabeth Bennetové získala prestižní cenu BAFTA. Tvůrci k románové předloze přistupovali s pokorou a úctou a vznikla tak velmi pietní adaptace, kterou lze již dnes směle označit slovem klasická. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jennifer Ehle a Colin Firth tvoří ten nejlepší pár z Pýchy a Předskudku. Jenže z ostatních postav mě rozbolela jen hlava. Věřím, že zpracování to je věrné a kvalitní, ale 6 hodin tlachání o vdávání se mě do stavu blaženosti nepřivádí. Jane Austenová asi není pro mě a Pýcha a předsudek zůstává v mých očích jen dobrým seriálem. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Velká paráda! Doslova perfektní zpracování klasického románu Jane Austenové, o kterém jsem si četla, že je vydařené, přesto mě během shlédnutí okouzlilo. Dosud jsem nechápala, proč si Miloš Forman vybral pro roli Valmonta Colina Firtha, zdál se mi mdlý, bez jiskry, bez sexappealu, dneska už tuším. V seriálové Pýše a předsudku byl totiž naprosto famózní, čili to v něm asi pan režisér viděl. Škoda, že si to už ve Valmontovi takto dokonale "nesedlo", každopádně tato Pýcha a předsudek je klenotem ve svém žánru, sfoukla jsem na jeden zátah. ()

Reklama

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší a nejvěrnější adaptace jakékoliv románové předlohy, a přesto v minisérii najdeme spoustu nových nápadů ještě víc vyšperkovávajíchích knihu. Jako snad jediná adaptace Austenové si uchovává to hlavní - ironický až lehce satirický pohled na hrdiny a jejich povahy. Ale konec pseudointeligentních řečí, pojďme na srdeční výlevy. Slyším šustot šatů dam, představuji si jak asi chutná čaj, který popíjejí, a jak asi voní vzduch na anglickém venkově. Koukám na krásný úsměv Lízinky a Darcyho podivné a tak neskutečně dráždivé pohledy. Bavím se úžasnými dialogy, které si vyměňuje Elizabeth s Darcym - (člověk si říká, jak hezké je čerstvě se zamilovávat), nebo pan Bennet s paní Bennetovou (člověk si říká, jak děsné může být dlouholeté manželství). Ehle (Lizzie) a Firth (Darcy) vnesli do všech těchto šustících krajek a čajíčků neskutečně silnou chemii (ta se jim ostatně nevyhnula ani v osobním životě). Těším se znovu na DVD na ten jedinečný zážitek - už po osmé... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Drama série z dílny BBC je v mnoha ohledech věrnější duchu předlohy i době, do níž je zasazena, než novější americká adaptace. Filmu Joa Wrighta se nemůže rovnat ve smyslu budování dramatického oblouku a především režijním vedením. Je tu poměrně dost hluchých míst, kde se děj zastaví, aby se divák mohl dosytosti vynadívat na dobové kolektivní tance nebo kostýmy. Největší kámen úrazu představuje rutinní, mechanická střihová skladba (záběr - protizáběr, zejména frontální polo/detail), což vynikne zvláště v dialozích (a dialogových scén je samozřejmě většina). Naopak největší pozitivum představuje zachování mistrných austenovských dialogů, které brilatně pracují s podtextovou ironií nebo naopak obsahovou vyprázdněností květnatých frází, což činí ze sledování mimořádně soustředěnou podívanou. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Áno prosím, takto sa robia adaptácie Jane Austen!!!! A nie ako to nové Persuasion na Netflixe! Toto je balzam na dušu. Nádherné!!! Čisté a nevinné ako duša Elizabeth Bennet. Verím, že toto spracovanie by sa páčilo aj samotnej Jane Austen. Možno šesť epizód je až veľa, ale to vôbec nevadí. Budem len chváliť. Hudba Carla Davisa je neodmysliteľnou súčasťou tejto krásnej minisérie, je dokonalá. Herecké výkony a výber hercov sú na jednotku s hviezdičkou. Lepšieho Mr. Darcyho ako je Collin Firth si vôbec neviem predstaviť, veď on je Mr. Darcy každým pohybom, pohľadom, slovom, gestom. Klobúk dolu, wow!!! Dala by som mu všetky ocenenia, aké existujú. Na Jennifer Ehle ako Elizabeth Bennet som si najskôr musela zvyknúť, ale postupne si ma získala, má všetky moje sympatie. Je ako slniečko. Zjednocuje sa v nej krása, mladosť, zdravie, čistota, múdrosť a dobroprajnosť. Áno, Jennifer Ehle je Elizabeth Bennet. Veľmi sa mi páči, aký má vzťah so svojím otcom, ktorého hereckého predstaviteľa tiež nemohli vybrať lepšie. Krásny je aj jej vzťah so sestrou Jane, je tam len sesterská láska a ani štipka žiarlivosti či závisti. Mrs. Bennet je kapitola sama o sebe, bez nej by toto dielo nebolo tým pravým dielom Jane Austen. Jane Austen sa vo svojich knihách vysmieva názorom, že najdôležitejšie na svete je dobre sa vydať a na toto tu máme pani domácu, matku piatich nevydaných dcér. Práve táto miniséria Pride & Prejudice je možno aj najlepšou adaptáciou románov Jane Austen. Okrem iného je to ešte nepoškvrnené nezmyselnou a hlúpou politickou korektnosťou. Všetky reálie, zvyky, kostýmy, účesy pravdivo vystihujú dobu, v ktorej žila a tvorila Jane Austen♥️. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (24)

  • Serialové mesto Meryton sa v skutočnosti volá Lacock a je to mesto kde sa tiež natáčali aj niektoré scény z Harryho Pottera. (esterdemi)
  • Colin Firth pôvodne nechcel hrať pána Darcyho, jednak preto, lebo si nepripadal dosť sexy pre túto rolu a tiež preto, lebo sa mu zdalo ťažké hrať pána Darcyho. Presvedčil ho však scénar, v ktorom dostala postava pána Darcyho väčší priestor než v knihe a ktorý túto postavu prebral k životu. (esterdemi)
  • Helen Fielding, autorka "Deníku Bridget Jonesové", vytvořila postavu Marka Darcyho, osudovou lásku Bridget, právě pod vlivem výkonu Colina Firtha jako Darcyho. Ve filmové adaptaci ""Deníku" si Firth tuto postavu i zahrál. (Morien)

Reklama

Reklama