Tony ScottKamera:
Jeffrey L. KimballHudba:
Harold FaltermeyerHrají:
Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards, Tom Skerritt, Michael Ironside, John Stockwell, Barry Tubb, Rick Rossovich, Tim Robbins (více)Obsahy(1)
Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)
Tak som sa k tomu po rokoch dostal aj ja a o nič som neprišiel. Od Tonyho Scotta som čakal viac, ale dostal som len bez príbehovu nudnú vzdušnú naháňačku, s tak sladkými hercami, soundtrackom a romantikou, že sa mi skoro zuby pokazili. Sheen v Hot Shots ma bavil viac. Každopádne je to Tonny Scott a Tom Cruise, takže zopár dobrých scén sa tu nájde. 70% - 3* ()
Mám k Scottovi respekt kvůli Poslednímu skautovi a Pravdivé romanci (a kvalitních věcí asi natočil víc, abych mu nekřivdil), ale Top Gun je prostě sračka, řekněme si to na rovinu. Když jsem si ho po letech osvěžil, přišlo mi to jednak strašně nudné a dramaticky nezajímavé, a jednak téměř jako esence toho nejhoršího z té doby (všudypřítomnými kouřícími postavami počínaje a nejrůznějšími hollywoodskými klišé konče). Kapitola sama pro sebe je stupidní propagandistické vyznění snímku a příšerná píseň "Take My Breath Away", kterou stále do omrzení omílají komerční rádia a kterou jsem odjakživa nesnášel. Stupidní děj vem čert, ale co skutečně nechápu a čím mě film otrávil nejvíc, je obsazení ženských rolí, protože Kelly McGillis je tak strašná ošklivka, že se mi z ní dělá fyzicky nevolno (a o Meg Ryan škoda mluvit, ta se tam ale naštěstí mihne jen v pár záběrech). Myslím, že ta její směšná milostná scéna s Cruisem je nejhorším momentem celého filmu, ale obecně na něm těžko hledat cokoli pozitivního, a osobně jím veskrze opovrhuju. ()
Soundtrack Harold Faltermeyer a Giorgio Moroder : 1. Danger Zone (Album Version) - Kenny Loggins ,2. Mighty Wings (Album Version) - Cheap Trick ,3. Playing With The Boys (Album Version) - Kenny Loggins ,4. Lead Me On (Album Version) - Teena Marie ,5. Take My Breath Away (Love Theme From "Top Gun") - Berlin ,6. Hot Summer Nights (Album Version) - Miami Sound Machine ,7. Heaven In Your Eyes (Album Version) - Loverboy ,8. Through The Fire (Album Version) - Larry Greene ,9. Destination Unknown (Album Version) - Marietta ,10. Top Gun Anthem (Album Version) - Harold Faltermeyer;Steve Stevens ,11. (Sittin' On) The Dock Of The Bay (Album Version) - Otis Redding ,12. Memories (Album Version) - Harold Faltermeyer ,13. Great Balls Of Fire - erry Lee Lewis ,14. You've Lost That Lovin' Feeling (Album Version) - Righteous Brothers ,15. Playing With The Boys - (12" Version) Kenny Loggins,, ()
Takhle ve středu po obědě mě volala Petruška z Frankfurtu, že do Prahy přiletí kolem šesté večer a jestli můžu na večer vybrat dobrej film. Už jsem se chtěl pochlubit, že jsem vybral Čtyři vraždy stačí drahoušku, když v tom přišlo smrtící upřesnění " Něco hodně sladkého, z hezkýma klukama, ale aby si se mě u toho nenudil, Pavlíku. Jooo a Pajo ne aby si mě teď řekl, že to je přesně Rambo 3" . Jsem si říkal, že mě radši neposlala na afgánsko - pakistánské hranice vymlátit fousatý kluky z Al- Kajdy. Celej posedlej splnit další nesmyslnej ženskej rozmar jsem čuměl na tu mou filmotéku a říkal si pro sebe "ty vole, ty ženský na tom západě úplně divočej. Jako co mám vybrat, ty vole" No a najednou bum, přímo do ksichtu nápis TOP GUN. Bylo jasno. Film jsem viděl naposled asi před 15lety a živě jsem si vybavil vzpomínku jak jako -náctiletýho mě k sobě pozvala jedna spolužačka a pustila na pirátské VHS TOP GUN, jistě čekala jiný průběh návštěvy, ale říkejte to klukovi, který poprvé vidí americký stíhačky, pořádný frajery, krásnou herečku a slyší chytlavou hudbu. Od té doby se mnou nemluvila. Jelikož si Péťa vlastně o ten film řekla, neměl jsme obavy, že po skončení filmu se mnou přestane mluvit. Sotva zazněly úvodní tóny skladby Danger zone už jsem v tom zase lítal. Že je Top Gun agitkou ? No jasně a jak dobrá a povedená agitka to je. Zrovna před chvíli jsem běžel poslat přihlášku k americkým stiháčům, protože chci lítat vysokou rychlostí v oblacích, protože chci bejt taky tak správňáckej frajer jako Tom Cruis a protože si chci taky prožít lásku s krásnou instruktorkou. Jsou to moje klukovské sny a já se za ně nemám důvod před nikým stydět. Jo a jak jsem poznal, že jsem splnil další ženský rozmar ? Když Vám hraje k snídani Take my breath away, nemusím být ani přiliš chytrý, aby mě došlo, že tentokrát se se mnou další holka bavit nepřestane. ()
Tá ústredná pesnička! Len čo začujem jej prvé tóny, spomeniem si na staré dobré časy, keď vznikali neskutočné pesničky pre trháky ako Duch alebo Hriešny tanec. Prvý Top Gun som si prvý raz v živote pozrel až po štyridsiatke, v r. 2022. Prehovorila ma na to manželka, s ktorou som pár mesiacov predtým zašiel do kina na dvojku a obom sa nám veľmi páčila paradoxne napriek tomu, že sme jednotku nevideli. Ja som tušil, že ju ani vidieť nepotrebujem, že ma proste nebude baviť... a napokon sa ukázalo, že som sa ani príliš nemýlil. Ona samozrejme nie je zlá. Režisér s kameramanom si užíva osemdesiatkovú poetiku, skvelú slnečno-plážovo-palmovú výpravu s malebnými (a rozhodne nie lacnými) rodinnými štvrťami, parádne kameramanské jazdy, nájazdy, lety, prelety, podlety atď. Ale priznám sa, že ma všetko to blbnutie so stíhačkami vôbec nebavilo. To, že som sa ťažko orientoval v tom, do kokpitu ktorej postavy sa práve pozerám, bol ešte ten najmenší problém. Okrem toho ma zarazilo, že scenár je svojím spôsobom o ničom. A to nemyslím ako ironickú urážku, ale doslovne. Temer nič sa v ňom nedeje. Postavy len chodia do baru, sedia v stíhačke a cvičia, prípadne sa spolu bavia v sprchách alebo v nejakej miestnosti a keď sa aj raz za čas zjaví stíhačková scéna, tak v drvivej väčšine len blbnú, cvičia a podobné neškodnosti. Z hercov som sa tešil na môjho miláčika od dôb Votrelca Toma Skerritta, ale najviac sa mi nakoniec páčil Val Kilmer, Kelly McGillis (vo výťahovej scéne sa podozrivo podobajúca na Charlize Theron) a sympaťák Anthony Edwards z Pohotovosti. Michael Ironside bol prekvapivo temer neviditeľný. Mohutne na mňa okrem pesničky a práce kameramana Jeffreyho L. Kimballa (Kučeravá Sue, Špecialista) zapôsobili práve scény s Cruiseovým parťákom, dvojnásobne momenty s jeho synom, ktoré vďaka existencii dvojky (ktorá z tohto brutálne ťažila, nebudem spoilerovať) mali úplne inú príchuť, než v dobe premiéry v r. 1986. Pri trápnom 15-miliónovom rozpočte to na celom svete zarobilo 356, čo bol obdivuhodný výkon. Takže je neuveriteľné, že hoci sa o dvojke hovorilo v podstate od premiéry jednotky, napokon vznikla až o 36 (!!!) rokov neskôr, po smrti Tonyho Scotta. A pri rozpočte 170 zarobila na celom svete neuveriteľnú skoro jeden a pol miliardu (!!!) dolárov. ()
- Tony Scott dostal od producentů Jerryho Bruckheimera a Dona Simpsona nabídku režírovat Top Gun na základě svého debutu Hlad (1983) a hlavně díky reklamě „Nothing On Earth Comes Close“ pro Saab, kde se objevila stíhačka. (Eldrick)
- Na začátku filmu vidíme střetnutí dvou letounů F-14 proti neznámým MiGům. Maverick (Tom Cruise) se chystá na přistání na letadlové lodi. Pro tyto účely jsou letadlové lodě vybaveny takzvanou „kotvou“, která se zachytí za gumové lano při přistávání a tím je cely manévr zbrzděn. Maverick se sice zachytí za lano, ale vzápětí znovu přidá a vznese se zpět do vzduchu. Reálně by došlo buď k poškození letounu (utrhnutí kotvy a nemožnosti opět přistát) nebo ke zničení záchytné gumy, čímž by bylo znemožněno všem dalším letounům přistát. (Thommy91)
- Společnost Nintendo vydala pro svou herní konzoli NES dvě hry, které byly inspirovány filmem. (Dr Lizal)