Tony ScottKamera:
Jeffrey L. KimballHudba:
Harold FaltermeyerHrají:
Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards, Tom Skerritt, Michael Ironside, John Stockwell, Barry Tubb, Rick Rossovich, Tim Robbins (více)Obsahy(1)
Mladí vojenští piloti Pete "Maverick" Mitchell a jeho kolega Goose jsou vysláni na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru do školy pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Maverick je na to hrdý a hodlá se stát nejlepším bojovým pilotem ve vojenském námořnictvu. Avšak jeho hazardérství není obdivováno, naopak mu působí mezi kolegy a nadřízenými potíže, protože Maverick porušuje pravidla a oficiální předpisy. Jeho instinkt je pro něho důležitější. Když však jeho kamarád Goose přijde při jednom zkušebním letu o život, začíná se Maverick měnit... (oficiální text distributora)
Ve své době romantická pecka s dramatickou vsuvkou. Klasický, namachrovaný americký frajírek se jde předvádět jak to umí ve stíhačce i mimo ni, však ve svém jádru je to čestný muž a šlechtic. Hudba k filmu je nezapomenutelná a totéž platí i o Tomu Cruisovi, jehož herectví bylo vždycky dokonale přesné. V té době jsem ještě nebyla přesycena americkým patriotismem a filmovou předváděčkou jejich vojenské vybavenosti. Dokonce jsem nebyla ani nijak zvlášť alergická na ten tak typický konec všech amerických army filmů jako je závěrečný potlesk všech, včetně komparzu, uklízeček nebo pána z byfé ... Hodnotím podle toho, jak bych hodnotila v době, kdy jsem film viděla poprvé a poprvé jsem z něj byla poněkud ... ách, nadšená. Puberťačka, no :-) ()
Juhuhů, to byl hit české pirátské videodistribuce 80. let a na počátku 90. let i kin. Kdo neviděl, byl totál lůzr. Očití svědkové popisují hrůzné scény hromadných dívčích orgasmů při pohledu na zpocené tělo ocelového Toma Cruise lesknoucí se v zapadajícím Slunci. Tony Scott dokazuje, že sebevětší chudost leteckých scén se dá zachraňovat brutrálním střihem. Někde tady se rodí v hlavě tehdejšího cucáka jménem Michael Bay nápad, jak pořádně popadnout film za koule a sestříhat něco, co jsme neviděli, oblítávat co jsme neobletěli. A že nemáme migy? Nevadí, dáme tam F-5 a budeme jim děsně vážně říkat MiG-28. Že takový letadlo neexistuje? Ale pane, on divák se chce vznášet na řídké vlně milostné zápletky sexy poradkyně a nevycváleného pilota, co znásilňuje čtrnáctku, teda F-14, a rozum by to celé mohl jen pokazit. Každopádně největší sra(n/j)da filmového nebe, parodovat netřeba. ()
Náborová agitka letectva US Army je natočená tak, aby ti nejschopnější zástupci americké mládeže spěchali do kokpitů letadel chránit soustředěnou palbou světový mír. Přes všechnu kýčovitost jsem velmi rád, že byl tento snímek natočen, neboť bez něj bych byl ochuzen o nezapomenutelé kousky Toppera Harleye a svět by tím byl zase o něco smutnější. ()
Barevná limonádka bez chuti a výjma akčního závěru i bez bublinek; zato cukrem se nešetřilo. V porovnání s jinými náborovkami do U.S. Army nemá Top Gun bůhvíjak ostrý drápek. Načasaný vytlemenec Maverick není tím typem hrdiny, kterému by divák upřímně fandil a nepřehledně zrežírovaným leteckým scénám z výcviku chybí adrenalim, protože vlastně o nic nejde. Zato když se konečně objeví ty zlé černé MiGy, když je Maverick "v plošné vývrtce a míří k oceánu", nebo když se záchraný vrtulník vznáší nad rozčeřenou mořskou hladinou, předvádí Tony Scott co umí. Všechny ostatní scény tvoří pouze tupou slaďárnu s reklamními záběry ocelových ptáků navlečenou do všudypřítomného koloritu osmdesátých let. ()
Kýč, patos, léto roku 1986, homo-pohledy nadržených maskulinních alfa-samců a Tom Cruise v roli namachrovanýho debílka se srostlým obočím v sentimentálním retro cringefestu, který je ve skutečnosti náborovu agitkou/reklamou americkýho námořnictva. Kluci si užijou stíhačky, holky zas obnažené vnady pilotů a naivní romantickou zápletku o tom, kterak si žák svou raketu v hangáru učitelky smočil...... jedna z těch rádoby "kultovních" klasik, která mě absolutně minula. ()
- Jako jediný ze všech herců, kteří si vyzkoušeli let ve stíhacím letounu, nezvracel pouze Anthony Edwards (Goose). (Dr Lizal)
- Napětí mezi Maverickem a Icemanem není dáno jen hereckými výkony. Tom Cruise a Val Kilmer si od sebe během natáčení udržovali odstup a nikdy se nestýkali. (Mr.Critic)
- Ve scéně, kdy Charlie (Kelly McGillis) nahání Mavericka (Tom Cruise) poté, co ji ignoroval, doslova prolítne křižovatkou, kde zastaví hned několik aut, včetně dvou automobilů jedoucích stejným směrem. Nicméně v následujícím záběru je tam pouze jedno auto. (Armin82)