Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do česko-německého pohraničí přijíždí skupina brigádníků na geologický průzkum. Ne všichni lidé však mají čisté úmysly i minulost, a tak skupinu geologů ohrožují diverzanti, kteří chtějí vyhodit do vzduchu opuštěný důl a uniknout přes hranici... (oficiální text distributora)

Recenze (59)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Další zapomenutost z dob boje proti agentům, v níž hrají zase snad úplně všichni. Rafinovaně exponováno tak, aby divák od začátku musel z agentství důvodně podezírat úplně každého. Jedna si schovává lejstro, jeden je představitelem úpadkové kultury, jeden má foťák a neštítí se ho používat. Považte! Politickovýchovně skvělý tah, přesně v duchu doby. U vědomí toho, že tři jinak celkem normální mládenci zvolí noc jako nejvhodnější dobu pro nalezení něčeho v horách, nemá moc cenu vyjmenovávat všechna "škobrtnutí" v jednání a myšlení postav. Ostatně tito čerství absolventi hornického učiliště jsou již sdostatek obtěžkáni náhledem životních znalců ("co vy víte o lásce!"). Je zde také hajný, který vše jenom zpovzdálí pozoruje a v pravou chvíli se do věci vloží. Finále je báječné hlavně v tom, jak se v pohádkové jeskyni nakupí všechny možné potřebné rekvizity, včetně seznamu konfidentů Gestapa. Na konci máme dokonce jednoho vyléčeného z četby brakové literatury. Rozhodně největším bonbónkem je Bohoušek Záhorský s kvérem v ruce a s "es kommt der Tag!" na rtech. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Větrná hora, jak to popsat... Napínavé socialistické akční krimi, které jsem hodnotil, jak se dnes říká, bez předsudků. Pozor, dvakrát zaznělo slovo "soudruh", a jednou dokonce... no, bojím se to říct - "sovětské". Užíval jsem si nejen detektivní atmosféru, ale i skvělé obsazení. Za všechny musím zmínit Rudolfa Hrušínského, bezvadně vystupujícího v období růstu k moudré dospělosti, a Roberta Vrchotu, kterého byste si zde těžko spojili s henleinovcem Reichmanem z Uloupené hranice. ()

Reklama

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Málo vídaná sešlost hereckých es (kromě výše uvedených také O.Lackovič, R.Vrchota, J.Kemr, S.Zázvorková, B.Záhorský, V.Voska, atd.) v této napínavé detektivce o jedné diverzní skupině. Povinný závěr odpovídá době svého vzniku, ale přátelé, ta atmosféra, ta atmosféra 50.let...:) UPDATE 24.8.2013: Musim ubrat dve hvezdicky pod druhem shlednuti. Zacatek velmi dobry, zpracovani konce bylo hodne predvidatelne az s neuveritelnym happyendem. A to jsem velky fanda ceskych filmu 50.let. Pan Lukavsky v podobne roli jako v Krali Sumavy... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vzorově a jistě pod dohledem předepsané charaktery všech postav tu sehrávají docela slušnou kriminální zápletku i něžnou romanci. Jednoduchý scénář a osudy brigádníků ze všech vrstev obyvatelstva, v sobě skrývají docela pestré herecké obsazení. Nejvíce mne pobavil Robert Vrchota, který se zde nepochybně nevědomky připravoval na roli holiče v povídce majora Zemana - Studna. Jen ty kila mu chyběly. Napoprvé určitě dobrá kriminálka s rychlým dějem. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"To jsou mi teda posily. Jeden tu přišel malovat, jiný fotografovat, a havíře aby tu pohledal…" Na tomhle socialistickém "thrilleru" mě asi nejvíc bavilo to, co sem žánrově vlastně ani nepatřilo. Parta mladých brigádníků (viz třeba Josef Vinklář s kytarou, Stanislav Fišer s frajerskou patkou či polepšený "kriminálník" Rudolfek Hrušínský) sem přináší trocha té mladistvé rozvernosti. A díky přítomnosti několika mladých dam či dívek (nejvíc asi mladičká Marie Kyselková) to má i nádech romance. Burácivě dramatická  hudba Miloše Vacka dává hned v úvodu jasně najevo, že tu půjde někomu o kejhák. A vskutku jedna pořádná přestřelka nás nemine, jakož i obligátní odhalení nekalých praktik zápaďáckých diverzantů. Přesto ale "já vím o Větrný hoře sví…" ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Scéna s otráveným psom bola natočená tak, že pes namiesto jedu dostal alkohol. Opitý bol ešte aj druhý deň. (Raccoon.city)
  • Filmovanie prebiehalo v Krušných horách, Děčínskom Sněžníku a v obci Tisá. (dyfur)

Související novinky

Zemřela herečka Marie Kyselková

Zemřela herečka Marie Kyselková

22.01.2019

Ve věku 83 let zemřela česká herečka Marie Kyselková, kterou diváci mohou nejlépe znát jako princeznu Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Herečka byla dlouhodobě vážně nemocná a v poslední… (více)

Reklama

Reklama