Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta
A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy's Revenge (více)
Jack SholderScénář:
David ChaskinKamera:
Jacques HaitkinHudba:
Christopher YoungHrají:
Mark Patton, Kim Myers, Robert Rusler, Clu Gulager, Hope Lange, Marshall Bell, Sydney Walsh, Robert Englund, Lyman Ward, Steve Eastin, Brian Wimmer (více)Obsahy(1)
Kdyby rodiče Jamese Walshe věděli, co se stane, když se nastěhují do domu na Elm Street…! Pět let čekal Freddy Krueger, aby se znovu objevil ve snech nového chlapce ve městě a otevřel svoji ruku z nožů. Démonický zabiják si pro svoji pomstu nemohl vybrat lepší příležitost. Noční můra se opět promění ve strašlivou skutečnost. (oficiální text distributora)
Naprostá hloupost scénáře tenhle film zoufale kazí. Hrdina běhá polonahý po městě a s rukama od krve všem říká, koho zabil, ale nikdo mu nevěří a nechá ho klidně jít. Freddy Krueger to sice zachraňuje, protože tenhle chlápek má charisma, ale vše ostatní je zoufale špatné. Navíc děj skončí přesně tak jak v minulém dílu. Tenhle film se nepovedl. ()
Hroznej scénář. Nejdřív mi to připadlo, že nejzlejší postava padla ne na Freddyho, ale na tělocvikáře. Nadpřirozený věci se ze snu přesunuli do reality, což je naprosto v rozporu proti romu, co se dělo v prvním dílu (a nápad, že Freddy se vtělil do člověka už taky nemá se sny nic společnýho). Navíc hlavní hrdina je tak nesympatickej, že si přeju, aby umřel a já se nemusel dívat na ty jeho jakoby namalovaný oči. No a taková scéna s vraždícím papouškem, to bylo tak moc k smíchu, že jsem si říkal, jestli nekoukám na nějakou parodii. Jednu chvíli jsem si myslel, že je tam všechny uklove k smrti. Triků tam bylo málo nebo trapný. A proč se pořád zvyšovala všude teplota, to taky nevím (ale vím, že když někdo leze z bazénu, ve kterém vřela voda, tak u toho nebude moc v klidu). Nejlepší na tom byla závěrečná píseň u titulků. ()
1, 2 Freddy jde, 3, 4 už zavři… Extrémně popálený hubený muž. Na hlavě klobouk, na těle červenozelený svetr. Na pravé ruce proslulá rukavice s břity. Není chodícím zlem na zemi jako Michael Myers nebo Jason Voorhees. Objevuje se jen ve světě snů. Dřív, než se noční můrou stal, si jeho pokřivená mysl vybírala malé děti. Rodiče nevinných obětí pak vzali zákon do vlastních rukou a vraha z kotelny upálili. Mrazivá atmosféra trvá, Robert Englund je pořád největším tahákem, i když následující díly zaujaly víc. Především hned ten následující. ()
Freddie se vrací a s ním i ošuntělá rukavice plná ostře nabroušenejch nožů, ikonickej klobouk i svetr jsou taky na místě, od premiéry prvního dílu uplynul sotva rok, začátek jako z partesu ... a pak hodně rozpačitá přešlapovaná, kdy jakoby tvůrci nevěděli kudykam. Čekal jsem, že Freddie nesleze ze záběru a bude celej film táhnout, opak je však pravdou. Táhlo se to teda chvílema dost, jako uplnej průser to není, ale poměrně nesympatická ústřední dvojka týnejdžrů sráží film do průměru, hlavní záporák se tam občas mihne, znuděně pozabíjí pár pubescentů na mejdanu, sportovního trenéra ve škole a to je tak vše, po geniální jedničce veliký rozčarování. ()
Rozhodně to není tak špatné, jak jsem čekal. Dvojka se mi kdysi jako malému v kině strašně líbila. A její první dvě třetiny se mi líbily i teď. Tvůrci měli odvahu zkusit odklonit se od Cravenova originálu a soustředit se hlavně na psychický stav hlavního hrdiny, což jim skoro vyšlo. Bohužel v poslední třetině jde logika do kytek a navrch mají krvavá jatka. I tak ale dvojka disponuje působivou atmosférou (a já prostě osmdesátkové horory poslední dobou miluju), zvlášť pokud ji vidíte v originále z DVD(ripu) a ne s příšerným českým dabingem. ()
Photo © New Line Cinema

- JoAnn Willette hraje jednu z dívek, které sedí vzadu v autobuse na začátku filmu. Později se stane hvězdou v seriálu Just the Ten of Us (od r. 1987), který několikrát odkazoval na Noční můru v Elm Street. Zahrály si v něm i Heather Langenkamp (Nancy v prvním, třetím a sedmém dílu série Noční můry) a Brooke Theiss (Debbie ve čtvrtém dílu série). (HellFire)
- Freddy (Robert Englund) se v celém filmu objeví jen na 13 minut. (HellFire)
- Scéna, kdy Jesse (Mark Patton) a Ron (Robert Rusler) dělají za trest na školním hřišti kliky, je ve filmu použita dvakrát. (Fenk)