Reklama

Reklama

Veliká

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / Austrálie, (2020–2023), 25 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Tony McNamara

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi, Adam Godley, Douglas Hodge, Louis Hynes (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Tony McNamara, na Oscara nominovaný scénárista filmu Favoritka, přichází s žánry mísící, anti-historickou jízdou napříč Ruskem 18. století. Satirické komediální drama Veliká pojednává o vzestupu Kateřiny Veliké z outsiderky k nejdéle vládnoucí panovnici v dějinách Ruska. První řada vypráví fiktivní, zábavný a anachronický příběh o idealistické, romantické mladé dívce, která přijíždí do Ruska uzavřít dohodnutý sňatek s náladovým carem Petrem. Kateřina, doufající v láskyplný a sluncem zalitý život, se místo toho ocitne v nebezpečném, zpustlém a zaostalém světě, který se rozhodne změnit. Jediné, co pro to musí udělat, je zabít svého manžela, přemoci církev, usměrnit armádu a získat dvůr na svoji stranu. Velmi aktuální příběh o minulosti zachycuje řadu rolí, které tato milenka, učitelka, panovnice, přítelkyně a bojovnice během svého života sehrála. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (91)

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

Poddaní Jeho Veličenstva (hooligans a klokani) nemôžu nikdy natočiť dobrý historický film o Rusku, ich cároch alebo čo i len jednoduchom mužikovi. Nikdy Rusku a myslení Rusov nerozumeli, nerozumia a nebudú rozumieť. Treba ostať radšej pri téme pirátov, koloniálneho plienenia prípadne utekania z Francúzska (Dunkirk) ktorý prehodnotili na hrdinský čin. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Každý díl na počátku avizuje, že se jedná jen o občas pravdivou historii, nicméněpak kroutí historická fakrta tak, že je to i přes toto varování až hanba. Chvílemi příliš crazy, chvílemi téměř porno, chvílemi drama, chvílemi téměř thriller. V Česku ovšem vždycky potěší, když si někdo dělá srandu z ruské tuposti. Právě proto * přidávám. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Sice nemám ještě seriál dokoukaný, ale hodlám se tu o něm trochu rozepsat, ať přispěju i svým málem do zdejší divácké komunity.  Na rozdíl od seriálu nebudu nijak kontroverzní a přidám se k pochvalné většině, které se toto poutavé a skutečně pravdivé dobrodružství Kateřiny a cara Petra. Autoři se netají tím, že si pohrávají s historickými reáliemi jak chtějí a jak je to po chuti cenzorům, kteří spravedlivě rozdělují kvóty mezi všemožné existující poddruhy homo sapiens :-). Ale hlavně se nebojí udělat si srandu z kohokoliv a čehokoliv a puritáni budou mít velký problém ho ustát, a proto jim radím, aby se mu vyhnuli velkým obloukem. Sice každým dílem v další sérii se snižuje míra uvěřitelnosti i rozmanitosti humoru, přesto ještě stále baví a zůstanu u slušných 4 hvězdiček.  [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ]  ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nic pro milovníky věrné historie (řadím se k nim). Nenaleznete tu pranic skutečného, ba dokonce vám snímek předkládá, že Rusko 18. století bylo multikulturním centrem, kde bojaři byli indové, běloši a černoši. Samozřejmě i to je maximálně zkreslené a nevěrohodné. Ovšem pokud chcete více věrnou historii Ruska 19. století, sáhněte raději po minisérii Vojna a mír od BBC z roku 2016. Na druhou stranu je veliká kvalitní britskou komedií, kde je přítomen černý humor a excelentně napsané a zahrané postavy. V tom musím tomuto seriálu smeknout a svým způsobem ho mám i rád. Ano, budu mít k němu navždy výhrady, ale i tak jde o koukatelné komediální dílo, které už pro ten neotřelý humor si zaslouží můj palec nahoru a pozornost u možné další série. 80% ()

Pavkan 

všechny recenze uživatele

Kombinovaná slabost pro ruské dějiny a Elle Fanning mě nepřipraveného přivedla k tomuto seriálu, a náramně jsem si v něm porochnil. Náladou, nekorektní poetikou, originálními dialogy a Nicholasem Houltem mi tak připomínala Favoritku, že jsem si řekl, že to nemůže být náhoda. A ona nebyla. Snad to nadšení po prvním dílu nikam nevyprchá. ()

Galerie (377)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Lincolnshire, Leicestershire, Heveru v Kentu a v Casertě. (SONY_)

Reklama

Reklama