Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Melios 

všechny recenze uživatele

"Ve jménu Jana Žižky, Češi sou lišky, lišky"! Pre mňa osobne jedna z tých slabších Cimrmanoviek, čo do počtu gagov, príbehu a úvodnej eseje. Ako Slovák to moc neocením, pretože nepoznám najlepšie českú, stredovekú, "bohémsku" kultúru. Dá sa, ale povedať, že je to jedna z mála Cimrmanových hier, ktorá by v skutočnosti mohla byť napísaná za života pána J. tak ako je. A to si myslím, že bol hlavný cieľ. Príbeh som si užil, bolo to stále dostatočne intelektuálne zabávné a vidieť pána Kašpara v nejakej ďalšej úlohe ma opäť zahrialo pri srdci. Dobré hlášky naďalej pretrvávajú. Vo výsledku som spokojný. No na Záskok a Dobytí severního pólu sa to ani neťahá. 78% a Známka: B + ... "Já musím jít skontrolovat stráže!", "Tam na Slovensku se mají, prej sou v nějaký pivnici!", " Ještě volal: v čil sme v řiti! v čil sme v řiti!, jak se má velitel rozhodnout, když se mu tají kde sme!", "Nějááák se ti to nerýmuje!" "Die Fensterpolitik..." ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

Hra o mystickej povesti hory Blaník. 1. seminár "Cimrman a historie" - postoj génia k histórii a nezapamätateľným dátumom, rozbor povesti, bábkové divadlo. 2. Hra Blaník - V hore Blaník čaká vojsko troch najväčších porážok českého ľudu na čas odplaty, povstane, keď bude českému národu najhoršie. Byrokracia rozhodovania a neschopnosť zasiahnuť v pravý čas prináša do radov bojovníkov nepokoj a miernu skepsu. ()

Reklama

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal Divadlo Járy Cimrmana, skoro jako kdyby neznal u nás divadlo žádné. Tohle už stará česká klasika, kterou musí mít snad každý rád. Tvůrci Svěrák a Smoljak si tu střílí prakticky ze všeho inteligentním způsobem a vtáhnou tak diváka do děje dříve, než by stačil mrknout. Ač se jednotlivé díly liší kvalitou, vždycky je dobrá podívaná, co stojí za to. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

My Slováci (vraj) máme svoju samostatnú horu - Sitno. Neuveriteľne vtipným spôsobom priblížené dejiny prehratých bitiek českého národa. Perfektne poskladaná scéna. V konečnom dôsledku DJC - keď ma ich predstavenie nadchlo viac, ako seminár. V tomto dieli bol pre mňa kráľom Ladislav Smoljak - čo výstup - to replika na popukanie (od smiechu). "Veverko .. tebe to bolí a chceš nás nasrat." "Veverko...já Tě mám rád". "Ale pane Smile, vždyť víte, že je to tu zakázaný!" "Ale né, já Tě mám rád jako chlap chlapa". "No právě!" A ak chcete vedieť, ako vzniklo pomenovanie Václavského námestia, tu je to "správne" vysvetlenie. ()

anniesek 

všechny recenze uživatele

Jako několikaletá cimrmanoložka můžu dle mého nejlepšího vědomí a svědomí prohlásit hru Blaník za nejpovedenější (dle mého názoru). Na DVD mám v roli vězně Veverky Ladislava Smoljaka a když jsem byla asi před 5 lety v divadle Veverku hrál Svěrák. Oba dva do toho dávají něco ze sebe, každý něco jiného a oba dva jsou vynikající! Všechny hry (snad až na velmi slabou Afriku) jsou geniálním úkazem brilantního inteligentního humoru a na žádnou z nich nemohu použít nic jiného než superlativy. Pánové autoři (ať jste dosud mezi námi nebo již v českém nebi), smekám před Vaší inteligencí, všeobecným rozhledem, uměním pobavit, uměním hrát, předávat lidem radost a nenápadně šířit vědomosti o historii nejen naší země. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Jedná se o poslední Cimrmanovu hru, která vyšla samostatně na LP.  Hry „Záskok“, „Švestka“, „Afrika“, „České nebe“ a „Cimrman v říši hudby“ se desek dočkaly až 14. 10. 2016, když vyšla kompletní edice všech Cimrmanových her na 16 LP.  Do té doby byly tyto hry pouze na CD. (mnaucz)
  • Na počátku 90. let krátce hrával postavu Smila i Andrej Krob, který dříve ze souboru kvůli svému kádrovému profilu odešel. V roce 1993 však zase divadlo z časových důvodu opustil. (mnaucz)
  • Jedná se o jedinou hru Járy Cimrmana, která měla premiéru v Divadle Solidarita. (mnaucz)

Reklama

Reklama