Reklama

Reklama

Kulový blesk

TV spot

Obsahy(1)

„Máňa říkala, že to není směroplatný..." „Kulový blesk" je největší akce v dějinách stěhování. Bytová dvanáctisměna, orgranizovaná JUDr. Radostou, vyžaduje dokonalou koordinaci. Tu však narušuje celá řada komplikací. Neustálé váhání báby Jechové, svatba postarších snoubenců Fliegera a Opatrné a nakonec i opilecké řádění skupiny pod vedením doktora Knotka. To vše a další problémy doženou ustaraného Radostu k ďábelské improvizaci až za hranicí zákona... (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (640)

vhojta 

všechny recenze uživatele

Vynikající Smoljak v roli spojky nám předkládá nostalgickou komedii s hlubokým podtextem. Dotýká se témat jako „čecháčství“, zvýrazňuje nesmysly komunistického režimu - směna bytů - a vše dokresluje neotřelými, dnes možná kultovními humornými scénami. Pohodlně se usaďte, na druhou kolej přijede osobní vlak z Vizovic, a navíc za čtyři minuty začne největší stěhovací akce všech dob. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

95% - Kulový blesk mě strašně překvapil svou osobitostí. Osobitostí nejen úžasných herců, ale především osobitostí atmosféry, kterou jsem sice díky svému věku nezažil, ale ve fragmentech mého mládí kdesi stále žije. Sklep s uhlím, půda na věšení ;o) No... Abych se vrátil na zem, tak vyzdvihnu báječnou hudební kombinaci Lukášovy a Mozartovy hudby, která filmu dodává pathos a ironii zárověň. Dále geniální maličkosti v záběrech, a celkově "samozřejmě optimistický" ráz celku. Kulový blesk má holt koule... ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Lidský druh humoru a různorodé postavičky, které tvoří vtipné kontrasty, ale přesto působí naprosto realisticky (s podobnými charaktery se určitě setkáme i ve skutečném životě). Kde jsou ty časy, kdy se točily takové české komedie? Je zajímavé, že u tohoto filmu jsem si poprvé uvědomila, že mi to vlastně svou poetikou a lidským prvkem připomíná některé japonské filmy... Bohužel u nás už se podobné nápadité a "lidské" filmy netočí, což je obrovská škoda. Chtělo by to další takovou výjimečnou scénáristickou dvojici jakými byli Smoljak+Svěrák. ~(4,2)~ ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Megalomanská bytová dvanáctisměna je dokonale připravena (stejně jako půdička, kde se to paní Jechové bude věšet) a nyní již jen zbývá doufat, že se neobjeví nějaké nepatrné trable. Třeba, že by někdo pokazil akci tím, že by si to rozmyslel, nestihl se oženit nebo dokonce zbaběle zemřel. O zajištění akce a překonávání drobných problémů se však stará organizačně všehoschopný Dr. Radosta, podporovaný rychlou spojkou Ing. Severínem a pod takovým vedením nelze o úspěchu akce pochybovat, tedy pokud bude dodržena žádost: "Osobo, vraťte mi ty housle". ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Kdyby dostali více prostoru Hrušínský a Svěráka nebo dokonce dostali prostor ke společné diskuzi, tak by snímek dostal pět hvězd, takhle mu těsně unikly, protože mě Abrhám osobně neoslovuje (beru ho za kvalitního herce), přestože jeho postava byla skvělá (hlavně vnitřní myšlenky), což je práce scénáristů, díky nimž vzniklo opět spoustu výborných hlášek, jedině scéna opilství se moc nepovedla... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (42)

  • Počátek scény z nočních manévrů se odehrává v činžovním domě za tmy, je pouze slyšet povídání a zvuky postav. Zmatení diváci v kině reagovali pískotem, neboť se domnívali, že jde o poruchu. (cariada)
  • Mistr Bílek (Karel Kalaš) na úvodnom stretnutí účastníkov výmeny bytov hovorí o obraze zobrazujúcom jeho ako Figara v Mozartovej opere "Figarova svadba". Karel Kalaš počas svojej kariéry skutočne túto rolu mnohokrát spieval. Obraz je namaľovaný podľa fotografie Jaromíra Svobodu z inscenácie režiséra Bohumila Hrdličku, ktorá mala premiéru v roku 1954 a vo vtedajšom Tylovom divadle sa hrala do roku 1960. Fotografiu je možné nájsť v archíve Národného divadla, s označením dátumu vzniku 15. 1. 1954. Karel Kalaš má teda na nej o 24 rokov menej, ako v čase natáčania filmu. (Fanda_Jary)
  • Na diagramu akce Kulový blesk II. v závěru je zobrazena čtyřiadvacetisměna. Jsou na něm jména členů štábu. (gjjm)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama