V jejich víře zahlédla nové světlo života... Po staletí se kolem starozákonního příběhu Rút vynořovalo mnoho legend, jedna z nich ožila na plátně v epickém biblickém filmu režiséra Henryho Kostera, kde titulní hrdinku půvabné Moábky ztvárnila debutující izraelská herečka Elana Edenová. Nadčasový příběh vypráví o víře a oddanosti ženy, která se nejdřív stává členkou vyvoleného lidu a později se zapíše do rodokmenu budoucího královského rodu jako prababička krále Davida. Děj začíná na území starověkého království Moáb, kde lid uctívá svého předního boha Kemoše obětováním vyvolených dětí. Moábci věří, že oběť nevinného dítěte je prospěšná, protože očistí jejich zemi od hříchů a uchrání před židovským nepřítelem. Mladá Rút vyrůstala v chrámu jako jedna z kněžek zasvěcených bohu Kemošovi. Její nesmírná krása ji v dospělosti předurčí, aby doprovázela moábského krále. Rút se ovšem potají vídá s judským zlatníkem Machlónem (Tom Tryon), který k ní promlouvá o vlastní víře a neviditelném Bohu mnoha jmen. Zmatená Rút zapochybuje o obřadu oběti a zavrhne celý Moáb. Rút se provdá za Machlóna těsně před jeho smrtí, na základě svobodné vůle se pak rozhodne řídit Boží vůlí a následovat svou strádající židovskou tchyni Noemi (Peggy Woodová) zpět do její vlasti. Oba národy se dál zmítají v nepřekonatelné zášti, v judském Betlémě proto moábská žena vzbuzuje silnou společenskou nedůvěru. Noemi nakonec pochopí, že naději na nový lepší život mohou představovat Boáz (Stuart Whitman) nebo Tob (Jeff Morrow), kteří zosobňují nejbližší příbuzné jejího zesnulého syna a v Rút našli nečekané zalíbení. (Česká televize)

(více)

tomkral0

Film je zdařilou fantazií na motivy starozákonní knihy Rút. I když se v mnoha věcech nedrží biblické předlohy, je velice "koukatelný". Jeho delší stopáž nevadí, po celou dobu je zachováno napětí a film vzbuzuje mnoho emocí, které diváky vtahují do děje. Doporučuji před zhlédnutím filmu přečíst si v Bibli knihu Rút! ()

dopitak

Krásná Elana Eden jako Ruth Noábská, prabába krále Davida ale také dívka prodaná vlastním otcem kněžkám krutého božství kameného bůžka Chemoshe, kde se měla stát po pečlivé výchově jednou z lidských obětí. ___Nehodlám polemizovat, nakolik Henry Koster pozměnil legendu, když na konci jeho práce stojí poutavý a atraktivní příběh o velké lásce, nenávisti a víře v lepší budoucnost, podepřený mnoha hereckými výkony nehodnými studu.___ Silná (i když velmi nenápadná) je scéna, kdy Tob (Jeff Morrow) přichází na pole s bičem v ruce, aby ztrestal Ruth, avšak při pohledu na ni mu ruka vypoví službu.___Osudoví muži Ruth byli hned tři - prvním byl umělec Mahlon (Tom Tryon), její první manžel; druhým již zmiňovaný Tob, který se do ní zamiloval; konečně třetím betlémský Boaz (Stuart Whitman), muž, za kterého se provdala. Peace with you. ()

ostravak30

Nejsem žádným odborníkem na Bibli, ale pár biblických příběhů samozřejmě znám. Důvod proč jsem si zvolil tento snímek je prostý - o Rút jsem v životě neslyšel. Stejně tak ani o žádné zemi Moáb. Tedy jsem se dozvěděl něco nového. Ačkoli v 50. a 60. letech vznikaly nákladné vysoko rozpočtové historické filmy, neřekl bych, že tento k nim patří. Myslím si, že je to především proto, že story této ženy je příliš fádní a ne tolik zajímavá. Je samozřejmě smutné, že se stále nacházely království věřící na lidské oběti, ale celý další děj spíše připomíná romantickou telenovelu z daného časového období.  ()