Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (295)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Geniální protirežimní film, jehož jedinou chybou je, že přišel prakticky s křížkem po funuse. I tak jde ovšem o syrový obraz doby, který by se měl vypálit do hlavy každého dospívajícího caparta. Geniálně invenční a složitě komponovaná hudba Sagvana Tofiho, jež se po revoluci stává modlou pražské smetánky, doprovází specifickou režii muže, na kterého je každá teorie krátká. Polské Kino morálního neklidu nám má co závidět. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Vlna veksláckých filmů, která zachvátila konec 80. let československý film byla nepřéhlednutelná. Jedním z nejznámnějších počinů byl Kamarád do deště. Chcete se podívat, jak se v republice šmelilo se vším? Jak vydělávaly na svoje podnikatelské začátky naše současné elity a jak se rozkrádal majetek v socialistickém vlastnictví? Mrkněte na tento film. ()

Reklama

Alex24 

všechny recenze uživatele

Přes všechno to, jak film vyhlíží, vypadá, o čem je a co zobrazuje, nemůžu o něm mluvit jinak než o klasice filmu před r. 89, i když tady je to o Sagiho džísku. Film jsem viděl už xkrát na to, abych věděl, co si o něm mám nebo můžu myslet. Snímek je to prostě dobrej, i když chápu, že není v červených číslech. Proč jsem tomu teda napral čtyři hvězdy? Protože je to jeden z těch lepších socialistickejch filmů, kterej většina lidí odhodí jako trapnej pokus o "kriminálku". Kdybych to měl hodnotit v měřítku celkovým a srovnat to s velikány filmu a klasiky, byl by to asi odpad, jak vrata, ale opět jsem se zachoval k tomuhle filmu tak, jak by to mělo být, srovnal jsem jej s filmy českými před revolucí, kdy nic lepšího tady zřejmě ani nebylo. Navíc, co byste chtěli? Richard Müller zandá anglicky, všude product placement? Coca coly (hehe) a zápletky byla taky dobrá i když pro necvičenej mozek by to mohlo vyznít zmatečně. Výkony taky nebyly bůhvíjaký, třeba zrovna ze Sagiho jsem měl kolikrát pocit, že je to totální neherec a vůbec jsem mu to nebaštil, ale přesto to všechno tak nějak fungovalo. Né, prostě tenhle film je pro mě jistým způsobem klasika a vždycky když vím, že ho budou v bedně dávat, hned s takovým tím pobaveným úsměvem přepínám na příslušnej program. Takže, když chce někdo Havaj a dát si trochu voraz vod ňákejch těch průšvihů, ať dá tenhle biják a bude to fakt čupr. PS:. Největší nářez ve filmu jsou bitky a rvačky... :-D ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Sagvan Tofi v životní roli, Vaculíček toho předvedl trochu víc. Když se to veme kolem a kolem, tak je tenhle film kultovní :o). A musím říct, že i takle po letech se mi to docela líbilo. Příběhově to není zas takovej srágora. Tenhle rejža toho natočil poměrně dost, poměrně dost příšerných filmů, ale tohle se mu povedlo. Písnička skvělá a no a Sagvan, to je prostě lamželezo jedna báseŇ :o) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český režisér Jaroslav Soukup, rok potom čo natočil disco-shitovú teenagerskú komédiu "Diskopríbeh", prichádza s novým socialistickým kinohitom pre mládež. Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík v stupid-krimi komédii "Kamarát do dažďa". Rozgajdaný róm a vyfešákovaný blonďáčik. Nikdy sa mi táto dvojka nepozdávala. Objavili sa spolu v troch filmoch. V tomto, potom v ďalšom jeho pokračovaní a ešte v snímku "Vítr v kapse". Nikdy to podľa mňa za moc nestálo, ale ak by som mal vybrať ten kde im to najviac vzájomne funguje, tak to bude asi tento, "Kamarát do dažďa". ** ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Jaroslav Soukup spomína: "Keď som začal Kamaráta do dažďa pripravovať, potreboval som k zloduchovi Kadlecovi, ktorého hral Karel Augusta, spoločníka rovnakého razenia. Našiel som ho v Bratislave a volal sa Andrej Hryc (Bureš) .Bol to talentovaný herec a v tom čase trochu fanfarón. Spomínam na nočné natáčanie na Vinohradskej triede v Prahe, kde Andrej jazdil pred kamerou so škodovkou a začal trochu blbnúť. Hoci bola ulica čiastočne uzavretá, stále tu bola v protismere prevádzka a on začal medzi zábermi robiť v plnej rýchlosti šmyky pred vtedajším Radiopalácom. Našťastie k žiadnemu problému nedošlo, ale musel som ho vtedy usmerniť." (Raccoon.city)
  • Poľská herečka Beata Andraszewicz stvárnila vo filme fotografku Magdu. V reálnom živote svojej dcére dala meno takisto Magda. A dokonca sa rovnako ako postava z filmu zaujíma o fotografovanie. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama