Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (238)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má koule a společně s pro mně nepochopitelně podhodnoceným Řádem (1994) se jedná asi o nejlepší filmy Marka Vašuta. Jo, to bylo ještě v dobách kdy netrajdal v kačeně po Francii coby znalec vín a po hospodách nenabízel modré růže odbíhajícím prostatikům.... Pěsti ve tmě jsou velmi solidním sportovním dramatem o velké touze vyhrát. Už jen z principu. Ačkoliv snímek je zařazen do roku 1936, lze myšlenku aplikovat i na dnešní dobu... Nechce se věřit, že ten samý režisér pak už plodil jen sračky, což korunoval ultrashitem Jak ukrást Dagmaru.... Dávám čtyři údery. * * * * ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Tak týmto filmom ma Soukup skutočne prekvapil, a to riadne! Musím sa priznať, tak kvalitný retro príbeh z boxerského ringu by som od neho naozaj nečakal. A tobôž nie, keď si uvedomím, aké náročné natáčanie to muselo byť s ohľadom na pomery, aké tu vtedy panovali. Z tohto pohľadu ide o veľmi hodnotné dielo, ktoré, ako tu už niekto spomenul, v našich končinách dosiaľ nemá (a možno ani nebude mať) obdoby. Sledovať Marka Vašuta a jeho zžitie s postavou Vildu Jakuba nemalo chybu, lepší herecký výkon som od neho snáď ešte ani nevidel, respektíve si na nič také nespomeniem. No a ostatní sú typologicky taktiež veľmi dobre obsadení, čiže v tomto smere skutočne nie je čo vytknúť. Rovnako pôsobivá pre mňa bola aj atmosféra a vizuálna stránka, pretože tá dobovosť je fakt podarená a napadá ma k nej len jedno - za málo peňazí veľa muziky. Naopak čo-to ubrať musím za obsahovú časť, pretože podľa mňa ten príbeh mohol byť o niečo prepracovanejší, dať niektorým udalostiam - a tým pádom aj postavám - viac dôrazu. Nechcem povedať, že by to bolo odfláknuté, to teda rozhodne nie je, len možno trochu nedotiahnuté. No a na okraj ešte predsalen spomeniem, že občas som neporozumel nejakej tej replike, čo už neviem či ide na moje triko, alebo na tom má podiel zlá artikulácia, kvalita, fakt neviem posúdiť. To je ale iba taký detail. Tento maličký "nedostatok" mi však skvelo vynahradili samotné súboje v ringu, ktorých choreografia je vskutku brilantná - klobúk dole, Jaroslav Tomsa! A keďže mám k boxu ako takému relatívne blízko (i keď dnes už pomenej) a zaujala ma aj inšpirácia skutočným československým boxerom (Vilda Jakš), môj celkový dojem z filmu bol tým pádom ešte o poznanie lepší. Nebyť toho, možno by som zvažoval aj o hviezdičku menej, nevylučujem. Takto však ani náhodou, štyri ako vyšité :-) Ako som spomenul o pár riadkov vyššie, ide o záležitosť, ktorá v našich končinách (zatiaľ) nemá obdoby. 4/5 ()

Reklama

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

...má to svoje nedostatky...hlavně scénáristický...některý postavy a motivy jsou schematický a nedodělaný ...vyloženě odbytá postava Heřmánka ( ani se neodzvíme, za co seděl v tom vězení)...nedotažený ústřední vztah hlavního hrdiny s Hankou, který trochu mechanicky rámuje celý příběh ( ve smyslu "dvě osamělé duše uprostřed těžké doby")...ale jinak je to docela funkční a sevřený... Soukup tam má sem tam nějaký ten drobný formální úlet - výrazný červený filtr v barových scénách nebo zbytečně manýristické scény ze soukromí Emmy - rozzářené, dlouhé a retardovaně zpomalované...ale jinak hladce a sebevědomě odvyprávěné... dobrej film...v kontextu český kinematografie dost vzácnej...jestli orientace na Hollywood, tak takováhle...důsledná, autentická a vhodně zapojená do českýho kontextu...škoda Soukupa...škoda Vašuta...první velká role a v podstatě jeho nejlepší...má tam teatrální nebo pozérský momenty, ale hodí se to sem a nepřejde to přes míru... vedle toho jsou zároveň místa překvapivě civilní a až chlapecky jemný...v podstatě tu svůj trochu omezenej hereckej rejstřík rozvinul naplno...v pozdějších rolích už ztuhnul do tý svojí chlapácký manýry... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velký příběh o velkém souboji, za nímž stála velká hrozba ze strany gestapa. Marek Vašut předvádí obdivuhodné výkony nejen v ringu a po boxerské stránce se mi líbí snad více než Stallone aka Rocky, protože jej můžeme vidět s rukama nahoře, bránícího se a zkrátka jeho zápasy působí autentičtěji. Rocky je však jen jeden - svým věhlasem a vlastností motivovat. Nevím, zda je to možné, ale přijde mi, jako kdyby se tvůrci Pěstí ve tmě inspirovali Stallonovými filmy, alespoň po hudební stránce (občas jsem v tom opravdu slyšel tóny z Rockyho) a v některých tréninkových pasážích. Přesto však výborný film. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Filmový příběh Vildy Jakuba v podání Marka Vašuta s několika opěrnými body ze života našeho boxera Viléma Jakše je zasazen do roku 1936. Boxerský ring v Berlíně se otřásl vhozením ručníku a dal pocítit houstnoucí atmosféru nadcházejících událostí, nám tak dobře známých. Odvetné utkání v Praze na sebe nenechá dlouho čekat, neb prestiž Kurta Schallera utrpěla spekulacemi sportovního tisku/světa. Strhující drama, herecky vydařené, zejména Vašut vs. Nedorost a dědek Ferdinand Krůta výtečný, pěkně natočené a v neposlední řadě nemohu opominout tklivé tóny křídlovky za doprovodu klavíru, nádhera. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (27)

  • Väčšina záberov sa točila najmä v pražskej Lucerne, v poľskej hale Gwardia vo Varšave a v rôznych pražských exteriéroch. (Santino7)
  • Každý rok je v pražském hotelu Olšanka pořádán na počest scenáristy filmu Jaroslava Vokřála boxerský galavečer "Pěsti Jardy Vokřála". V ringu jsou výhradně amatérští boxeři, a to jak muži, tak i ženy. (dinamit_1)
  • Scenárista Jaroslav Vokřál povedal, že režisér Jaroslav Soukup síce k boxu pôvodne nemal absolútne žiadny vzťah a do točenia sa mu vraj ani príliš nechcelo, nakoniec ho daný šport uchvátil. (Santino7)

Související novinky

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Reklama

Reklama