Radim ŠpačekScénář:
Zdeněk ZapletalKamera:
Martin ŠtěpánekHudba:
Jakub KudláčHrají:
Petra Špalková, Jiří Vyorálek, Petr Panzenberger, David Švehlík, Pavla Beretová, Pavel Batěk, Jaroslav Plesl, Anděla Tichá, Tomáš Mrvík, Barbora Bočková, Jana Plodková, Marek Němec (více)Epizody(12)
Královna majálesu (S02E01)
Číslo 2 (S02E09)
Ranní vrah (S02E10)
Nečistá hra (S02E11)
Poslední případ (S02E12)
Pokračování kriminálního seriálu, ve kterém Magda Malá (Petra Špalková) a Martin Černý (Jiří Vyorálek) vyšetřují dvanáct nových zločinů. Příběhy se odehrávají nejen v Ostravě a jejím okolí, ale také na několika místech v Polsku a na Slovensku. Seriál kromě napínavých případů rozvíjí i osobní vztahové linky obou hlavních hrdinů. Divák tak má šanci poznat, kdo jsou lidé, jejichž prací je najít a usvědčit pachatele násilné trestné činnosti. Samotné kriminální případy, stejně jako v první řadě, nabídnou vhled do různých prostředí a sociálních vrstev, ale nejsou to sondy do kriminálního podsvětí či gangů, spíše příběhy obyčejných lidí, kterým se v životě něco pokazilo nebo se zkrátka ocitli ve špatný čas na nesprávném místě. Ostravská aglomerace je tak znovu fotogenickým a proměnlivým svědkem lidské malosti, závisti či chamtivosti. (Česká televize)
(více)Recenze (21)
Veľké prekvapenie na obrazovke a nečakane krásne snímanie obrazu. Je len málo kvalitne natočených vecí. Skvele herecké obsadenie ukázalo málo priesvitných ľudí. Tak z tohto produktu by sa mali zoznamovať budúci tvorcovia filmov v školách a potichu si všimnúť kvalitu. Potešili ma skutočne teraz aj "Stíny v mlze" a štyri hviezdičky na oblohe museli u mňa pricestovať... ()
Škoda určité rozháranosti této série a zločinu kolem Černého syna - myslel jsem si, že to bude podzápletka, vinoucí se celou řadou, jako v té první. Případy byly lépe zvládnuté, než minule, každopádně, když přišel na scénu sériový vrah v podání Davida Švehlíka, dostal děj úplně jinou šťávu. Nekompromisní, temné vyprávění s ukázkovou gradací a výborně zahranou postavou. Dokážu si i představit, že by mohl Zapletal v podobných intencích napsat o Jahodovi nějaký prequel. 70%. ()
Jednoznačně lépe zvládnutá série než ta první. Herecky je to stejné (Špalková pořád velký špatný), příběhově mnohem lepší. Sériový vrah Jahoda, v podání Davida Švehlíka, měl přijít na scénu daleko dříve, klidně i místo rozmazleného synáčka Černého a jeho případu. Jednotlivé kriminální zápletky rozhodně zajímavější a lépe pojaté, i když stejně jako v předchozí řadě se vyšetření některých zločinů rovná hodně velké náhodě. Záběr do soukromí hlavního dua byl pro mě ještě na snesitelné úrovni, ovšem některé momenty jsem rozdýchávala těžko - vztah Malé s milenkou/partnerkou svého manžela (jako chtěla bych vidět, která žena by odvezla svoji sokyni do porodnice a pak se ještě chodila dívat na její mimino, které má s jejím mužem) a vztahy v rodině Černého (toho synáčka měl nechat Černý v base na lekci života). Poslední díl/případ nenaznačoval možné pokračování, tudíž máme asi opravdu konec Stínů v mlze. Ke konci to byla rozhodně zajímavá jízda, nicméně už stačilo. ()
Pro mě osobně návykovka, jedna z mála věcí, kvůli kterým jsem se v rámci premiérového vysílání na ČT1 těšil na pondělky. Ten model jednoho ústředního motivu, kterej se táhne skrz kompletní řadu, v kombinaci s epizodickými kriminálními podtématy, je zárukou toho, že se bude pořád něco dít, a že to bude mít spád. Někdy už ale byly ty epizodní případy tak hutný a složitý, že jsem se v tom trochu ztrácel. Celkově to trpělo na drobný vady (Malá v posledním díle vyhlašuje pátrání po muži podezřelém ze tří vražd, přitom už ví, že pachatel měl na svědomí minimálně 4, nebo ten do nebe volající lapsus s identikitem… Jak Malé, tak Černýmu se taky lehce, byť viditelně proměnily charaktery.) Pozitiva ale jednoznačně převažují. Mělo to tempo, atmošku, hlavu i patu. P.S.: David Švehlík chtěl být knězem. Tahle jeho role by se jim ale v semináři nelíbila… ()
Druhá série mě bohužel poněkud zklamala. Asi jsem měla příliš vysoká očekávání. Ústřední dějová linka s hlavním záporákem v poměrně slušném podání Davida Švehlíka nebyla tak zajímavá a napínavá jako ta s Miroslavem Hanušem. Ani chemie mezi Petrou Špalkovou a Jiřím Vyorálkem už tolik nefungovala. (60%) ()
Photo © Česká televize

- Pozdezřelého bezdomovce s botami zajistí hlídka PČR na vlakové stanici Ostrava hl.n. (Winster)
- Sekta/církev „Čistá duše“, která se v této epizodě vyskytuje, má jako svůj symbol obrázek/znak, který je zároveň symbolem rtuti. (Winster)
- Série měla při 12 dílech celkem 130 natáčecích dnů v průběhu jednoho roku. Natáčelo se od 28. 2. do 9. 10. 2023. Točilo se v 250 různých lokacích v exteriérových a interiérových prostředích. (Česká televize)