Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 022)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nebojujeme proti nepriateľovi,ale sami proti sebe", aj o tom je táto excelentná vojnová dráma, na ktorú som bol istého času nesmierne hrdý. Samozrejme, že som aj dnes. Bola to totiž jedna z prvých oficiálnych VHS po 89.roku, ktorá obsahovala iba titulky a bol som na ňu veľmi pyšný. V dobe VHS-iek som si mnoho filmov v originálnom znení neužil a možno aj preto som tento film zbožňoval a pozeral až prekvapivo často.Doba pokročila, DVD médium je splnený sen filmového fanúšika. Jeden z najlepších vojnových filmov vôbec, nesmierne realistický a presvedčivý ako prechádzka ozajstným peklom. Čo dodať? Snáď len:" When the machine breaks down,we break down". Film 100%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,RADUJŽ SE TEDY, MLÁDENČE, V MLADOSTI SVÉ....." O.Stone vypráví příběh nováčka CH.Sheena, který nemá pro jednotku žádnou cenu, dokuď nezíská dost skušeností, aspoň aby se dokázal postarat sám o sebe. výpověď o mazáctví (což je všude), vztahy mezi bílejma a černejma, hulení trávy a o strachu. o strachu na obou stranách. o strachu, který nedovolil udržet si čistý rozum a morálku. o lidech, kterým válka dala možnost chovat se jako zvěř. často nebojovali s nepřítelem, ale sami se sebou. hlavně celá akce ve vesnici je silná. a je jedno, na čí straně jste. nezapomenutelné jsou také předzvěsti válečných scén - ticho, tlukot srdce. nevím, kdo by měl lépe popsat pocity vojáků ve vietnamu než O.Stone. komu jinému by jsme měli věřit, že nepřítel byl přímo ,,v nich". a smrt? co my víme o smrti! ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone nám naservíroval svým scénářem jeden z nejrealističtějších filmů z války ve Vietnamu. Poukazuje na hrůzy války, strach, přátelství, ale i na to, že ne vždy stojí všichni při sobě. Snímek, který dal světu režiséra a scénaristu Olivera Stona, či herce Willema Dafoa a Charlieho Sheena. Všechny čtyři Oscary zcela poprávu, ale ještě bych dal Oscara Wilemu Dafoovi za vedlejší roli. Určitě se Četa může zařadit po bok snímků jako je Apokalypsa či Olověná vesta. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

O válce ve Vietnamu toho bylo natočeno už dost - od Full Metal Jacket až po filozofickou Apokalypsu. Ale teprve teď jsem viděl film, který mnozí považují za vrchol tohoto žánru. A oprávněně. Platoon je mistrnou ukázkou hnusu, který ruku v ruce jde s válkou. Nebojí se nám ukázat opravdovou tvář války a to je obdivuhodné. Charlie Sheen je zde na vrcholu, stejně jako Dafoe. Nemám víc, co bych řekl. Snad jen, že na filmu je vidět, že Stone tam opravdu byl a nebál se pak o tom mluvit (resp. natočit film). ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsou lidé, co Četu odsuzují. Říkají, jak moc je přeceňovaná, že v ní není všechno až tak jak by mělo. Mě se líbí a je mi jedno jestli je to správný názor. Tenhle film je výborný! Není v tom žádné idealistické “všichni v četě drží spolu a všechno je v ní v pohodě“. Je to víc válka něž většina jiným, ale podobných filmů. Neshody, znásilňování, vraždy, šikana nováčků, smrt, život, štěstí, smůla a možná i ten osud. To všechno patří k válce a ani v nejmenším to není všechno. Tento film je o hodně jiný než např. Full metal jacket, ale je to hodně způsobem točení obou režisérů. Stone jistě čerpá z vlastní zkušenosti. Což u Kubricka celkem pochybuji (ne kvůli věku, ale kvůli celkovému pocitu z jeho osoby). Kubrick více ukazuje psychiku a rozpoložení lidí. Četa ukazuje co se dělo. Snaží se vyjádřit, kde je podle ní pravda. Ukazuje válku, která byla válkou velmi zvláštní a v Americe jistě velmi kritizovaná. Četa je skvělý film a zaslouží si plné hodnocení i za výborného mladíčka Charlieho Sheena a dvojici Dafoe/Berenger. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (80)

  • Běžní vojáci jsou ozbrojeni puškou M-16A1 rifle, pouze seržant Elias (Willem Dafoe) a štábní seržant Barnes (Tom Berenger) mají M-16A2. Verze A1 pálí plnou dávkou a vojáci tak plýtvají střelivem, zatímco pozdější verze A2 tento problém řešila možností přepnout zbraň do režimu krátkých dávek o třech nábojích. (Beer Ceps)
  • Francis (Corey Glover) má po závěrečné bitvě zraněnou levou nohu, i když si poranil pravou
    . (Gordy34)
  • V roce 2007 byl film Americkým filmovým institutem (AFI) zvolen 86. největším filmem všech dob. (džanik)

Reklama

Reklama