Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 022)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se povedl. Jde o jeden z nejlepších (proti)válečných filmů (a nejen jich), které jsem kdy viděl. Nejdůležitější je, že si uvědomíte, že válka je hnus, který z jinak normálních lidí dělá zrůdy...Pět hvězd za skvělé herecké výkony, sugestivní atmosféru a úžasné "Adagio For Strings" od Samuela Barbera. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Absolútnou podstatou vojnových filmov je vystihnúť realistickosť celého prostredia, situácií, podmienok a vzťahov, čo sa Stoneovi dokonale podarilo. 'Čata' je krutý, nemilosrdný film, vojnu ukazuje takú ako si to zaslúži. Dafoe je majster diabol, sošku by som tu určite odporučil! Stone sa vyhral nielen s príbehovou stránkou, ktorá morálne prevyšuje, no akcie, útoky, džungľové pochody, naplánovanie a všetko, čo sa organizovania a niečoho podobného týka, bolo taktiež famózne. A ešte hudba a motív klasiky 'Adagio for Strings'! 95%. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsou lidé, co Četu odsuzují. Říkají, jak moc je přeceňovaná, že v ní není všechno až tak jak by mělo. Mě se líbí a je mi jedno jestli je to správný názor. Tenhle film je výborný! Není v tom žádné idealistické “všichni v četě drží spolu a všechno je v ní v pohodě“. Je to víc válka něž většina jiným, ale podobných filmů. Neshody, znásilňování, vraždy, šikana nováčků, smrt, život, štěstí, smůla a možná i ten osud. To všechno patří k válce a ani v nejmenším to není všechno. Tento film je o hodně jiný než např. Full metal jacket, ale je to hodně způsobem točení obou režisérů. Stone jistě čerpá z vlastní zkušenosti. Což u Kubricka celkem pochybuji (ne kvůli věku, ale kvůli celkovému pocitu z jeho osoby). Kubrick více ukazuje psychiku a rozpoložení lidí. Četa ukazuje co se dělo. Snaží se vyjádřit, kde je podle ní pravda. Ukazuje válku, která byla válkou velmi zvláštní a v Americe jistě velmi kritizovaná. Četa je skvělý film a zaslouží si plné hodnocení i za výborného mladíčka Charlieho Sheena a dvojici Dafoe/Berenger. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone patří k mým srdcovým režisérům. Ale o co víc je právě Četa jeho srdcovým filmem, o to míň se mi právě ona dostala pod kůži. Jeho jinak perfektní režie mi právě tady moc nesedí a toporný Sheen mi v hlavní roli jenom ničí celkový dojem z filmu. O co víc mi ale vadil Sheen, o to víc jsem zbožňoval Dafoa a nenáviděl Berengera, kteří si podle mě svým konfliktem dokázali ukradnout takřka celý film pouze pro sebe. ***Věděli jste, že: Oliver Stone film natočil na základě svých vlastních zážitků. Stejně jako hrdina filmu se do války přihlásil dobrovolně a stejně jako on v ní prožil hořké vystřízlivění. Z Vietnamu odjížděl v roce 1968 s Purpurovým srdcem, Bronzovou hvězdou a dvěma zraněními z boje.// Filmovou četu Stone postavil z lidí, které osobně potkal ve dvou různých jednotkách, kde sloužil.// Charlieho Sheena nejdříve Stone odmítnul coby nezkušeného, a místo něj zvažoval třeba Keanu Reevese, Kylea MacLachlana nebo Johnyho Deppa, kterého nakonec obsadil aspoň do vedlejší role. Nakonec ovšem Sheenovi osobně roli nabídnul.//Herci museli absolvovat čtrnáctidenní pěchotní výcvik, aby pak na plátně působili dostatečně "vyhořele". Stone je nechal kopat příkopy, sloužit noční hlídky, krmil je jen "bojovými" porcemi jídla a znenadání je překvapoval explozemi či střelbou. Každý navíc musel respektovat svou hodnost a reagovat na jméno své postavy.//Tom Berenger během výcviku zhubnul 13 kilo.// Pro větší realističnost vznikal skoro celý snímek chronologicky. Pokud některá postava zemřela, musel se její představitel bez prodlení sbalit a odjet. *** ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Praštil jsem s univerzitou. Řekl jsem, že chci pěchotu, bojovou jednotku, Vietnam." Setkání naivity s realitou obvykle dost bolí. Třeba takový odhodlaný uctívač hvězd a pruhů Chris právě odjel chránit americké hodnoty do Vietnamu. Do Vietnamu? Nad tím je třeba se zamyslet, proč se ty slavné hodnoty chrání ve Vietnamu, Korei, Sýrii, Libyi, Afghánistánu, Iráku a podobně. Odpověď je snadná - válka vytváří zisk, takže se bude válčit a lákat náborovými letáčky. Tady se Stoneovi podařilo dráždit kobru bosou nohou, ukázat skutečnou válku i odhalit charakter hrdinů. Bylo to zkrátka skvělé, jen je mi z toho trochu špatně. Těm, kteří chystají další války, je to ale srdečně jedno, protože dolary šustí a o to tady jde. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (80)

  • V mnoha amerických armádních třídách pro velící důstojníky je postava poručíka Wolfea (Mark Moses) používána jako příklad toho, jak by se mladý důstojník neměl chovat. (džanik)
  • Barnes (Tom Berenger) používá nůž Cold Steel, který se ale nevyráběl až do roku 1980. (Gordy34)
  • Sal (Richard Edson) po výbuchu v bunkru vyleze ven s rukama urvanýma od výbuchu. Ve chvíli, kdy k němu přijde Barnes (Tom Berenger) a poví „zatraceně“, lze vidět, že ruce opět má. (Gordy34)

Reklama

Reklama