Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Moravsko-uherské pomezí střežili na sklonku 18. století speciální jízdní oddíly portášů. Film vypráví hlavně o jejich střetech s bandami převádějícími potají dobytek, nechybí však ani motiv osudové lásky. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Krásné téma, které by si zasloužilo velkolepé zpracování a nikoliv toto epicky nevýrazné ztvárnění. Tři hvězdy za závěrečný boj plný statečnosti a obětování, ten však již nenahradil poměrně vlažný příběh. Dnešní filmový svět naříká nad nedostatkem vhodné potravy, přitom inspirace nám leží u nohou. Bohužel již nemáme Vláčila, Kachyňu ani Vávru ... ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Portáše jsem měl vždy zafixované jako zlé pohůnky feudálních pánů stíhající statečné moravské zbojníky Ondráše, Juráše a spol. V tomto filmu jsou vykresleni mnohem pozitivněji a staví se spíše proti vrchnosti. Nechybí trocha folkloru a na svou dobu je tu řádná porce akce. Ta v závěru silně připomíná scény ze zfilmovaných májovek, ve kterých hrstka hrdinů brání srub před nájezdem neschopných banditů... ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Národopisná historická dráma o Portášoch, akomsi bezpečnostnom zbore v 18. storočí, ktoré na Valašsku chránili valašsko-uhorské pohraničie pred pašerákmi, zbojníkmi, zlodejmi a celkovo lumpami. Čo do opisu folklóru, krásnych hôr a romantiky tej doby je to na vysokej úrovni, aj keď patetické a miestami mierne nadhodnotené. Čo do samotného príbehu, je to horšie, pretože okrem osudovej lásky/lások sa vo filme objaví už len záverečný konflikt. Hodnotenie: 65% ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Ano, příroda nádherná, lid rázovitý. Ale protože mám hodnotit film, tak musím říci, že neměl děj, byl statický a herci mluvili nějakým nářečím, které se snad ani nikde nevyskytuje. Autoři si ani nedali práci toto nářečí nastudovat. No vydržel jsem 45 minut a stále se nic nedělo, tak jsem film prostě „přejel“, protože nebylo na co čekat. Už mne nezajímalo, jak to dopadne. Pro mne, bohužel, už kvůli kraji kde se film odehrává a kde jsem strávil hodně času, film o ničem. 211020114500/6001/6001/ ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Tento film příliš nelze jakkoliv ohodnotit ani se nad ním celkově zamýšlet, na to je příliš všeobecný. V podstatě nemá děj ani hlavního hrdinu a zápletka si sama na sebe vzpomene zhruba v posledních dvaceti minutách, ten zbytek je lyrický, dokumentární výlet do valašské vesničky, kde můžeme vidět, jak si portáši povídají nebo jak skotačí s obušky, ale nic víc se vlastně neděje. Možná by tahle nahodilost vysvětlovala i to, že nikde není uveden autor scénáře. Byl vůbec nějaký? Jsem sice rád, že na mě zapůsobil edukativní význam filmu - seznámil mě s existencí někdejších portášů, ale jinak je to film poměrně nedůležitý a nezajímavý. Alespoň tedy svým zpracováním. Podstatným zůstává ale z toho důvodu, že to je jeden z několika desítek filmů, které u nás vznikly v roce 1946 - 1948, kdy nikdo nevěděl, co vlastně točit. Tematika portášů byla asi příznačným připomenutím toho, že je dobré mít někoho, kdo bude strážit naše hranice... ()

Zajímavosti (1)

  • Exteriéry byly natáčeny ve Velkých Karlovicích, na hřebenech Javorníků a v okolí Soláně. (Xell)

Reklama

Reklama