Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (405)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jakože jsem zvyklý filmy hodnotit ještě v den promítání, na Akumulátor 1se můj mozek potřeboval vyspat, přebrat si ho, analyzovat. No, je fakt, že v konkurenci filmů jako jsou Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět, to nemá vůbec jednoduché, ale zvládl to se ctí. Musím určitě vyzdvihnout originalitu snímku (takováhle díla se moc netočí), civilní herecké výkony (Forman, Svěrák, Polívka, Labuda), humor (ironický, parodující), dobré triky (na tu dobu, ještě v k tomu v českém filmu), některé zajímavé myšlenky ("Svět je složitý jenom tak, jak složitý ho chceme vidět" se mi líbila asi nejvíc + vůbec ten samotný nápad s televizí jako vysávačem lidské energie), obstojný konec a závěrečné "ponaučení". Nejspíš si projekci za čas zopakuju (a třeba Akumulátor 1 budu vidět jinak než teď), ale aktuálně to bude za 4*. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jsem v bezvědomí. Už třetí den jsem v bezvědomí a nevim o tom, protože jsem v bezvědomí." Nevím, po kolika letech jsem dnes Akumulátora viděl, ale vím určitě, že "tehdy" se mi tolik nelíbil. On je to nejen nejoriginálnější film Jana Svěráka, ale podle mě také nejoriginálnější film, který u nás od revoluce vznikl. Na diváka se valí přímo tuny ohromně hravých nápadů (za první scénu ze "světa za obrazovkou" by se rozhodně nemusel stydět ani Terry Gilliam), hudba burácí hlavním motivem přímo elfmanovským, na zpočátku trochu zvláštní herectví Petra Formana se zvyknout dá a Zdeněk Svěrák, Marián Labuda nebo Bolek Polívka jsou samozřejmě jistoty. "Ráno jsme byl u prezidenta. Jedině on by mohl zrušit televizní vysílání." - "A co vám řek?" - "Vůbec mě k němu nepustili." ()

Reklama

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Jak je možné, že divácky nejúspěšnější český film roku 1994 dneska už pomalu nikdo neviděl? Tady si Svěrák se svým postmodernismem dovolil na naše poměry trochu moc. A vůbec, i triky a kamera jsou špičkové a občas skoro šokují svojí světovostí. Jsem rád, že i v našich vodách se dají stále najít takové zatajované skvosty a bezvýrazný Forman a nepřechýlená husička tam nakonec docela dobře sedli. Paráda. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Akumulátor 1 je dobrý film se zajímavými triky, které byly v té době v Česku naprosto převratné. Nápad s televizí, která vycucává z lidí energii je docela originální a zajímavý a kdo ví, zda není nakonec i pravdivý. Já sám se cítím v poslední době nějaký unavený a malátný a nějak mě zase bere spaní ... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Ve své době nedoceněný film, přeci jen tehdá hodně vybočoval z obecné představy o českém filmu. Méně známý herci v hlavních rolích, pastiš na zatím neprofláknutý Hollywood, sexuálně uvolněný, u nás čerstvé a ještě idealistické new age... Postupem času pro mě snad nejlepší Svěrák a v rámci 90. let českého filmu jeden z nejoriginálnějších počinů. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (53)

  • Letadlo, které "hrálo" letadlo ATR 72 OK -FXB, byl ve skutečnosti trup jednoho z prototypů letounu L-610 z Letu Kunovice, plánovaný čtyřicetimístný "větší brácha" L 410 turboletu, který se nedostal do výroby. (ČSFD)
  • Scéna v bazénu tantrického kurzu se natáčela v Budapešti v lázních Gellért. Oldu si dámy podají ale v jiném bazénu, než ve kterém pak plavou prostěradla „po akci“. (gug)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama