David OndříčekKamera:
Richard ŘeřichaHudba:
Jan P. MuchowHrají:
Jiří Macháček, Ivan Trojan, Klára Pollertová-Trojanová, Jan Tříska, Vladimír Dlouhý, Marek Taclík, Radek Holub, Kristína Lukešová, Tatiana Dyková (více)Obsahy(1)
Standa je smolař. Osud ho smýká životem a on si to nechá líbit. Zrovna ho pustili z vězení a on věří, že se karta obrací. Jeho bývalý šéf Zdeněk mu totiž něco dluží a Standa si konečně může splnit to, po čem snil. Jenže potká Ondřeje. To je ještě větší trotl než Standa. Jejich smůla se násobí a to nemůže dopadnout dobře. Zdeněk má manželku Sandru a dvě děti. Manželka je přísná, spolehlivá a ekologická. Děti jsou hodné, učí se a hrají si. Zdeněk má restauraci a svoji pravou ruku Jana. Všechno se daří. Než potká Standu a Ondřeje. (oficiální text distributora)
Ani nevím, čím mě to ve výsledku zaujalo, ale má to skvělý absurdní humor. Vedle Vladimíra Dlouhého a jeho voyerovské reality show Načapám tě! filmu vévodí precizní Trojanova hitlerovská parodie. A výchova Kláry Pollertové - Trojanové v konfrontaci s ďábelskými plány nevinné dcerušky je odzbrojující, stejně jako naordinovaný chladný sex. ()
Aneb ani jedna ruka netleská. Sám sebe se ptám, za CO dávám jednu hvězdu...asi za scénu v mrazáku se sekáčkem (jediná, opravdu jediná scéna, kdy jsem se zasmál v celé tupé "travnaté" komedii). Ale v globálu - český novodobý film se skládá z podobných úchylovin a mě zcela, zcela omrzel...kde jsou zlaté časy pana Vláčila a spol. A opěvovaný Adolf Ivana Trojana mi přišel nehorázně trapný. Stejně jako většina postav - chudák Tříska, obě holky, co sbírají mochomůrky a křemílky po lese, Macháček ještě neprocitl z marihuanového opojení ze Samotářů, atd. atd. Chtělo by to komentář režiséra a vysvětlení, co tímto filmem chtěl říci.... ()
Ondříček spolu s Macháčkem, Trojanem a dalšími vytvořili jistý druh úspěšného českého filmu, který se mezi diváky stává kultovní. A doufám, že v tom budou pokračovat...Jedna ruka netleská oplývá skvělými scénami, nepříliš vážným dějem a parádní uvolněností, která vás přinutí si z filmu nic nedělat, i když máte raději vážnější témata. Báječně jsem se bavil, jediné, co mi lezlo na nervy, byl příběh dvou naprostých looserů, který mě chvíli deptal, ale zvykl jsem si :-) Macháček rulezzz ()
Ohromné zklamání - film jde doslova od desíti k ... nule. Z nadějného filmu se pomalu ale jistě stává věc úrovně NOVY, a vtipů "Kameňáku", "Blbý a blbější" a "Majsnerovské trilogie" - Film bez jakéhokoli děje - slepenec skečů (někdy vtipných, jindy pouze vykradených a stokrát viděných v Samotářích) - Opravdu tento film je důkaz, že dobrý scénář je základ, a bez scénáristy to prostě nejde. ()
„Andreo, co myslíš, jaký lidi končí na dně přehrady?“ – „Myslím, Martino, že lidi, který se do něčeho namočili.“ Tak tady jsem s očekáváním, pravda, dost přestřelil. Nevím, proč se mi Jedna ruka tak dlouho vyhýbala, nicméně Samotáře a Šeptej jsem viděl před dlouhými 7 lety, a úplně jsem zapomněl, jakým typem humoru se Ondříček prezentoval. V případě tohoto filmu jsem se totiž smál tak často, až mi tekly slzy. Tak skvěle napsané (záměrně) dementní dialogy a vypatlané postavy se často nevidí, a těch zabijáckých hlášek! Ale zpátky k postavám; čtveřice „vyšetřovatelů“ sice občas zahraje na jednodušší, avšak rozhodně funkční notu, Matáskův „řezník“ si vystačí s jedním zdrcujícím výrazem a větou, pod odpověď Myšičkova psychouše bych se zlomyslně podepsal, Třískův divadelník dostal minimum prostoru a přesto stačil „zaválet“, ale hlavní tahouny vidím jednoznačně v Trojanových (ty jejich dialogové výměny….vrcholící při groteskním milování!). Šílená matka a její metody výchovy jsou super, ale to co předvádí Trojanův Zdeněk…nejde jen o pasáž s projevem, vždyť ten zářil snad v každé scéně. Jistě, sem tam se najde hlušší místo či něco mírně vyšumí do ztracena, ale celková zábavnost téhle černohumorné, absurdní, bizarní a lehoulince zvrhlé (scéna s pejskem asi nesedne každému…že?) šílenosti dává na tyhle místa celkem v pohodě zapomenout. I když jak si tak čtu některé zdejší komentáře, asi musíte být správně „úchylně“ naladěni…a to já teda rozhodopádně byl! A když si k tomu všemu připočtu pohodovou hudbu včetně melodie doprovázející Vůdce (ta mi ostatně hrála v hlavě ještě dlouho po zhlédnutí), rád nadhodnotím a těch slabších 5* filmu dám. „Co to je?“ - „Rukavice…“ – „Na co?“ – „To sou rukavice…které jsou na rukavicích. Jsem unavený, dobrou noc.“ – „Dneska je čtvrtek…!“ ()
- Na roli Ondřeje byl velkým favoritem Pavel Liška díky svým zkušenostem s rolemi idiotů. Na konkurs ale dorazil i v té době ještě nepřilíš známý Marek Taclík a roli překvapivě získal. Ondříček později přiznal, že Taclíkovi k získání role mj. pomohl jeho výraz, kdy se zatvářil, jako by mu uletěly včely, kterým režiséra dokázal opakovaně rozesmát. (Šéfik)
- Klára Pollertová-Trojanová (Sandra), ktorá stvárnila vo filme manželku Ivana Trojana (Zdeněk), je aj v skutočnosti jeho manželkou. (Raccoon.city)
- Původ názvu filmu je de facto odpovědí na budhistický slavný koan, který zní: „Two hands clap and there is a sound. What is the sound of one hand?“ („Když dvě ruce vydávají zvuk tlesknutí, jaký je zvuk tleskání jedné ruky?“). Autorství je přikládáno Hakuinu Ekaku, který byl jednou z nejvlivnějších postav japonského zenového buddhismu. Koan je otázka bez racionální, logické odpovědi. Jedná se o techniku, která se používá k zastavení mysli. (sator)