Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laskavá komedie o muži, který se domníval, že už nemůže být hůře a netušil, že právě prožívá nejkrásnější chvíle svého života. Františkovi už prošedivěly vousy. Kolja ještě nedosáhl školního věku a setkali se díky tragikomické životní situaci. Ti dva zůstali nakonec sami.Starý mládenec a kluk, kteří si navzájem nerozumějí a to ve všech směrech. Čeká je dlouhá a složitá cesta za úsměvem a láskou... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (746)

MM11 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholových projektů devadesátých let. Jako důkaz může posloužit tolikrát zmiňovaný Oscar, který byl naprosto zasloužený. Po debilitách typu Byl jednou jeden polda nebo Nahota na prodej se ukázalo, že cesta úspěchu devadesátých let bude v něčem jiném (a díky bohu za to). Jediné, co by Vám (podle mně) mohlo vadit je přespřílišná sentimentalita celého příběhu, ale věřte, že i tou dostal Jan Svěrák Oscara. Tak už to hold chodí. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Pro tenhle film pánů Svěráka a Svěráka, není nutno míti zákonitě povolené svěrače, pro pochopení a slzavé ukápnutí stačí býti dokonale empatickým a míti citlivou a vnímavou duši hned pod srdcem na levém místě, a nebo zestárnout... to se stalo mně. Před lety, jako mladý padesátník, bych tomu nasadil korunu a dal tak tři pizdy, což by bylo více než skandální, skoro o euro víc než to, že již nejsou padesátníky a na koruny, královské, se chodí vrávoravě zvracet. Ta nostalgie. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Prostonárodní KÝČ! Celé ty dlouhé roky jsem se těšil, až si toto >vrcholné dílo české porevoluční cinematomanie s Oskarem na krku< zkritizuju. Ale po těch letech už má naštvanost vyprchala. Od té doby naši elitní umělci natočili tolik větších pitomostí s utahanými a vykalkulovanými příběhy a falešnými hrátkami na city, že tato neskutečně rozplizlá bakalářská inscenace působí jako intelektuální lahůdka pro malé >české ale naše< publikum. Možná bych i v rámci soběsamé objektivity dal ty hvězdy tři, ale ta pětihvězdičková hysterie (a lidé v kinech nastojačku pleskající) mi velí nepodlehnout ani roztomilosti malého Chalimona. Ano, mohl to být hezký dílek Bakalářů v neděli večer (nebo kdy to sakra kdysi dávali). Taková malá domů. Hezká česká. Ale co by >umělec< neudělal pro jistý zisk, že... Hezky česky... Vlastně to ani jinak dopadnout nemohlo. Stačí se podívat, kam za těch skoro 10 let ta naše kultúra česká došla... - - - P.S. Docela by mě zajímalo, jestli tu scénu s estébáky Svěráci prezentovali dle své osobní zkušenosti. Já osobně (!) mám tedy zážitek (byť jediný) jiný. No, dnes už víme, že vztahy měli pánové z StB s různými lidmi různé, že... :-( - - - P.P.S. Dvě hvězdičky pro mě znamenají podprůměrný film. Ne tedy zase až vyloženě špatný. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak ja neviem. Na to, aký bol okolo filmu humbuk, je to slabotina na úbohej úrovni. Zdeněk Svěrák je nudný, jeho herecký prejav bezfarebný a trápny, dejovo je všetko príliš vymyslené a nepravdepodobné. Tak tento typ humoru mi nejde pod fúzy. Film rozpráva o malom nevychovanom frackovi, ktorého zhoda nepriaznivých okolností vohnala do náručia starého priadka a ako im to spolu po počiatočných nezhodách klape. Už menej vypovedá o dobe a ľuďoch okolo, vzrušujúcich deväťdesiatych rokoch po páde totality, srandy tam kopec nie je, ale to u Svěráka nebolo na programe dňa nikdy. Smiech porcuje po kvapkách, skôr menej ako viac. Avšak, kto sa chce dojať strateným neposlušným chlapcom v útrobách pražského metra, pre toho je film určený. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Po všech sránkách skvěle natočený film. Všechno je vypiplané do toho nejmešího detailu. Svěrákům se prostě podařilo natočit film, jaký toho Oscara získat musel, jelikož na to má. Z mého osobního hlediska je však v Koljovi moc sentimentu, násládlosti (hlavně ta hudba chvílemi moc tlačí na pilu....tedy, na smyčce) a vůbec takové té snahy očividně diváka dojmout a pobavit ho roztomilým humorem (nic proti tomu, jenže Svěráci to v Koljovi až moc dávají najevo). Takže čtyři hvězdičky a ne jinak. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (101)

  • Kolja (Andrej Chalimon) objeví sovětský praporek v okně Loukova (Zdeněk Svěrák) bytu a potěšen zvolá: „Éto náš, náš krasnyj.“ Louka si myslí, že říká, že je jejich praporek krásný a shodí ruský praporek se slovy: „Váš není krásný, je červený jak trenýrky, náš je krásný.“ Jenže „krasnyj“ (красный) v ruštině znamená červený. Krásný se rusky řekne krasivyj (красивый). (sator)

Související novinky

Českým kandidátem na Oscara budou Vlny

Českým kandidátem na Oscara budou Vlny

10.09.2024

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), která mimo jiné každoročně stojí i za udílením cen Český lev, v úterý 10. září 2024 prostřednictvím tiskové zprávy oznámila výsledek hlasování svých… (více)

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Ceny české filmové kritiky – výsledky

Ceny české filmové kritiky – výsledky

02.02.2020

Nejlepším filmem roku 2019 byl českými kritiky zvolen road movie Staříci. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české… (více)

Reklama

Reklama