Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka. Oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace inspektora vyvádějí z míry, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi. Kvůli jeho chování se ale dostává do velmi obtížných situací. Kokrhel se do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice... (TV Nova)

(více)

Recenze (326)

Genero 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že Vlastíka Buriana příliš nemusím a jeho komedie mi splývají dohromady v jeden dlouhý proud exhibic jednoho potřeštěného egocentrického fotbalového brankaře. V případě tohoto filmu mu ale odpouštím i jeho angažmá ve Slavii. Když se sešli s Jarouškem Marvanem na peróně v Mokré nad Soupravou, asi je osvítil duch Svatý a sedli si jako nikdy a nikde, jakože se spolu něco nahráli. Jednoduchá zápletka, spousta vybroušených gagů a slovního humoru a starodávná veselohra, kterou si na Nový rok nikdy nenechám ujít. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Falešný přednosta stanice nepostrádá před generálním inspektorem znalost jízdního řádu (Vlak do Svijan jede v 8 hodin 64 minut), brilantně čte telegramy (tečka-čárka-tečka-tečka-tečka-čárka) a od včerejška odpoledne nepříjímá zavazadla, neboť si to odhlasoval. Můj nejoblíbenější kousek Krále komiků. ()

Reklama

herr_carter 

všechny recenze uživatele

"Přednosta stanice,ten nekouká jen na šíny..přednosta stanice,ten umí prohnat mašiny...přednosta stanice,to prazvláštní je tvor...před ním se klaní semafor,šarže je hrozná,každej ho pozná,červený nos i čepice,to je přednosta stanice." Můj oblíbený film v době, když jsem na něj jako malinký koukal s dědou, Burian vs. Marvan nezapomenutelné................ moje hodnocení = 8,5 z 10. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní komedie, film sestavený z několika na sobě nazávislých scének, postavy se občas potkají a pak zase ne, taková kabaretní čísla. Scéna v hospodě je vynikající a závěru filmu Vlasta kraluje zcela nekompromisně. Byl jsem docela zvědav, jak z té motanice všichni vybruslí a povedlo se s velkou grácií, Burian mizící na stupátku vagónu do dáli, zpívajíc přednostu stanice. Grandiózní...85% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Uplne chapem, preco je tato komedia jedna z najoblubenejsich, ale tentokrat som sa len parkrat pousmial. Uznavam, ze Burian bol perfektny herec, ale ani on ma nedokazal az tak rozosmiat. Ak by som dal 4 hviezdicky, klamal by som sameho seba len preto, aby som sa prisposobil k väcsinovym hodnoteniam, takze za 3... 28.06.2009 ___ Vlasta Burian - (Ťopka) +++ Zita Kabátová - (Julie, přednostova žena) +++ Antonín Zacpal - (Přednosta stanice Anatol Jelen) +++ Jaroslav Marvan - (Generální inspektor Kokrhel) +++ Václav Trégl - (Skladník Pivoda) +++ Theodor Pištěk - (Restauratér Hejhal) +++ Hudba: Jára Benes +++ ()

Galerie (46)

Zajímavosti (27)

  • Když v závěrečné scéně Vlasta Burian (Ťopka) zpívá na plošině vagónu svou nezapomenutelnou píseň, je v okénku vidět kameraman s kamerou. (Robbi)
  • Necelé dva roky po natočení filmu spoločnosť, ktorá film natáčala a financovala, Brom-film, fakticky zanikla, lebo bol vydaný výnos ríšskeho protektora v Čechách a na Morave, na základe ktorého sa združili všetky filmové spoločnosti pod názov Kosmosfilm spol. s r.o. (Raccoon.city)
  • Když se černý pasažér Ťopka (Vlasta Burian) schovává před generálním inspektorem Kokrhelem (Jaroslav Marvan), je v kanceláři přednosty stanice na zdi na kalendáři dvanáctého. Po převlečení do uniformy se oba v této kanceláři setkávají a na kalendáři je jedenáctého. O pár obrazů později a poté po zbytek filmu, který se odehrává ve stejný den, je na kalendáři již správně dvanáctého. (bomber7)

Reklama

Reklama