Reklama

Reklama

Po komplikovaném a neúspěšném obchodu s heroinem přijde drobný drogový dealer Frank o peníze i o zboží a ocitne se v obrovském dluhu u balkánského narkobarona Mila. Frank se tváří v tvář Milově rostoucí frustraci pokouší splatit peníze, ale čas plyne a tlak narůstá. Dealer, dánský kriminální thriller z roku 1996 a debut Nicolase Windinga Refna, je adrenalinová jízda po kodaňském drogovém podsvětí. Zároveň se jedná o herecký debut známého dánského herce Madse Mikkelsena. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (275)

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Špinavá a surová drogová "mini"gansterka, ktorého največšia výhoda je autentické-nizkorozpočtové spracovanie, ktoré posobí veľmi realným až neprijemným sposobom a zapletková sebareflexia (z dola ešte na večšie dno). Každy hraje tak jak má, kamera je roztrasená, Mads je holohlavé hovado a Refn tu je až neuveritelne geniálny (či po scenaristickej tak po režiserskej stránke), proste až moc povedený debut. Jedným okom mi dialógy pripominali štyl filmu Pulp fiction, ktoré sú večšinou moc vulgarne (výhoda), alebo až moc pohodové. Proste z takým rozpočtom mi neide do hlavy jak za može natočiť taký film. Refn sa u mna stal týmto počinom europská jednotka. Možno ne uplne presných a zaslužených 5*, ale za toto sa menej dať nedalo.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tieto gangsterské machrovania režisérov, ktorí tak miera na prvú signálnu mladýchh divákov mi tak trochu lezú na nervy. Mám samozrejme na mysli aj Ritchieho diela, ktoré Díler pripomína. Dej sa odohráva v prostredí lúzy, s ktorou by som nikdy nechcel mať nič spoločné a na ktorej nič cool nevidím. Film prekvapí ale svojim vyznením, páčilo sa mi, kde s postavami a najmä s Frankom Refn zašiel a dáva to výborný zmysel. Tu sú však všetci nesympatickí a žiadnej postave som nič dobré neprial. Mikkelsena chvíľu nespoznáte, ale jeho chrup je nezameniteľný. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Sme svedkami niekoľkých zlých dní jedného dílera. Určite mal aj dobré dni, pretože všetci ho poznali, každý si s ním potriasal rukou, na každú párty sa dostal bez problémov, každý mal pred ním rešpekt ... mňa by len zaujímalo, ktoré dni prevládajú. Dostať sa do drogového kolotoča, na ktorejkoľvek pozícii je strašná vec. Výborne autenticky natočené, Kim hral zase skvelo ... len ja by som film o pár okamihov ukončila skôr. Spomeniem ešte Madsa .. bol výborný. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Skvelý a drsný príbeh dealera, ktorý sa do poriadnych sračiek dostal pomerne rýchlo. Úvod tomu nenasvedčuje, všetko klape, dealer drogy roznáša, to prachy vynáša a aj keď nejaké dlžoby má, žije si celkom dobre. Nie však dlho...Jeho vygumovaného pomocníka s tvárou M. Mikkelsena som síce hneď spoznal, ale tá jeho holá hlava a okuliare je dobrý maskáč. Film sa nesnaží idealizovať ani ukazovať skazu akú drogy napáchajú. Venujeme sa výhradne hlavnému hrdinovi, ktorý dlhuje veľké prachy srbským mafiánom a jeho ceste za získaním peňazí. Nie je to ľahká cesta a atmosféru postupne sa sťahujúcej slučky okolo krku dealera divák doslova cíti na vlastnej koži. Jeho cesta záchrany svojho života je ťažká, drsná a nepredvídateľná ako skutočný život a práve v tej realistickej polohe je film tak silný. Opäť výborný zárez od "severanov". 80%. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Marně hledám solidní gangsterku, tahle sračka do jejího žánru vůbec nepatří. Jestli se má žánr stavět na třech přivandrovalcích odnikud, jsem tipovala zprvu na rusáky, a story smažek, kteří jsou mrtví od první dávky, tak je něco špatně. Vzhledem k roku vzniku se snažím odpustit kamerovému šílenci, zřejmě si šlehal častěji než měl, a taký snímačům, kteří asi chtěli kontrastem tmy navodit cool atmosféru hnijícího brlohu. No nic i špatná zkušenost je zkušenost, uvidím jestli navážu dvojkou a trojkou. Závěr jasně nabádal diváka k pokračování... Mě spíš napadlo, že kdyby Frank raději nastartoval káru a navždy odfičel, ušetřil by tvůrcům práci a divákům nervy. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • V restauraci, kde se setkávají Milo (Zlatko Buric) a Frank (Kim Bodnia), je fotka obklopena svičkama. Na fotce je Željko Ražnatović známý též pod přezdívkou Arkan, velitel polovojenské Srbské dobrovolnické gardy, srbský politik a jedna z nejvlivnějších postav srbského podsvětí. (Valmy23)
  • Znak na výloze srbského podniku, kde se se Srby potkává Frank (Kim Bodnia), je znak srbského fotbalového klubu Crvena zvezda. (JardaBauer)

Související novinky

Nicolas Winding Refn chystá návrat na velká plátna

Nicolas Winding Refn chystá návrat na velká plátna

30.08.2024

Svérázný dánský režisér Nicolas Winding Refn (Drive, Jen bůh odpouští) nám představil svůj zatím poslední celovečerní snímek už před dlouhými osmi lety. Byl jím artový horor Neon Demon z roku 2016.… (více)

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

14.01.2023

Už tuto středu odstartuje přehlídka toho nejaktuálnějšího z kinematografie severu: SCANDI 2023. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem, představí snímky ze všech zemí Skandinávie a v programu ji bude mít… (více)

Reklama

Reklama