Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Mně se tento film velmi líbil, vynikající Jodie Foster a Yun-Fat Chow, který je naprosto přesvědčivý ve své roli krále, který chce zachovat nezávislost své země ačkoliv si je vědom všech nebezpečí i překážek. Velmi povedené vykreslení vztahu hlavní dvojice, tento film dokáže být křehký i realistický, nečekejte žádné tvrdé hrání na city na hraně. Spíše se připravte na budování specifické atmosféry a dojde na řadu moc pěkných a hřejivých momentů, nebudou jenom ty smutné. Nádhérné exteriéry, hudba také podporuje snažení tvůrců, celkově moc pěkný příběh. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

V podstate prumerny romanticky film, v netradicnim prostredi. Fostrova, ktera tu hraje hrdou a i dost drzou ucitelku a Fat, ktery hraje hrdeho krale, ktery se do ni zamiluje a prizpusobi se. Takze tu mame: prumerna romantika, zajimave prostredi, dobra Foster a vyborny Fat v konecne jine nez akcni roli a ne tak dobry zaver na jaky jsme u romantik zvykli, to vse trvajici dve a pul hodiny a i kdyz to nenudi je to jen prumer. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Judie Fosterová se představuje jako nezávislá anglická učitelka spolu s mezinárodní exotickou hvězdou Chow Yun-Fatem. Ocenění : Oscar 1999 - nominace: výprava, kostýmy. ...Zlaté glóby - nominace: hudba, píseň (How Can I Not Love You). Scénář : Steve Meerson a Peter Krikes. Kamera : Caleb Deschanel. CITÁT - Říkám si, za daných okolností, zda je vhodné, aby král požádal Annu o tanec......... ()

delaware 

všechny recenze uživatele

Historie + asijská kultura + vztah dvou lidí rozdílné barvy pleti = velká očekávání, protože tato témata mám nejraději. A byla snad i naplněna, jen přílišná délka filmu a rozvleklost některých scén mu u mě ubrala jednu hvězdičku... Škoda. Za pozitivní zmínku stojí roztomilý Tom Felton v roli Annina syna Louise, velkolepost siamské krajiny a herecké nadání Jodie Foster. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracovaný romantický filmový příběh, jehož skvělá výprava, hudba, kostýmy, herecké výkony hlavních protagonistů, roztomilost a přirozenost dětských herců a v neposlední řadě nádherné scenérie převáží drobné nedostatky ve scénáři i dlouhou stopáž. Celkově výborný dojem, je pěkné, že se ve filmu objevují i méně líbivé pasáže a konec není vysloveně happy end. Díky tomu celé dílo dostává na autentičnosti. Asi nejhezčí Anna a král ze všech a to je při vysoké konkurenci dřívějšího filmu co říci. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Príbeh romantického ľúbostného vzťahu siamského panovníka a britskej vychovávateľky Anny, odohrávajúci sa v druhej tretine 19. storočia, vychádza zo skutočnosti - zápisov Anny Leonowensovej (1834-1914), ktorá učila deti kráľa Mongkuta (1804-1868). (ash99)
  • Thajská cenzurní rada našla ve filmu na 30 závadných segmentů. Vadilo např. prudké uhození do koruny panovníkem, polibek na dobrou noc, či důvěrné scény mezi Mongkutem (Chow Yun-Fat) a Annou (Jodie Foster). (Zetwenka)
  • Thajská vláda rozeslala svým diplomatům a konzulárním úředníkům po celém světě oznámení, že občané Thajska se vystavují vlastněním filmu nebezpečí uvěznění. V Thajsku každý, kdo film prodával, přechovával či promítal a byl z tohoto deliktu usvědčen, šel na 1 rok do vězení, případně zaplatil obří pokutu, popř. obojí. Přesto se thajská policie musela vypořádávat s přívalem DVD, během jediného dne jich zabavili na 400 ks. (Zetwenka)

Reklama

Reklama