Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Angelino 

všechny recenze uživatele

Pochopil som prečo je tento film v Thajsku zakázaný (a to hovorí o Siame, pôvodné meno Thajska). Siam ako jediný nebol v tejto oblasti kolóniou niektorého z európskych štátov. Najväčší vplyv v oblasti skutočne mali Briti. len vplyv, úloha a postavenie Anny je na thajcov až príliš prikrášlená. Ale keby to bolo čisto podľa skutočnej udalosti, bol by to dokument a nie film v kinách, všakže... ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Mně se tento film velmi líbil, vynikající Jodie Foster a Yun-Fat Chow, který je naprosto přesvědčivý ve své roli krále, který chce zachovat nezávislost své země ačkoliv si je vědom všech nebezpečí i překážek. Velmi povedené vykreslení vztahu hlavní dvojice, tento film dokáže být křehký i realistický, nečekejte žádné tvrdé hrání na city na hraně. Spíše se připravte na budování specifické atmosféry a dojde na řadu moc pěkných a hřejivých momentů, nebudou jenom ty smutné. Nádhérné exteriéry, hudba také podporuje snažení tvůrců, celkově moc pěkný příběh. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Díky bohaté výpravě a velmi vydařené hudbě George Fentona se na to hezky dívá, ale i přesto hodnotím výš onu letitou a poněkud divadelní filmovou verzi s Yulem Brynnerem. Chow Yun-Fat se s ním prostě nemůže rovnat, a pravděpodobně to ani neměl v úmyslu. Narozdíl od letitého muzikálu, jehož významnou porci zabírala humorná nevzdělanost Brynnerova Mongkuta - v dnešních časech pravděpodobně etnicky/rasově nekorektní (WTF?), a tedy nepoužitá - se posouváme k poněkud prostšímu epickému příběhu o muži a ženě z různých světů, Terry Pratchett by se zajisté pousmál - na pozadí válkou šíleného světa. Toto zpracování snad kromě té hudby nepřináší nic výjimečného. Aniž bych to myslel jakkoliv špatně, řekl bych, že všichni zúčastnění (opět - až na skladatele) odvedli svůj standard - a nebudeme se doufám přít, že kvalit standardního výkonu Jodie Foster se spousta hereček bude pokoušet dosáhnout naprosto marně - a ty dvě a půl hodiny tak nelze označit za ztracený čas. Zvlášť když Bai Ling konečně dostala výraznější roli než obvyklou asijskou kočku, co umí kung-fu a je na plátně maximálně pět minut. 70% ()

netWoor 

všechny recenze uživatele

poměrně nezáživý film o siamském králi Miroslavovi (aspoň tak mi zpočátku jeho království připadalo), který si pro svých milovaných víc jak padesát skoro stejně starých dětí (nebojte, ve skutečnosti poznáte jednoho kluka a jednu holku, bo kdyby se s každou svojí dcerou měl pusinkovat před spaním jak s tou jednou, ještě teď film neskončil) najal anglickou učitelku - feministku a co z toho bylo. Výpravě, herectví a spol. není moc co vytknout, ale ...nechutně, nechutně sladké a nudné .... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Judie Fosterová se představuje jako nezávislá anglická učitelka spolu s mezinárodní exotickou hvězdou Chow Yun-Fatem. Ocenění : Oscar 1999 - nominace: výprava, kostýmy. ...Zlaté glóby - nominace: hudba, píseň (How Can I Not Love You). Scénář : Steve Meerson a Peter Krikes. Kamera : Caleb Deschanel. CITÁT - Říkám si, za daných okolností, zda je vhodné, aby král požádal Annu o tanec......... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Rozhodnutí o filmu v Thajsku vycházelo ze zákona z roku 1930, který zakazuje filmovým tvůrcům zobrazovat královskou rodinu bez patřičného respektu. (Zetwenka)
  • Thajská cenzurní rada našla ve filmu na 30 závadných segmentů. Vadilo např. prudké uhození do koruny panovníkem, polibek na dobrou noc, či důvěrné scény mezi Mongkutem (Chow Yun-Fat) a Annou (Jodie Foster). (Zetwenka)
  • Univerzitní profesor historie Thepmontri Limphapayom a člen rady cenzorů se nechal slyšet, že film by se v Thajsku po úpravách mohl promítat, ale sestříhaná verze by měla cca 20 minut. (Zetwenka)

Reklama

Reklama