Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Moc hezký romantický snímek, který má v sobě víc touhy, než jakýkoliv jiný film se sexuálními prvky. Anna působí tak lehce a přitom silně. A král je naopak velmi seriózní, a zároveň jemný. A ikdyž se na příběh dívá se zaujetím, těch 140 minut je opravdu dost dlouhých, na to, co vám tohle romantické drama nabízí. ()

Smerfetka88 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, na který jsem se chtěla delší dobu podívat a nezklamal mě. Většinou je u mě přímá úměra, že čím více se na film těším, tím víc jsem zklamaná. Tady ne. Snad je to dáno hereckým obsazením, nádherným prostředím, příběhem (a to nejsem zatížená na cukrovkové filmy), možná vším dohromady. Je to film, který si pustím klidně každý měsíc a dodívám jej (už kvůli poledu na mužného a charismatického krále). Bohužel 4* nedám, protože ty dávám jen hodně dobrým filmům (pro mě) a o 5* ani nemluvím. ()

Reklama

lekr 

všechny recenze uživatele

Nudný historický blockbuster, který by mohl mít mnohem lepší úroveň nebýt těch zoufale ubohách a stále stejných dialogů...Jodie Foster mám hodně rád leč její výkon mě neoslovil, Yun-Fat Chow je oproti ní mnohem výraznější a role mu sedla na tělo..druhá půlka ve kterém je i trochu té akce, který vrcholí dost slušným finále je mnohem lepší...škoda těch předchozích cca. 70 minut... ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

...Historický film s nádechem romance o skutečném příběhu ženy učitelky (Jodie Foster) v poněkud patricijském prostředí, která má za úkol jak seznámit děti (a je jich hodně) krále Siamu s kulturoua a vědou industriálního a imperialistického světa (Anglie) i samotným anglickým jazykem, tak přijmout toto nové prostředí, nové zvyky i civilizaci jako takovou... Nezní to možná jako nějaký "vodvaz", ale film prostoupený takovou lidskostí a porozuměním je opravdu tím pravým pro pohodový nedělní večer. Za upřímné a čestné jednání krále (skvěle zahraný Yun-Fat Chowem) i ostatních, plus za nádherné přírodní scenérie doprovázené příjemnou hudbou 5 hvězdiček... ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Pochopil som prečo je tento film v Thajsku zakázaný (a to hovorí o Siame, pôvodné meno Thajska). Siam ako jediný nebol v tejto oblasti kolóniou niektorého z európskych štátov. Najväčší vplyv v oblasti skutočne mali Briti. len vplyv, úloha a postavenie Anny je na thajcov až príliš prikrášlená. Ale keby to bolo čisto podľa skutočnej udalosti, bol by to dokument a nie film v kinách, všakže... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Rozhodnutí o filmu v Thajsku vycházelo ze zákona z roku 1930, který zakazuje filmovým tvůrcům zobrazovat královskou rodinu bez patřičného respektu. (Zetwenka)
  • Yun-Fat Chow (král Mongkut) na otázku, co si myslí o filmovém zpracování střetu východní a západní kultury, odpověděl: "Ve dvou hodinách se toho o východní kultuře nedá říct dost. A východní kultura je navíc příliš obecný pojem. Když se řekne východ, většinou si lidé představí Asii. A Asie je obrovská. Já jsem z Hongkongu, kde je vliv západu znatelný už od příchodu Britů v devatenáctém století. Já jsem na něj tudíž zvyklý, ale většině lidí v jiných zemích trvá mnohem déle, než se s ním nějak vyrovnají. A lidem ze západu trvá ještě mnohem déle zvyknout si na východ." (NIRO)
  • Film se měl původně natáčet v Thajsku, ale historické nesrovnalosti ve scénáři byly proti srsti thajské vládě a povolení k natáčení v Thajsku producentům nedala. Nakonec byl film v Thajsku zakázán úplně, ani nemohl být nasazen do kin, protože se v něm objevují historické nesrovnalosti o Králi ze Siamu. (POMO)

Reklama

Reklama