Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ma to celkom pekny pribeh a viem si predstavit, ze by z toho mohol vzniknut nadherny romanticky film, ale to by to nemohlo rezirovat nemehlo Andy Tennant, ktory toci nonstop sterilne filmy. Napriek jeho snahe predsalen vdaka usiliu hercov medzi Chow Yun-fatom a Fosterovou obcas preskoci nejaka ta iskra. Dokonca aj Fosterova mi bola vynimocne sympaticka, kedze pôsobila tak krehko. Chow Yun-fat odvadza taky ten svoj standard. Pochvalu si zasluzi hlavne technicka stranka a to najmä vyprava, ktora je prekrasna. Aspon tam nemohol reziser nic pohnojit. Vysledkom je nezazivny priemerny film, ktory mal ovela väcsi potencial. Ani skratenie by filmu nepomohlo. Bol by to kratsi nezazivny film. To ze to dopadlo tak blbo ma stve hlavne kvôli Chow Yun-fatovi, kedze to bola jeho jedina poriadna neakcna dramaticka uloha v Hollywoode v ktorej mohol dokazat, ze je viac ako len akcny herec. Bohuzial to nevyslo. 5/10. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Já tyhle filmy z kolonií z nějakého důvodu můžu a tak jsem ochoten lecos přehlížet. Fosterové to slušelo a Chow vypadal opravdu jako král. K tomu nádherné exotické scenérie, a dechberoucí hudba Fentona. Hlavně skladba The Execution je nádherná a ty bubny v tom... Eh... Dokonalé. Trochu mi to až připomíná hudbu Johna Barryho. Až mráz běhá po zádech. Dávám tedy za 4 květy lotosu. * * * * ()

Reklama

Yardie 

všechny recenze uživatele

No, takových slabších 70%. Krásně se na to dívá - příroda, šaty, kulisy - prostě nádherná výprava. Dva sympatičtí a charismatičtí herci. Příjemná hudba. Děj, no, taková klasika. Od začátku do konce je v podstatě jasné, jak to dopadne mezi hlavními hrdiny a poklidně vše plyne k cíli. Dějová bojová linka není o nic moc dynamičtější, ale místy do stojatých vod vnese trošku života. Každopádně i přes to, že se ve filmu v podstatě nic moc neděje, nemohu říct, že bych se nudil a až s podivem konstatuji, že film velice rychle uběhl na to, že má přes dvě hodiny. Nemůže tedy hovořeno o nudě. Prostě takový pěkný film na pokoukání. Howgh! ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Tradiční výpravný velkofilm z doby, kdy ještě stříbrnému plátnu nevládly jedničky a nuly a filmaři se při navození velkoleposti spoléhali především na herce, kostýmy, kulisy a exotické lokace. Přílišná snaha o velkofilmovost je však také Anninou největší slabostí, protože svojí rozmáchlostí si tak trochu podráží nohy. Snaží se toho totiž zachytit a obejmout tolik, že ve výsledku příběh i stopáž bobtná do zbytečných rozměrů a prostříhání by filmu rozhodně prospělo. V této podobě se neubrání rozvleklejším pasážím a občasnému rozptýlení divákovy pozornosti. Nejsilnější mi Tennant přišel v intimnějších scénách, k čemuž mu výrazně dopomohla skvěle obsazená a zahraná ústřední dvojice. Jodie Foster i Chow Yun-Fat byli přesní a už jen kvůli jejich pozvolna se vyvíjejícím vztahu stojí za to Annu a krále shlédnout. Ještě bych vyzdvihl hudbu, která funguje jak ve filmu, tak na samostatný poslech a soundtrack rozhodně doporučuji. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Anna Leonowensová (Jodie Foster) se po smrti svého manžela vydáva do Siamu, kde se stává učitelkou dětí krále Mogkuta (všech 60 :). I přes konfrontaci dvou zcela rozdílných kultur se do sebe zamilují... Krásny film. Celý je nádherně natočen, krásnou přírodu střídá východní kultura. K tomu všemu hraje perfektní hudba George Fentona. A v neposlední řadě výborné herecké obsazení (Jodie Forter, Yun-Fat Chow, Ling Bai)... Celkový dojem kazila jen mírná roztříštěnost děje (vztah mezi Annou a králem, problémy Tuptim a jejího přítele a ještě k tomu blížící se válka)... Ale jinak skvěle odpočinkový filmeček... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Rozhodnutí o filmu v Thajsku vycházelo ze zákona z roku 1930, který zakazuje filmovým tvůrcům zobrazovat královskou rodinu bez patřičného respektu. (Zetwenka)
  • Bai Ling si kvůli roli Tuptim nechala oholit hlavu. (Cheeker)
  • Film se měl původně natáčet v Thajsku, ale historické nesrovnalosti ve scénáři byly proti srsti thajské vládě a povolení k natáčení v Thajsku producentům nedala. Nakonec byl film v Thajsku zakázán úplně, ani nemohl být nasazen do kin, protože se v něm objevují historické nesrovnalosti o Králi ze Siamu. (POMO)

Reklama

Reklama