Reklama

Reklama

Dámský gambit

(seriál)
  • USA The Queen's Gambit
Trailer 1
USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)

Režie:

Scott Frank

Předloha:

Walter Tevis (kniha)

Scénář:

Scott Frank

Kamera:

Steven Meizler

Hrají:

Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Harry Melling, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Marcin Dorociński, Isla Johnston, Chloe Pirrie (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (619)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Kdo zná trošku šachy, tak pro něho musí být tenhle seriál jedno obrovské zklamání. Je mi jasné, že to nemůže být celé jen o téhle královské hře, na druhou stranu, proč to nenatočit aspoň trošku věrohodně (zběsilé tahání za figurky při vážných partiích), to vážně nechápu. Když se od toho odprostím, dá se těch šest prvních dílů v pohodě vydržet, aby přišel zase závěrečný, který to celé, (zase hlavně šachově) pošle skoro do kopru. Herci jsou fajn, příběh taky, ale to víc, než na tři ušmudlané hvězdy nestačí. A když někdo píše do komentářů :Dámským gambitem jsem každou partii zahajoval, tak buď šachy vůbec nehrál, nebo je to naprostý idiot. Ale to jen tak na okraj. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Neskutečný rozjezd s naprostým ponorem do jádra duše malého děvčátka opuštěného v sirotčinci, kde se shodou náhod naučí hrát šachy. Nicméně není zde tolik rozpracována závislost na alkoholu a prášcích na uklidnění. Postupem času film jako by oddaluje kameru a diváka připravuje o hlavní postavu, která prožívá souboj sama se sebou. Každopádně děj má i tak náboj. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Seriál o šachách? S mladou ženskou hrdinkou? Která chlastá a souloží s lidmi, do kterých není zamilovaná? Wow. Ta odvaha... Beth Harmonová není milá dívčina, která čeká na domek na předměstí a manžela. Beth je sirotek s traumaty, které řeší jako chybující člověk, má velký talent v šachách a chuť a potřebu vyhrávat. Mezi mužské hráče v uzavřeném světě šachu nakráčí ne proto, aby pánům ukázala, zač je toho loket, ale proto, že chce být nejlepší z nejlepších. Seriál vám ke konci ukáže, odkud tahle potřeba vychází, na Bethině talentu to ale nic neubírá. O nic méně zajímaví nejsou ani pánští protihráči - ať už nad kostkovanou hrací plochou nebo v životě (případně obojí). Díky bohu ani jeden dramaticky nekřičí "Cože, porazila mě žena!". Naopak se jí většina z nich snaží pomoct, protože poznají její talent. A nenechají si líbit, když se k nim chlastající, emocionálně chladná hrdinka chová jako k hadru. Takhle se dělá drama bez řevu, emo výjevů nebo akčních scén. No, i když šachové turnaje jsou tu natočené tak, že člověk úplně vnímá tu bitvu dvou mozků... Jo a Anya Taylor-Joy je boží, seriálu naprosto dominuje. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že mě chytne zrovna seriál o šachách, ale ohlasy byly víc než pozitivní a bylo mi to doporučováno ze všech stran. Tempo je fakt rychlé a člověka to hned chytne i díky nízkému počtu dílů. Výkon Anyi Taylor-Joy je vážně strhující a zaslouží si všechna ocenění. Svou postavu zde ztvárnila opravdu skvěle. Vypráví to příběh mladé šachistky, která se ze sirotčince propracuje až ve světovou špičku. Nic ale není zadarmo a každý úspěch střídá strmý pád. Má své osobní problémy a ty jí to zrovna neulehčují. Není pro ni ani jednoduché se prosadit v 60. letech v takto mužské disciplíně. Podaří se jí porazit světového šampiona a dát si život zase dohromady? Sám jsem na to zvědavý. :) "Nechtěla bys zkusit hrát bridž?" ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější je to v prvních epizodách, když je ještě mladá. Pak to malinko ztratí šmrnc, ale zase se hlavní hrdinka hodí do gala a je sexy. Co se partií týče, tak se tvůrcům podařilo pomocí pohledů z očí do očí vystihnout to napětí. Až to občas připomíná zírání při přestřelkách od Sergia Leoneho :) Vada na kráse je, že vždy hráli pouze jednu partii a snad nikdy nebyl pat. A vyhublej šachista/kovboj, s nožem byl snad špatnej vtip. Ten člověk vskutku nebyl cool. ()

Galerie (180)

Zajímavosti (27)

  • V závěru epizody sledují děvčata ve škole film Roucho (1953). (Mirokukii)
  • Americká spoločnosť Netflix čelí žalobe. Svetová šampiónka v šachu, gruzínska veľmajsterka Nona Gaprindašviliová od nej žiada odškodnenie vo výške viac ako päť miliónov dolárov. Netflix, ktorý okrem streamovacej služby na internete nakrúca i vlastnú tvorbu, podľa nej totiž šíril "zdrvujúcu lož, čo podkopáva a degraduje jej úspechy pred mnohými miliónmi divákov." V jeho poslednej časti sa hlavná hrdinka Beth Harmonová (Anya Taylor-Joy), mladá šachistka, ktorá vyrastala v sirotinci, dostane na šachový turnaj v Moskve. Počas partie s ruským veľmajstrom komentátor hovorí, ako ju šachista podcenil, keďže je žena: „Jedinou nezvyčajnou vecou na nej je naozaj iba jej pohlavie, a ani to nie je v Rusku ojedinelé. Je tu Nona Gaprindašviliová, ale tá je majsterkou sveta, čo nikdy nehrala proti mužom.“ Tvrdenie je falošné. Naopak, práve táto legendárna šachistka v roku 1977 ako prvá získala „univerzálny“ veľmajsterský titul. Postavenie najlepšej šachistky na svete si udržala 16 rokov (1962 – 1978), pričom často hrala i s mužmi vrátane troch majstrov sveta. Do roku 1968, keď sa epizóda odohráva, sa v šachu stretla najmenej s 59 mužmi (s 28 v simultánnej hre) a napríklad len na jednom turnaji v roku 1968 sedem mužov porazila. Slávna 80-ročná Gruzínka, ktorá sa i dnes zúčastňuje na seniorských majstrovstvách, tvrdí, že ju seriál sklamal. Postava, ktorá mala raziť cestu pre iné ženy, zatiaľ čo Gaprindašviliová to skutočne robila a inšpirovala celé generácie šachistiek. „Bol to ponižujúci zážitok. Je to celý môj život, ktorý prečiarkli, akoby ani nebol dôležitý,“ posťažovala sa. Netflix podľa nej pritom poznal pravdu, lebo vychádzal z rovnomennej románovej predlohy Waltera Tevisa z roku 1983. A tam sa správne uvádzalo, že Gaprindašviliová už viackrát hrala so všetkými ruskými veľmajstrami. Tvorcom seriálu navyše radili dvaja slávni šachisti (Garri Kasparov a Bruce Pandolfini), ktorí vedeli, ako to bolo. (Raccoon.city)
  • V prípade viacerých uvedených šachových legiend (t.j. Wilhelm Steinitz, Emanuel Lasker, José Raúl Capablanca, Alexander Alechin, či Michail Botvinnik) sa jednalo o oficiálnych šachových majstrov sveta. (marlon)

Související novinky

Anya Taylor-Joy v čele dalšího seriálu Netflixu

Anya Taylor-Joy v čele dalšího seriálu Netflixu

23.08.2024

Streamovací služba Netflix se zřejmě pokusí napodobit úspěch Dámského gambitu, plánuje totiž další hvězdnou spolupráci s jednou z nejpopulárnějších mladých hereček současnosti, Anyou Taylor-Joy … (více)

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

30.01.2022

Minisérie Dámský gambit se stala jedním z největších hitů Netflixu, zvedla zájem o šachy a představila světu inspirativní postavu geniální mladé šachistky. Příběh s jasným feministickým laděním se… (více)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (více)

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

06.03.2021

Včera proběhl 10. ročník předávání Mezinárodních cen AACTA, které uděluje Australská akademie filmových a televizních umění. Snaží se tak ocenit význačné tvůrce a jejich díla z uplynulého roku, bez… (více)

Reklama

Reklama