Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Soukromí detektivové Jeff Malcolm (Robert Mitchum) a Fisher (Steve Brodie) jsou najati Fredem Sterlingem (Kirk Douglas), aby se poohlédli po jeho bývalé milence Kitty Moffat (Jane Greer), jež mu se 40 000 dolary utekla. Jeff Kitty najde v Mexiku, zaplete se s ní, a když se na Kittinu stopu dostane i Fisher, nastane ošemetná situace... Brilantní "suchý" kousek toho nejlepšího z filmu noir. V roce 1984 vznikl o dost slabší remake Against all odds s Jeffem Bridgesem a Rachel Ward. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá noir kriminálka, která mi místy připomněla některé slavné bogartovky. Mitchum na Humphreyho sice nemá, ale i tak exceluje a je opravdu pravý chlapák! Na druhém břehu si proti němu s chutí zahrál záporáka Kirk Douglas a tak trochu mezi nimi mě okouzlila překrásná múza jménem Jane Greer. Příjemně strávená hodina a půl. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem těch filmů noir v poslední době viděl tolik, že si od nich potřebuji dát pauzu. Tenhle žánr mě vždycky strašně lákal a rád bych v něm něco jednou napsal, ale "Pryč od minulosti" není tak skvělé, jak jsem si myslel. Od Tourneura jsem asi čekal něco trochu jiného, protože jeho předchozí filmy mě ohromily. Je to dobrý noir film, ale není až tak skvělý, jak jsem si myslel. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I DON'T WANT TO DIE! NEITHER DO I, BABY, BUT IF I HAVE TO, I'M GOING TO DIE LAST!! Co k tomu říct? Film měl silné momenty, jako to kolem Eelse v San Francisku nebo drsné věty FOR A MAN WHO APPEARS TO BE CLEVER, YOU CAN ACT LIKE AN IDIOT. THAT'S ONE WAY TO BE CLEVER: LOOK LIKE AN IDIOT!! tak i gesta (spousta kouření, vykrytí druhé facky, závěr..etc), ale bohužel se film nevyhnul spousty hluchých míst. Acapulco kde Jeff hledá Kathie a různé prostoje v ději. Z herců jak jinak vynikal Kirk a hodně se mi líbila Kathie, která byla zmije nejjedovatější. Mno a Robert? Není můj neoblíbenější herec, ale tady si to celkem dával. Trochu mi u něj chybí takové to charisma, které ovšem doháněl tunami kouření a vypadalo to jako by chtěl do konce natáčení chytnout raka. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Aj keď mi film-noir veľmi nešmakuje ( veľa jeho slávnych diel ma nechalo chladným - možno úmysel samotného žánru ), táto beťárina má šťavu, jak po formálnej stránke, tak po tej ostatnej. Zamilovať sa do gangsterskej milenky prináša ovocie, ktoré nechutí dvakrát najlepšie, ale pre priaznivcov adrenalínu ponúka natešenú zábavu, ktorá sa môže skončiť všelijako. Peniaze, láska, sloboda. Čo vo vás rezonuje viac? To nevedia ani samí (anti)hrdinovia tohto snímku. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (24)

  • Príbeh sa odohráva v Bridgeporte, CA. Robert Mitchum sa v skutočnosti narodil v Bridgeporte, CT. (westerns)
  • Natáčanie sa začalo nešťastne takmer smrteľnou leteckou nehodou na pristávacej ploche letiska Bridgeport (CA). Pilot v sprievode Roberta Mitchuma a asistenta výkonného riaditeľa Warrena Duffa si uvedomil, že jeho brzdy nefungujú, čo spôsobilo pád lietadla cez plot a priekopu. Našťastie lietadlo sa už predtým chystalo pristáť, čiže bolo v malej výške. Hoci dvaja muži na zadnom sedadle upadli do bezvedomia, Mitchum a pilot sa nezranili. Mitchum sa následne rýchlo vyhrabal z vraku, oprášil si oblečenie a vydal sa do mesta, aby začal natáčať tento film. (westerns)
  • Film bol v roku 1991 vybraný do Národného filmového registra Kongresovej knižnice. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama