Álex de la IglesiaKamera:
Pablo RossoHudba:
Roque BañosHrají:
Mafalda Carbonell, Eduard Fernández, Javier Garrido García, Macarena Gómez, Carmen Machi, Megan Montaner, Pepón Nieto, Jaime Ordóñez (více)Série(2) / Epizody(16)
Kněz Vergara prchá před svou minulostí a nachází útočiště u Ďábla, který mu dá pokyn, aby našel poklad - jednu z 30 mincí, pro něž Jidáš zradil Ježíše Krista. Je čas se mu znovu postavit tváří v tvář, ale tentokrát je opravdu připraven... Vítejte ve světě, kde nic není tak, jak se na první pohled zdá, a nikomu nelze věřit. Otec Vergara (Eduard Fernández) je vymítač, boxer a bývalý vězeň, který je církví vyhoštěn do odlehlého španělského města, kde má působit jako kněz. Přestože touží zapomenout a být zapomenut, nepřátelé si jej brzy najdou. Začnou se dít podivné věci. Ambiciózní starosta města Paco (Miguel Ángel Silvestre) se společně s místní veterinářkou Elenou (Megan Montanerová) pokusí odhalit tajemství z Vergarovy minulosti. Všichni tři nakonec spojí své síly a ocitnou se v centru celosvětového spiknutí s cílem získat 30 stříbrných, které byly vyplaceny Jidáši Iškariotskému za to, že zradil Ježíše z Nazaretu. Mince jsou prokleté a mají nadpřirozenou moc. (HBO Europe)
Seriál má své horší i lepší momenty, ale celkově jsem spokojen. Z těch horších to určitě budou zbytečné digitální příšery a občasné nevyjasněné přesuny postav (spoiler – jak se sakra dostal Vergara ze Sýrie?). Klady naštěstí převažují – zajímavý příběh a téma, postavy, které jsou sice občas na pěst, ale povětšinou jsou sympatické, dobrá znělka. Při sledování prvního dílu mě zamrzelo, že se z okultního hororu à la Rosemary má děťátko vyklubala rozsekávačka, ale nelituju, že jsem u toho vydržel až do konce. Ty digitální exhibice naštěstí tvoří úplnou menšinu stopáže. Prostředí je taky sympatické, romantická španělská vesnice se stává místem střetu dobra a zla. Čekal jsem sice ukončený děj, ale druhé sérii dám určitě šanci. (1 339.) ()
Tohle ja nikdy nepochopim, tak dobre mely monedas naslapnute, tak dobre to mel Iglesia rozbehnute, a ten zaver to vsechno dokonale pohrbil. Cim vice se blizil tenhle serial ke konci, tim vic se tenhle nepribeh jevil jako hloupost. Becko, je slaby odvar, a v poslednim dile, jsem od prvni minuty kroutila hlavou, a neverila, ze do konce teto ujetosti vydrzim. Dve hvezdy za napad a za prvotni dobry dojem, ktery se jevil jako fajn potencial. ()
Dovolím si vypůjčit úvodní slova komentáře uživatele J*A*S*M: "Přeplácaná a mizerně odvyprávěná fantsamagorie"..., protože stručně a výstižně charakterizují, co můžete od seriálu očekávat. Alex de la Iglesia podle svých slov pracoval na seriálu 6 let, na scénář si podle výsledku vyhradil maximálně týden a daleko nejvíce času mu trvalo přesvědčit producenty, aby do takové zhůvěřilosti investovali finance a zázemí studia. Po pravdě mě udivuje, že seriál vznikl pod patronací HBO, která obvykle nasazuje laťku kvality vysoko. Mám rád vyprávění příběhů a užívám si je, jenže Alex je mizerný vypravěč. Nelze přitom tvrdit, že problém se skrývá v samotném námětu, jde spíš o jeho provedení, o Alexův povrchní přístup k látce. Marnotratně hýří nápady, aby jejich potenciál vzápětí v zárodku zmařil. Mysteriózní žánr sází na emoce mnohem víc než na racio, ale to neznamená, že v něm nemají fungovat žádné zákonitosti, že se chování seriálových postav nebude řídit žádnou logikou. Slušnému hodnocení na ČSFD se divím, protože Alexova nestřídmost a nesoudnost posouvá na řadě míst žánr od hororu či fantasy ke grotesce, nicméně proti gustu... Nedbale nasnímanému mišmaši s mizernými efekty a stupidním scénářem nebudu ani v nejmenším vycházet vstříc, od toho jsou tu jiní. Celkový dojem: 10 %. ()
Do prdele ale! Naprosto geniální námět, který sliboval temnou a ne čekanou satanášskou, rouhačskou, démonskou, okultní, mysteriózní, vymítačskou, rituální, zneklidňující kadaverózní, prostě ve všech ohledech pekelnou podívanou, která ale ústí v žánrově dost podivný mišmaš, kdy hlavní tvůrce si nemohl vybrat, zda chce točit nápaditý a osobitou mytologií opředený horor, který z toho víceméně vylézá, nebo postupem děje záhadnými okolnostmi ovlivňované drama, do něhož někdy neohrabaně zaplétá akci, vztahové nesmysly, problémy rednekária s bizár postavami a sejtn ví co všechno, přitom je z mnoha úhlů jasné, že srdce tu bije pro temnou stranou, ale ambice ve snaze přijít s něčím víc nad možná zdánlivě úzké, ale celistvé téma komplexně dávající smysl, to zabíjí, přitom je tu několik cest a možností, jež se jeví jako zajímavější a lákavější, jak a kudy mohl být příběh veden a kam to celé mohlo směřovat a finišovat, aby bylo dosaženo kompaktního a silného zážitku, jež by přinesl originální seriálovou událost. ()
Celkově hodně přeplácané (vůbec neměli soudnost a nevěděli kdy přestat), ale se slušně působivými prvními díly a příšerně špatnou druhou řadu, která by měla zůstat zavřená v pekle v kleci a měli by do ní dloubat všichni démoni, kteří se tam najdou. Více u jednotlivých řad. První 45 %, druhá 10 %, průměr tedy 27,5 %. ()
Photo © HBO España

- Álex de la Iglesia uviedol, že HBO Max zrušil tretiu a záverečnú sezónu seriálu, avšak tá bola napísaná, a preto ešte v roku 2024 uvažoval, ako ju obnoviť. Sponzora sa mu však v priebehu roka nepodarilo nájsť. (Arsenal83)
- Na větrné turbíně je zmíněna skupina The Beatles, Yoko Ono a později i Albert Einstein. (Duoscop)
- Na klinice je v kanceláři plakát, který odkazuje na film Cesta na Měsíc (1902). (Duoscop)