Shawn LevyKamera:
Tobias A. SchliesslerHudba:
Rob SimonsenHrají:
Ryan Reynolds, Walker Scobell, Mark Ruffalo, Jennifer Garner, Zoe Saldaña, Catherine Keener, Alex Mallari Jr., Braxton Bjerken, Esther Ming Li (více)VOD (1)
Stíhací pilot Adam Reed, který cestuje v čase, musí nouzově přistát v roce 2022. Tam pak spojí síly se svým dvanáctiletým já, aby společně zachránili budoucnost lidstva. (Netflix)
Kolem tohoto filmu bylo poměrně dost napsáno a v souvislosti s ním se zmiňova Válka zítřka, nebo trilogie Návratů do budoucnosti... . Ale taková nemístná srovnání vychází z ignorace kvality a neschopnosti porozumět Time mess paradox teorii. To se pak dostanou do stejného pytle i Terminátor, Cesta do pravěku a třeba dokument o výrobě švýcarských hodinek. Projekt Adam do takového vaku patří taky, ale je jako kýbl sentimentu, který vám sice na hlavu vyleje jeden z nejsympatičtějších hláškařů desetiletky...ale pořád je to překvapení spíš nepříjemné. A zamrzí to o to víc, že vizuál i tempo, je první třetinu fajn. Potíž je ale s tím zbytkem. Měla to být dobrodružná sci-fi komedie, ale tvůrci nám servírují sci-fi terapeutickou jednohubku, ve které si spíš pohrávají s emocemi někoho, kdo přišel o otce. S fyzikou a logikou, tvůrci zachází poměrně neobratně, takže to místy působí uspěchaně a jindy jako rodinná selanka. V jednu chvíli zásadní změny budoucnosti vadí, pak zase nevadí. Jednou může někdo umřít a budoucnost to neovlivní, podruhé někoho zachránit nejde...protože by to budoucnost ovlivnilo... . Pokud máte nakoukáno, tak vám taková nedůslednost a nepromyšlenost, může celý film trochu zprotivit. Protože jednoduše víte, že to jde líp, mnohem líp. ()
Shawn Levy ztvárnil do filmové podoby velmi strohý sci-fi příběh, natočený ve stylu jeho předchozího projektu Free Guy, ve kterém závěrečný interpersonální přesah zcela zastiňuje jeho béčkový sci-fi obsah. V konečném vyznění je Projekt Adam víc než cokoli jiného filmem o lásce, o rodině, a jejich důležitosti v našich životech. Levy svým snímkem zároveň cílí na lidské uvědomění, že je snazší být v našich životech naštvaný než smutný, a mnohdy tak vytěsňujeme krásné vzpomínky, které by v nás onen smutek vyvolaly. A právě zde nacházím největší kámen úrazu celého filmu. Neví, čím chce pořádně být. Chvíli je dobrodružnou akční sci-fi podívanou, chvíli rodinným dramatem, chvíli klišoidní komedií. Těmito neustálými změnami žánru snímek trpí a v žádném z nich ve finále nevyniká. Tři hvězdy. 🙂 (11.03.2022) ()
Dramaturgicky rozpolcené mezi akčnější scifi s hláškujícím Reynoldsem a rodinný film. A když jsem viděla Jennifer Garner a Marka Ruffala pospolu, nemyslela jsem na nic jiného, než na Přes noc třicítkou. Z čehož vyplývá, že už Adamova maminka cestovala v čase a potřebovala k tomu jen kouzelný prášek. ()
Docela vtipné, že premisa, které se vědec Bruce Banner v Endgame tak vysmívá, zde představuje výmysl a celoživotní dílo téhož herce. Díky této ,,sporné" teorii je cestování časem možné. Ostatně ani já obvykle nenechám na filmech s časovými smyčkami jednu nit suchou. V posledních letech je to populární a často omílané téma a proto zde ve snaze šokovat obecenstvo vznikají i ty nejroztodivnější zrůdnosti. Připusťme si však, že zkrátka nemůžeme vědět kde pravda skutečně vězí, neboť jsou všechny tyto otázky pouze teoretické. Každopádně jsem takto dobrý film v podobném stylu už dlouho neviděl. Koncept dilatace času je spíše všední, ale i tak přináší mnohé originální prvky, které jinde nenaleznete. Pak také nemohu jinak než pochválit zajímavý příběh, který mne velice uspokojil a dokonce i pobavil. Jak jinak! Ryan je zde totiž naprosto úžasný a akční scény vyhází do sebemenšího detailu! O čtyřech hvězdách u mě nebylo pochyb. PS: Dlouho jsem si myslel, že bude Mark Ruffalo v tomto filmu pouhou fotkou na nočním stolku. ()
Znáte takové ty filmy, ve kterých hlavnímu hrdinovi na zahradě přistane roztomilý mimozenšťan a jediné co bude po něm chtít, bude hovor mimo město. Tak tohle určitě neni ten film, jo na zahradě něco přistane, ale je to sám hrdina, který je jen o pár let starší a docela nabušenější. Mám rád filmy, ve kterých se cestuje časem, je to na jednu stranu úžasný, na druhou stranu dost děsivý protože následky, ty hrozivé následky. A první co bych asi měl vychválit, je Reynolds, Ruffalo a Zoe, sou skvělý, sou nejvíc vidět a zastíní všechny okolo. Špičkování mezi postavami je dobrý, akce má dobrou choreografii a jeden z těch Stormtrooperů, se umí slušně prát. Ale to je tak nějak vše, ono to jako neni špatný, určitě to nepůsobí otravně a už vůbec to neni další Free Guy, který je prostě fuj. Ale neni zde nic velkého, nic výrazného, kvůli čemu bych měl dát čtyři a to je škoda, protože to neni vyloženě zlý film a to obzvlášť, když vezmu vpotaz, že to režíroval ten samý režisér co dělal Free Guye. ()
- V čase 1:18:01, když Adam (Ryan Reynolds) a Louis Reed (Mark Ruffalo) nastupují do výtahu, říká Adam Louisovi, že ho vzal do práce po 44 letech, čímž odkazuje Ryan na svůj skutečný věk v době natáčení. Ve filmu se narodí v roce 2010 a do minulosti cestuje z roku 2050, takže by mu ve filmu bylo „jen“ 40 let. (SJS)
- Ve filmu si zahrál i zlatý retrívr Jennifer Garner jménem Birdy. (TucnakNik)
- Hodinky, které nosí Adam a jeho otec, jsou Omega Speedmaster. (LUKICKK)