Reklama

Reklama

Rabbits

Drama / Mysteriózní / Horor / Komedie / Fantasy
USA, 2002, 50 min

Obsahy(1)

Film RABBITS natočil kultový režisér David Lynch. Ukazuje nám niekoľko na prvý pohľad bezpríbehových epizód zo života rodiny králikov. Odohráva sa bez jediného strihu, v jednej izbe, pomocou statickej kamery. Králici medzi sebou hovoria, ale ich dialógy sa zdajú nezmyselné. Do toho sa ozýva dlhý potlesk a smiech ako z klasických sitcomov. Lynch tento film postavil na zvláštnych surrealistických a hororových víziách, ktoré si každý môže vysvetliť po svojom. (Avathar)

(více)

Recenze (151)

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobně si to ani nezaslouží pozornost. Možná to poukazuje na sitcomy, který falešnym smíchem připomínají svym hloupym divákům, aby nezapomněli, že koukají na něco zabavného. Když však slyšim ten smích publika v Rabbits, tak mam pocit, jakoby se mi skrz něj vysmíval sám Lynch, že se na tenhle random generátor slov dívám. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

To je tedy dilema, jaké hodnocení dát. Je to Lynch a já už jsem si trochu zvykl, že jeho filmům nerozumím, ale někdy nerozumím a přesto jsem uchvácen. Zatímco tomuto nesmyslu nerozumím a jsem z toho spíše znechucen. Králíci mumlaj nesmysly páté přes deváté, do toho se smějou sitcomoví fanoušci, ale co z toho??? Přece nebudu dávat vysoké hodnocení jen proto, že to je Lynch a nebudu proto říkat, že to je geniální. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Rok 2002 byl pro Davida Lynche poměrně plodným rokem, bohužel se zaměřil hlavně na krátké filmy a na experimenty. I tentokrát je to experiment. Herci na jevišti v divadle, nebo při natáčení sitcomu, mají hlavy králíků a předvádějí něco neviditelnému publiku, které se směje v momentech, kdy to nečekáte, tleskají, když to nečekáte. V tomhle směru už se jedná o absurditu, která má nějakou vypovídací schopnost, ne jako "DumbLand". Popravdě řešeno, tohle by se dalo zvládnout i během 10 minut či méně, nemuselo se k tomu použít celých 50 minut. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Pri Rabbits prvý raz váham, či dať vôbec nejaké hodnotenie. 8 epizód zo života rodinky králikov natočených tak, že každá je točená bez jediného strihu v jednom prostredí. Na pozadí počuť temné dunenie a občas vlakovú sirénu. Lynch vytvára mimoriadne zneisťujúcu atmosféru i podivnými dialógmi, ktoré sú poriadne "od veci" . Každý králik totiž tliape o svojom, i keď časom divák zistí, že si vlastne odpovedajú na otázky, ktoré boli v pár replikách dozadu. A úplne najväčšia haluz je divácky smiech v štýle amerických sitcomov. Žeby Lynch chcel poukázať na zbytočnosť týchto dielok ? Neviem nesedí mi to naňho. Dávam 9/10 ale berte s rezervou, lebo toto je dosť ťažko stráviteľný experiment. ()

asentra

všechny recenze uživatele

Co ta sakra mělo být? Zfetovaný satanistický králíčci? Nebo nějakej bordel v časoprostoru? Má to být šokující odhalení, že taková komunikace je vlastně úplně normální a my lidi, kteří si myslíme, že jsme nejvyšší stupeň vývoje, jsme vlastně úplně mimo? Možná, že to byla ukázka naprosto normálního dne jedné americké králičí rodinky, snad to v Americe dotáhli tak daleko, že králíci mají svou vlastní reality show. A pak by bylo jasné, kdo je miláček davů. Tohle fakt nemůžu hodnotit, buď to byla naprostá kravina nebo to bylo naprosto geniání, rozhodně to nebylo normální. Asi to nechám nějaký čas uležet. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • Celý film je snímaný statickou kamerou, okrem jedného záberu na zvoniaci telefón. (ČSFD)
  • Psychologové na Univerzitě Britské Kolumbie používají Rabbits jako spouštěč existenciální krize u jejich výzkumných subjektů. (Mitin)
  • Miestnosť, v ktorej sa celý dej filmu odohráva, vznikla rozložením provizórneho štúdia na kopci za Lynchovým obydlím. (ČSFD)

Reklama

Reklama