Lasse HallströmKamera:
Oliver StapletonHudba:
Deborah LurieHrají:
Robert Redford, Jennifer Lopez, Morgan Freeman, Josh Lucas, Damian Lewis, Camryn Manheim, Becca Gardner, Lynda Boyd, Rob Hayter, P. Lynn Johnson, Byron Lucas (více)Obsahy(1)
Žít po svém je příběh rančerské rodiny, která byla rozdělena a nyní se snaží zhojit staré rány a odpustit. Einar Gilkyson (Robert Redford), zkušený rančer na odpočinku, dlouho žije jen ze svých vzpomínek. Stále je zničen ze smrti svého jediného syna, ke které došlo před deseti lety. Nyní tráví svůj čas staráním se o nájemníka na svém ranči - jediného důvěrného přítele Mitche (Morgan Freeman), který byl ošklivě zraněn při střetu s grizzlym. Einarův poklidný život obrátí vzhůru nohama příjezd jeho snachy Jean (Jennifer Lopez), kterou Einar viní ze smrti svého syna. Jean však přijíždí se svou dcerkou Griff (Becca Gardner), o které tvrdí, že je Einarovou vnučkou. Jedenáctiletá dívka je z rančerského života nadšená. Pro Einara, který už na život rezignoval, je zvídavá Griff vytržením ze stereotypu, se kterým se již smířil. (oficiální text distributora)
Opět výborný snímek Lasse Hallströma, s Redfordem, Freemanem a Lopezovou. Krásný příběh o zatrpklém rančerovi, který žije po smrti syna jen s přítelem potrhaným od medvěda, a jeho ubrblanou zášť k nespravedlivému světu postupně změní až nevítaný příjezd snachy s dosud nepoznanou vnučkou. Není to tentokrát až tak silná story jako Pravidla moštárny nebo Čokoláda, ale přesto potěší - např. vývojem postav, nebo scénami s medvědem. Trailer: http://www.csfd.cz/film/92358-zit-po-svem-unfinished-life-an/videa/ ()
Běžně své staré komentáře nepřepisuju (nechť jsou mi připomínkou, jak jsem v některých ohledech bývala zabedněná :)), ale tentokrát udělám u tohoto filmu, opět viděného po 15 letech, výjimku. Jde o film o posouvání se dál v životě a překonávání vnitřních strachů a překážek, což mi celkově přijde jako hodnotné téma, přestože tehdy před 15 lety jsem to v tom nebyla schopná vidět. Morgan Freeman i Robert Redford samozřejmě herecky excelují, ale ani Jennifer Lopez nezůstává pozadu, přestože ji stále máme zafixovanou spíš jako zpěvačku. Tento delikátní, téměř komorní snímek, kde se toho jako by děje víc pod povrchem než navenek, možná nepůsobí oproti jiným filmům až tak výjimečně, ale celkově jde za mě o kvalitní a dobře napsané dílo. Jen je mi záhadou, kde Češi přišli na název Žít po svém – to je opravdu hodně „random“ a vůbec to k filmu nepasuje. ~(3,9★)~ (aktualizováno 3.5.2024) ()
Příliš patetické a místy přehrávané černobílé scény. Když už vystoupí duch filmu na povrch (děda vysvětluje vnučce, že neodbrzdila auto vlastní vinou), tak zase nastoupí přízemní likvidační scéna padoucha (chudák Damian Lewis:-). Ani ten medvěd mi v příběhu neseděl. Motiv dědy a vnoučete mnohonásobně líp vystihují filmy s Tomášem Holým. ()
Redford + Freeman dělají z tohoto snímku snímek koukatelný. J. Lopez jsem nikdy moc nemusel, o jejím hereckém umění nemluvě, ale tady po se po ní chtělo tak málo, že se to dalo překousnout. Příběh zasazený do kanadských hor a výšin je velmi předvídatelný a tuctový, a tak se nesmíte divit, že po shlédnutí jen zívnete a půjdete spát. Neohromeni, ale uspokojeni. ()
Několik sociálních témat (generační vztahy, týrání, vyrovnání se se smrtí člena rodiny) se zde mýchá se zobrazením prostého života na venkově v náručí drsné a krásné přírody centrálního Wyomingu. Jakkoli by se mohl tento výtvor zdát typicky nudným snímkem, plný křečovitě líbivých záběrů a rádoby romantických gest a řečí (Pravidla moštárny), není tomu tak. Žit po svém je překvapivě úderná a nebývale vtipná jednohubka, která je herecky nesmírně silná a dialogově vypilovaná. Sice to není ani v nejmenším něco, co bychom ještě neviděli, ale sleduje se to více než příjemně. Přítomnost reality všude kolem hlavních hrdinů je více než příjemný aspekt a Jennifer Lopez předvádí nejlepší herecký výkon její kariéry a to už něco znamená. ()
- Píseň při závěrečných titulcích je „Don't!“ a zpívá ji Shania Twain. (sator)
- Natáčelo se ve městě Kamloops v kanadské provincii Britská Kolumbie a jeho okolí. Leží na soutoku dvou zdrojnic řeky Thompson nedaleko jezera Kamloops. Je to největší město v regionálním distriktu Thompson-Nicola, jehož je sídlem a jež je známý také jako Thompson Country. Další sekvence byly natočeny v Medicine Hat a jeho okolí, městském centru v Cypress County v jihovýchodní části provincie. (sator)