Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem zajimavy a pro me uplne neznamy film. Pamatuji si, jak moc se mi v detstvi ony metalove vesty plne nasivek, nazehlovacek a vysivek libily. V puberte me oslovil i heavy metal. Vse uz je tedy davno pryc, nostalgie vsak zustala. Krome Vitacitu a Bile se parkrat film opre do komousu a jinak nam ukaze znudenou prazskou mladez z Jizniho Mesta. Ve sve dobe chtel film ocividne sokovat, dnes uz potesi jen pametniky:-)! ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Horká kaše disponuje především přehlídkou skvělých zjevů (mj. pokuřující Brousek coby příslušník, běžící si do mlíčňáku pro karton cigaret nebo např. Jandák v roli otce-tyrana), ale taky syrovou depresivní atmosférou, a co mě překvapilo, většina neherců (skupina výrostků, jež terorizuje celé sídliště) nepodala špatné výkony a působila celkem přirozeně. Obecně vzato je to typ filmu, na který se ráda dívám - i když těch posledích 15 minut byla celkem síla i na mě. Ani dialogy nebyly špatné... : " Skvělý odpoledne, courat s dvackou po Jižáku...", nebo "naši tu maj prima singl, " a z gramofonu se ozve Janda: "Kdo tě líbá, když né já.. ". Ačkoliv že by někdy po obyčejné klukovině učitelka viníkovi, žákovi čtvrté třídy řekla, ať se sebere a už se tam nikdy neukazuje, s tím jsem se teda nesetkala. Má na to vůbec právo? Ale jinak opět, nechápu většinové hodnocení, film nesoudí, nevyhrožuje, jen konstatuje, a chvílemi je i humorný. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

ZAJÍMAVOST - Hlavní Metalový hrdina František, kterého hraje Miroslav Lettermann měl v reálu vadu řeči. Okolo 30 minuty řekne jednu jedinou větu ve filmu ("Kašlem na to, jdem") a tu museli tvůrci ve studiu předabovat........ Jinak Mirek Lettermann (František) měl v civilu přezdívku Šváb a bohužel tragicky zahynul asi půl roku po premiéře filmu. V tom kotli "hrozičů" na koncertě Vitacitu jsem někde i já, nikdy jsem se však nenašel narozdíl od několika přátel, kteří vidět jsou. Koncert se odehrává v legendárním hudebním klubu KD Barikádníků "Barča" ve Strašnicích. Příběh je sice situován na Jižní město, ale koncert je snímán na Barče. DIALOG : LUCIE (Lucie Benešová) Můžu jít do kina ? OTEC (Čestmír Berouský) A co dávaj ? LUCIE - Nějakou blbost, ale prý je to dobrý............ CITÁT - Je to skvělé, bude Jů a Hele.......... DIALOG : REPORTÉRKA (Daniela Kolářová) - Proč chodíte na Heavy Metal ? METALISTA - Jako na Vitacit ? REPORTÉRKA - Ano. METALISTA - Protože dvě lžičky Vitacitu rozpuštěné ve vodě nahradí šťávu z jednoho Citrónu. REPORTÉRKA - Taky dobrej nápad.......... (Vitacit a Citrón jsou Metalové kapely) Vnímavý divák jistě pochopí, že film není o Metalové mládeži, ale že ji používá jen jako kulisu. Naštěstí je tu tato Metalová mládež vyobrazena jako kladná. Nebezpečí naopak číhá z party Honzovo (Petr Bok) čtyř kamarádů. Jedná se o jakýsi předvoj Anarchistů té doby. Film přináší i jednu krásnou raritu. V 60 minutě je možná vidět i slyšet zpívat Lucii Bílou. V té době hostovala jak z Arakainem tak z Vitacitem. Lucie prostě začínala jako Metalistka. Ve filmu zpívá tři písně a to Peaceman, Trápení a Bez prodlení. Mimo jiné také zazní píseň, podle které má film název "HORKÁ KAŠE" od tvůrců Martina Kratochvíla a Josefa Novotného. Nostalgický film z dobovými obleky. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si splnil dalsi rest z mladi, film je nechtenym dokumentem sve doby se vsim vsudy,vcetne te mirne spolecenske kritiky "v mezich zakona", proste pokud nekdo bydli na jizaku nebo posloucha tvrdsi muziku, nejlepe oboji,i kdyz v uplne jinem case,musi tohle jednoduse videt, i kdyby to melo na csfd jen procento ...btw jak se tady vsude pise, ze se jedna o obzalobu metalu,tak je to samozrejme presne naopak,ti nejvetsi grazlove metal neposlouchaj ani nehrajou,jen omylem se ocitnou na koncerte..pomoc pak zavolaji prave fanousci vracejici se z koncertu,sporadanym obcanum je to jedno nebo se boji,metal je zobrazen jako hudebni smer,ktery se stava ventilem pro vykorenenou mladez a nabizi smysluplnejsi alternativu k bezcilnemu flakani se po sidlisti,ktery sam svymi texty reaguje na jejich problemy a i kdyz je neresi,muze poskytnout alespon nejakou utechu a cil,proto tu taky ty zabery z koncertu slouzi jako takovy metakomentar deni na ulici a ve skole i v praci ()

RobLord 

všechny recenze uživatele

Jsem metalista tělem i duší. 80. léta si velmi dobře pamatuji - bylo nám 13, když jsme v roce 1986 založili svou kapelu. Nicméně tento film mne nenadchnul už ve své době, stejně jako česká metalová scéna, která tehdy za nic nestála. Mnohem zajímavější byl punkový předfilm, běžící v kinech před Horkou kaší. ()

Zajímavosti (10)

  • Na záberoch z koncertu Vitacitu robili komparz členovia oficiálneho fan klubu kapely. (Smok)
  • Premiéra filmu bola 4.1.1989 v pražskom kine Světozor. (Smok)

Reklama

Reklama